Bedömning och beslutningar

Varje år i slutet av oktober lämnar THL sitt förslag om vilka projekt som ska finansieras till social- och hälsovårdsministeriet. Via det elektroniska systemet skickar THL en begäran om precisering av projektplanen till de projekt som ingår i den preliminära dispositionsplanen. Den preciserade projektplanen ska lämnas in via det elektroniska systemet senast det datum som anges i begäran om precisering (vanligtvis i november–december).

Beslut

I regel godkänner ministeriet det preliminära förslaget i december. Därefter preciserar de föreslagna finansieringsprojekten sina planer. Social- och hälsovårdsministeriet fastställer den projektspecifika dispositionsplanen för anslag för hälsofrämjande i januari. Dispositionsplanen undertecknas av omsorgsministern. Därefter fattar Institutet för hälsa och välfärd statsunderstödsbesluten om projekten och ingår nödvändiga avtal.

Projektstart

Projekten kan inleda sin verksamhet när beslutet om finansiering av projektet har fattats.

Kostnader för planering och projektverksamhet kan redovisas för projektet från och med början av året då projektet får understöd. Projektet ska lämna in en startanmälan jämte bilagor via det elektroniska systemet. Separata anvisningar om detta finns i villkoren för statsunderstöd, som bifogas i brevet med understödsbeslutet.

Användbara länkar

Bedömning

Alla projektförslag som lämnats in inom utsatt tid bedöms. THL:s experter och vid behov separat överenskomna utomstående experter bedömer projekten senast i mitten av september. Vid bedömningen beaktas tyngdpunkterna i verksamheten samt projektets plan, kvalitet, innovativitet, ändamålsenlighet, genomförbarhet, mervärde ur nationellt perspektiv, fortsatta planer och självvärdering.

Vid bedömningen används en blankett där projektet bedöms både kvalitativt och kvantitativt. Varje projekt bedöms i detalj av en expert och därefter behandlas alla projektförslag av en bedömningsgrupp bestående av experter inom fokusområdena.

Projekten bedöms i regel enbart utifrån de uppgifter som anges på blanketten för projektförslag. I fråga om forskningsprojekt ska forskningsplanen bifogas. Om projektet har ingått intentionsavtal med samarbetspartner kan avtalen bifogas till projektförslaget. I övrigt önskas inga bilagor. Detta innebär att all viktig och avgörande information om projektet ska anges i projektförslaget.

De projektspecifika bedömningarna och anslagets fokusområden, som ändras varje år, samordnas så att dispositionsplanen blir en balanserad helhet.