En liten regnbågsordlista

Ungdomen läser en bok.

På denna sida

Sexuell läggning

Sexuell läggning handlar om vem en person har en sexuell och/eller emotionell dragning till.

  • Alla har en rättighet att identifiera eller låta bli att identifiera sin sexuella läggning. Självidentifieringen kan även ändras under livets lopp.
  • Barnet eller den unga ska inte behöva identifiera sin egen sexuella läggning exakt eller permanent utan det ska finnas utrymme för funderingar och osäkerhet.
  • Den sexuella läggningens mångfald innefattar både sexuella minoriteter och den sexuella majoriteten. Personer vars sexuella läggning är någon annan än heterosexuell tillhör en sexuell minoritet.  
  • Det finns många ord som identifierar sexuell läggning och personalen behöver inte kunna dem alla utantill. Det viktigaste är att lyssna och respektera kundens självidentifiering.

Här kommer några av de vanligaste orden som beskriver sexuell läggning:

Heterosexuell (hetero)

En heterosexuell person känner dragning till personer som är av olika kön än hen själv. Vanligtvis avser man med heterosexualitet dragningen som kvinnor känner till män och dragningen som män känner till kvinnor. Även om det här syftar på att det endast finns två kön identifierar sig vissa ickebinära som hetero.

Homosexuell (homo), lesbisk

En homosexuell person känner dragning till personer som är av samma kön som hen själv. Ordet homosexuell används ibland i en snävare betydelse för att avse en man som känner sexuell och/eller emotionell dragning till män. Med lesbisk avses en kvinna som känner sexuell och/eller emotionell dragning till kvinnor. Vissa ickebinära identifierar sig själva som lesbisk eller homosexuell. 

Bi- och pansexualitet

Termerna bisexualitet och pansexualitet överlappar delvis. En bisexuell person känner sexuell och/eller emotionell dragning till personer av både samma och olika kön.  En pansexuell person känner sexuell och/eller emotionell dragning till alla människor oberoende av kön eller könlöshet. Könet hos den hen är intresserad är av ingen betydelse. Många pansexuella personer känner att termen gör att målen för dragning undantas från klassificeringen enligt kön.

Asexualitet och aromantiskhet

En asexuell person känner mycket lite eller ingen sexuell dragning till andra personer, en aromantisk person känner mycket lite eller ingen romantisk dragning. Asexuella personer kan känna en annan typ av dragning till exempel romantisk, emotionell och estetisk. Aromantiska personer kan känna till exempel en sexuell, platonisk eller estetisk dragning. En asexuell eller aromantisk person kan identifiera sig själv som t.ex. homosexuell, heterosexuell eller bi- eller pan-person beroende på könet hos målet hen känner dragning till.

Kön

Könet är en av kategorierna för klassificering av människor och en juridisk definition. Könet ses fortfarande ofta som en biologisk binär, dvs. tvåpolig egenskap som kan härledas från en persons fysiska drag. Som begrepp innebär det dock en kontinuum som består av olika genetiska, utvecklingsmässiga, hormonella, fysiologiska, psykologiska, sociala och kulturella egenskaper. 

  • Med begreppet könsmångfald avses mångfalden för könsidentitet, könsuttryck och variationer i könskaraktäristiska.  
  • Var och en har rätt att självidentifiera sin könsidentitet eller låta bli att definiera den. Självidentifieringen av könet kan ändras under livets gång och ett barn eller en ungdom behöver inte identifiera sitt eget kön exakt och permanent.
  • Köns mångfald innefattar både könsminoriteter och könsmajoriteter.
  • Med könsminoriteter avses personer som inte upplever att det vid födseln tilldelade könet är deras eller personer med intersexvariationer. Med den avses också personer vars kön eller könsuttryck inte motsvarar normativa uppfattningar om kön. Alla människor som självidentifierar att de tillhör någon könsminoritet, tillhör en könsminoritet.
  • För personer som tillhör könsminoriteter finns det många olika begreppen för självidentifiering, till exempel transperson, transvestit, ickebinär och intersexperson.

 Här är några av nyckelbegreppen för könsmångfald:

Könsidentitet

Könsidentitet innebär människans egen inre förståelse av sitt kön eller sin könlöshet. Könsidentiteten börjar utveckla under barndomen, men förståelsen för det egna könet kan fördjupas och ändras under hela livet, liksom även självidentifieringen av könsidentitet. Alla människor har rätt till självidentifiering av sitt kön.  

Ciskönad

En cispersons könsidentitet är inom normerna för det kön som tilldelades vid födseln.

Transkönad

En transkönad persons könsidentitet motsvarar inte det kön som tilldelades vid födseln. En transkönad persons könsidentitet kan vara till exempel kvinna, man, ickebinär eller könlös. En transkönad person kan ha behov av åtgärder som lindrar könskonflikten såsom kroppsförändrande behandlingar eller en juridisk bekräftelse av könet.

Ickebinäritet

En ickebinär person kan vara både en man eller kvinna, någon mellan en man och kvinna eller sedan fullständigt utanför den här uppdelningen. Ickebinäritet kan fungera som ett paraplybegrepp för en könsidentitet som står utanför den tvåpoliga, dvs. binära kvinna-man-klassificeringen. Alla som står utanför den binära könsindelningen upplever inte termen ickebinär som sin könsidentitet. 

Könsuttryck

I könsuttrycket ingår all verksamhet och allt beteende genom vilket människan uttrycker sitt eget kön. Dessa kulturellt bundna uttryckssätt för könsindelning är till exempel klädsel, annat utseende, sättet att tala, miner och gester. I olika kulturer anses olika fenomen feminina, maskulina eller androgyna. Man kan inte dra slutsatser om en persons könsidentitet utgående från hur feminin, maskulin eller androgyn könsuttrycket är.

Könskaraktäristiska kroppsdrag

I vårt samhälle är kroppsdrag kopplade med det binära, dvs. tvåpoliga begreppet av kön. De kan även ses i första hand som människans drag: samma egenskaper (hormoner, könskörtlar, kromosomer) kan finnas i kroppen oberoende om människan är en man, kvinna eller till exempel ickebinär. Utgående från de könskaraktäristiska kroppsdragen kan man inte härleda en annan persons könsidentitet eller det i födelsen tilldelade könet. 

Intersexvariationer

Med intersexvariationer avses en mängd olika typer av kroppsliga variationer i vilka könskaraktären såsom hormon, genitalierna eller hormonfunktionen inte alltid är entydigt kvinnliga eller manliga. En person med intersexvariationer kan ha som könsidentitet till exempel man, kvinna eller vara ickebinär. Vissa personer med intersexvariationer har en könsidentitet som är intersexperson. Intersexvariationer är naturliga kroppsliga variationer och synliggör att människorna inte heller kan biologiskt indelas i två kön som utesluter varandra.

Regnbåge

Man hänvisar med ord som inleds med regnbåge till sexuella- och könsminoriteter. Man kan exempelvis tala om regnbågsbarn och -ungdomar, regnbågsfamiljer eller regnbågsseniorer.

  • Ordet kommer från kännetecknet för Pride-rörelsen, regnbågsflaggan. De är engagerade i sexuella- och könsminoriteternas mänskliga rättigheter.
  • Genom att använda ord som inleds med regnbåge kan man undvika att lista de olika minoriteterna och använda förkortningar (såsom lhbtiq eller lgbt). Detta rekommenderas eftersom kategoriseringar och förkortningar kan ofrivilligt utelämna vissa personer som tillhör sexuella eller könsminoriteter.

Se även