Vanliga frågor om TBE-vaccin, dvs. ”fästingvaccin”
Enligt vilket schema ges grundvaccinationsserien av Ticovac och Encepur?
Det ska gå 1–3 månader mellan den första och den andra dosen. Den tredje dosen ges cirka ett år efter den andra dosen. Den tredje dosen Ticovac ges tidigast 5 månader och den tredje dosen Encepur tidigast 9 månader efter den andra dosen. Om skydd behövs snabbt kan båda vaccinen också ges genom ett påskyndat vaccinationsschema.
Enligt vilket schema ges boosterdoserna?
Om exponeringen fortsätter, ska den första boosterdosen ges 3 år efter den sista grundvaccinationen, oberoende av vilket preparat det är fråga om. Tiden mellan de följande boosterdoserna beror på den vaccinerades ålder. THL rekommenderar att det hos personer yngre än 50 år ska gå 10 år mellan boosterdoserna. Denna rekommendation gäller båda vaccinpreparaten.
THL:s rekommendation om boostervaccinationer för personer under 50 år avviker från anvisningarna av innehavarna av försäljningstillstånd.
Varför avviker THL:s anvisningar från produktresumén?
THL:s arbetsgrupp för TBE-vaccinationer har satt sig in i publicerat och opublicerat material. Arbetsgruppen rekommenderar att man efter 4 doser ger personer yngre än 50 år boosterdoser med 10 års mellanrum. Innehavarna av försäljningstillstånd har rekommenderat boosterdoser med 5 års mellanrum för denna åldersgrupp. Forskning visar dock att antikroppsnivån hålls hög längre.
Längre mellanrum mellan doserna gör det lättare att upprätthålla vaccinationsskyddet. Det minskar också kostnaderna för den som vaccineras eller för arbetsgivaren. När doserna ges med längre mellanrum är det lättare att genomföra TBE-vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet och minskar kostnaderna.
Rapport från arbetsgruppen för TBE-vaccinationer, sida 26 och 27 (på finska)
THL ger ofta rekommendationer som avviker från produktresumén. En närmare förklaring till varför finns på sidan Vanliga frågor om vaccinationer.
Vanliga frågor om vaccinationer
Åldersgränserna för vaccindoserna till barn och vuxna skiljer sig åt mellan Ticovac och Encepur. Vilken bipacksedel ska man följa, då barnet senare vaccineras med ett annat preparat än det som gavs då vaccinationsserien påbörjades?
Barnet ska alltid vaccineras med den för ålder anpassade vaccindosen. Om till exempel en 13-åring tidigare har fått Ticovac Junior-vaccindoser, ska hen nu ges Encepur-vaccin för vuxna.
Klienten har fått en dos TBE-vaccin år 2005, ska vaccinationsserien nu tas om från början?
Nej, kroppen kommer ihåg de vaccin som getts. Man fortsätter serien där den avbröts.
Kan en mamma som ammar ta TBE-vaccinet?
Ja, det går bra. Amning utgör inte någon kontraindikation mot vaccination.
Varför rekommenderas inte TBE-vaccination för barn under 3 år?
Personer som fyllt 3 år är berättigade till TBE-vaccinationerna inom det nationella programmet. Det lönar sig knappast att vaccinera barn som är yngre än 3 år.
Riktigt små barn har sällan antikroppar vid antikroppsbestämning i blodprov. Resultatet tyder på att det i den här åldersgruppen knappast förekommer ens symtomfria smittfall.
Eftersom det endast är möjligt att exponeras för viruset under sommaren, har exponeringstiden kanske helt enkelt inte varit tillräckligt lång för att ett litet barn skulle ha råkat ut för en fästing som bär på viruset. Dessutom är sjukdomsbilden hos barn i genomsnitt lindrigare och neurologiska symtom efter sjukdomen ovanligare.
Det finns dock inget hinder för vaccination av barn yngre än 3 år. Vaccinet har registrerats för att ges från och med 1 års ålder.
Hur stor är risken att få fästingburen hjärninflammation på Åland till exempel i samband med en cykelutflykt?
Viruset är rätt så ovanligt också på Åland.
Då man undersökt äldre ålänningar har endast en av fem av de äldre haft antikroppar i blodet, vilket betyder att personen råkat ut för viruset. Fyra av fem av de äldre har aldrig råkat ut för viruset, trots att de levt hela sitt liv, dvs. flera årtionden på Åland.
Risken för att råka ut för viruset under en några dagars cykelutflykt är ytterst liten. Ungefär en person på 50 000 personer som vistas en vecka på Åland smittas.
Behöver personer som reser till Åland, Centraleuropa eller Baltikum alltid ta TBE-vaccination?
I dessa områden förekommer fästingburen hjärninflammation, och det finns alltså en risk för smitta. Det väsentliga är vad man tänker göra på resan.
- Om det är fråga om en stadssemester, behöver man inte vaccinera sig.
- Vaccinet rekommenderas dem som rör sig i naturen och på så sätt exponeras för TBE-virus.
Skyddar vaccinet mot borrelia?
Vaccinet skyddar inte mot borrelia.
Det finns inget vaccin mot borrelia. Man kan skydda sig mot borrelia med hjälp av täckande klädsel och genom att göra en fästingkontroll varje kväll.
Hindrar vaccinet fästingen från att bita?
Vaccinet hindrar inte fästingen från att fästa sig på huden. Vaccinet förebygger endast fästingburen hjärninflammation som sprids via infekterade fästingar.