Ventrogluteal injektionsteknik och Z-teknik
På denna sidan diskuteras hur lämpliga vissa intramuskulära injektionstekniker, som vanligtvis lärs ut i yrkeshögskolor, är vid vaccination. Dessa är den ventrogluteal injektionstekniken och Z-tekniken.
Ventrogluteal injektionsteknik
Den ventrogluteala injektionstekniken som ges i sätesmuskeln mot buksidan passar bra för injektion av läkemedel.
Studier har visat att det ventrogluteala området är ett bättre injektionsställe än den övre, yttre kvadranten av sätet.
Den övre, yttre kvadranten av sätet rekommenderas dock inte som injektionsställe när vaccin ges intramuskulärt. Därför är denna jämförelse mellan sätet och buksidan av sätet inte nödvändig när det gäller vaccinationer.
Det ventrogluteala injektionsstället har också motiverats med att man inte kan injicera en stor mängd läkemedel i överarmens deltamuskel på en gång. Mängden vätska i en vaccindos är dock så pass liten (0,05–1 ml) att det ventrogluteala området inte behöver användas som injektionsställe av den anledningen.
Ytterligare ett problem med den ventrogluteala injektionstekniken är att den inte lämpar sig för vaccination av småbarn. Just småbarn får dock väldigt många vaccinationer.
Tills vidare finns det inte tillräckligt med vetenskaplig evidens för att vaccination i det ventrogluteala området skulle vara säkrare eller att vaccinets effekt skulle vara bättre än vid vaccination i överarmen eller låret.
Z-teknik
Z-tekniken passar speciellt bra då man injicerar större mängder läkemedel i muskulaturen på en vuxen. Vaccinvolymen är i allmänhet bara 0,5 ml, vilket inte i allmänhet förorsakar märkbart tryck i muskulaturen.
THL rekommenderar egentligen inte att just Z-tekniken används då vaccin administreras. Det finns dock inget hinder för att använda den om vaccinatören behärskar Z-tekniken och gärna använder den vid vaccinering.
Då småbarn vaccineras bör man dock se till att benet eller överarmen, där vaccinet injiceras, inte kan rör på sig under vaccinationen.
Inget annat land rekommenderar heller systematiskt Z-tekniken i samband med vaccination.