Inlämning av projektförslag
Varje år i maj meddelar THL på sin webbplats när ansökningen för anslag för hälsofrämjande öppnas. Ansökningstiden slutar i mitten av juni. I mars–april lämnas ett förhandsbesked om fokusområdena, som varierar från år till år.
Elektroniska systemet
Man ansöker om anslaget via det elektroniska systemet för projektadministration, där man fyller i blanketten för projektförslag. Ansökningsblanketten från föregående år finns som pdf-fil i det elektroniska systemet. Systemet kräver registrering. När man har registrerat sig kan man fylla i ansökningsblanketten och granska andra blanketter som finns i systemet.
Länk till det elektroniska systemet
Systemet skickar en bekräftelse på att blanketten har tagits emot till avsändarna för inlämnade projektförslag. Kontakta THL:s kontaktperson om du inte får någon bekräftelse.
Vem kan ansöka?
- kommuner
- välfärdsområden
- organisationer
- stiftelser
- och andra aktörer (exempelvis universitet, yrkeshögskolor och andra läroanstalter).
Dessutom kan anslaget användas för att ingå avtal om projekt för hälsofrämjande med in-rättningar inom statsförvaltningen.
Samarbetsprojekt
Med anslaget för hälsofrämjande kan man förverkliga samarbetsprojekt mellan flera organisationer. Projektet ska planeras tillsammans med samarbetspartnerna. I samarbetsavtalet ska man avtala om rollerna och ansvarsområdena för genomförandet av projektet. Projektet som finansieras ska ha en administratör som ansöker om utbetalningar och som genom utgiftsöverföringar överför belopp till sina projektpartner mot ansökningar om utbetalning. Det är bra att presentera intentionsavtal för samarbetet redan i ansökningsskedet. Intentionsavtalen bifogas till ansökan.
Vad stöds inte?
Projekt vars huvudsakliga syfte är vård och/eller rehabilitering stöds inte. Medel beviljas inte för grundforskning, lärdomsprov, kommersiell verksamhet eller för beredning av sådan och inte heller för sådan basverksamhet hos kommuner, organisationer eller andra aktörer som är lagstadgad eller som kan betraktas som ordinarie verksamhet. Den som genomför projektet ska ha nödvändiga kunskaper, tillräckliga resurser och lämpliga förutsättningar för att verkställa projektet.