Verkostokirje 2/2021

Helmikuu 2021

Sininen taivas ja kuurasta valkeat puun oksat.

Kuva: Tim Tiedemann (Unsplash)

Aiheet helmikuussa:

  1. KUTSU: 18.2. Webinar about Implementation of welfare technology: a systematic review of barriers and facilitators
  2. LUE: Suomeen tarvitaan vastuullista ja koordinoitua tekoälypolitiikkaa, ETAIROS politiikkamietintö 
  3. KUTSU: 18.3. Hyteairo Analytiikkaverkoston webinaari - Toisiolain vaikutukset datan ja tekoälyn hyödyntämiseen TKI-toiminnassa
  4. OPI UUTTA: Ota vastaan AuroraAI:n #tekoälyhaaste – matalan kynnyksen tekoälykoulutus nyt eOppivassa
  5. AURORAAI: Liity Slackiin ja ole bottikehityksen aitiopaikalla
  6. LUE: Business Finlandin raportti “Robotics in Healthcare” 
  7. KATSO VIDEO: ”Voidaanko vanhuspalvelut robotisoida?” Tieteen päivät 
  8. OSALLISTU HAASTEESEEN: Sitra - Reilun terveysdatan haaste (The Fair Health Data Challenge)
  9. LUE: Sitra - Towards trustworthy health data ecosystems

 

1. KUTSU: 18.2. Webinar about Implementation of welfare technology: a systematic review of barriers and facilitators

Huomioi, että webinaari alkaa klo 14 Suomen aikaan (13.00 CET). Tapahtumassa esiintyvät mm. Helinä Melkas (LUT-yliopisto) ja Bengt Andersson (Nordic Welfare Centre).

Linkki on sulkeutunut.

2. LUE: Suomeen tarvitaan vastuullista ja koordinoitua tekoälypolitiikkaa, ETAIROS politiikkamietintö

ETAIROS-hanke selvitti, millaisia odotuksia ja tarpeita eri toimijoilla on suhteessa tavoitteeseen kehittää ja hyödyntää tekoälyä eettisesti kestävällä tavalla. Tulosten mukaan hyödyntämisen esteenä ovat muun muassa liiallinen varovaisuus, osaamisen puute ja epätietoisuus tavoista hyödyntää tekoälyä eettisesti ja vastuullisesti.

Linkki ETAIROS politiikkamietintöön (pdf 1,75 Mt)

3. KUTSU: 18.3. Hyteairo Analytiikkaverkoston webinaari - Toisiolain vaikutukset datan ja tekoälyn hyödyntämiseen TKI-toiminnassa

Webinaarissa esitellään tuloksia ja suosituksia Toisiolain vaikutukset tutkimukseen ja data-analytiikan sovelluksiin -selvityksestä, jossa kartoitettiin toisiolain ja siihen liittyvien määräyksien vaikutusta tekoälyteknologioihin liittyvään tutkimustoimintaan ja tarkasteltiin vaihtoehtoja kehitettäessä uuden lain mukaisia tietoturvallisia laskentaympäristöjä.

Webinaari on suunnattu terveys- ja hyvinvointialan päätöksentekijöille, tutkijoille, ammattilaisille ja kehittäjille - kaikille terveyden digitalisaation tekijöille.
Selvitysprojektin raportti luettavissa kokonaisuudessaan
Suora linkki raporttiin (pdf 923 kt)

4. OPI UUTTA: Ota vastaan AuroraAI:n #tekoälyhaaste – matalan kynnyksen tekoälykoulutus nyt eOppivassa

#tekoälyhaaste, AuroraAI.

Kuva: AuroraAI

Kävikö niin, että Elements of AI -kurssi jäi kesken? Tuntuuko tekoälyä koskeva keskustelu vaikealta tai etäiseltä? eOppivassa on nyt julkaistu kaikille avoin ja maksuton kolmiosainen tekoälywebinaarisarja osana kansallista tekoälyohjelma AuroraAI:ta. Kunkin osan kesto on noin puoli tuntia, ja osat koostuvat lyhyistä muutaman minuutin videoista.

Linkki tekoälywebinaareihin (eOppiva.fi)
Linkki Elements of AI –kurssiin (Helsinki.fi)

Täältä löydät Oppilaitosverkostojemme kanssa listaamamme AiRo-alan muutkin koulutukset. Tutustu ja osallistu! Mikäli jokin koulutus puuttuu, lisätään se listaan. Lähetä asiasta sähköposti Katja Pullille [email protected].

Lisätietoa uusista oppilaitosverkostoistamme

5. AURORAAI: Liity Slackiin ja ole bottikehityksen aitiopaikalla

Slack on AuroraAI-verkoston viestimisen työkalu, jonka avulla verkoston jäsenet jakavat aktiivisesti tietoa ja mielipiteitään. Sen kautta voi viestitellä sekä yksityisesti yhden henkilön kanssa tai ryhmässä että avoimesti kanavalla. AuroraAI:stä löytyy nyt myös #hyteairo-kanava, joka on luotu meille kaikille virtuaaliseksi yhteiskehittämisen kanavaksi. Mikäli liittymiseen tarvitaan kutsu, lähetä sähköposti Elina Melasuolle (VM) [email protected].

Linkki on sulkeutunut

6. LUE: Business Finlandin raportti “Robotics in Healthcare” (Frost & Sullivan)

Business Finland ja Future Watch teettivät tutkimuksen HYTE-alan robotiikkaratkaisujen ja palvelurobotiikan maailmanlaajuisesta tilanteesta, vaikutuksista ja mahdollisuuksista. Raportissa esitellään markkinoita, keskeisiä toimijoita ja ekosysteemejä sekä alueita, joilla suomalaiset yritykset voivat etsiä kumppanuuksia. Robotics in healthcare –raportti julkaistiin Business Finlandin webinaarissa 4.2.

Linkki Future Watch: Robotics in healthcare –raporttiin (pdf 5,26 Mt) 

Marketta Niemelän (johtava tutkija, VTT) esitys löytyy täältä:
Needs and opportunities for robotics in Finnish health & wellbeing sector (pdf 1,1 Mt)

7. KATSO VIDEO: ”Voidaanko vanhuspalvelut robotisoida?” Tieteen päivät 15.1.2021

Kuva Tieteenpäiviltä 15.1.2021.

Kuva: Tieteen päivät 15.1. tallenne Youtube 

Marketta Niemelä (johtava tutkija, VTT) kävi puhumassa Tieteen päivillä siitä, voidaanko vanhuspalvelut robotisoida. Alta löytyy linkki Youtubessa olevaan tapahtumatallenteeseen. Marketta Niemelän puheenvuoro alkaa aikaleimasta 1:23:30.

Linkki Tieteen päivien tallenteeseen (Youtube)

8. OSALLISTU HAASTEESEEN: Sitra - Reilun terveysdatan haaste (The Fair Health Data Challenge)

The Challenge rules: The candidates are evaluated against the following factors:1. Managing one's personal data2. User-friendlyness & accessibility3. Data-sharing model4. Fairness factor5. Security & confidentiality6. Innovativeness7. Trust factorApply now!

Kuva: Sitra

Onko sinun organisaatiollasi terveys- ja hyvinvointiratkaisu, joka pohjautuu datan jakamiseen ja reiluihin periaatteisiin? Osallistu haasteeseen ja ilmoittaudu mukaan 9.4.2021 mennessä! Haaste toteutetaan osana IHAN-projektiamme, jossa rakennetaan perustuksia reilulle datataloudelle. Siinä tulevaisuuden menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille. Kolme parasta ratkaisuesimerkkiä esitellään HIMSS Europe 2021 -tapahtumassa. 

Lue lisää haasteesta suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi (Sitra.fi) 

9. LUE: Sitra - Towards trustworthy health data ecosystems 

Towards trustworthy health data ecosystems

Kuva: Sitra

Tämän työpaperin tarkoituksena on luoda suuntaviivoja sille, miten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä voidaan hyödyntää dataa ja mitä se vaatii meiltä, päättäjiltä ja toimialalta. Kirjoittajat uskovat, että ihmislähtöinen, reilu datatalous, joka luo uusia datapohjaisia, yksityisyydensuojan tarjoavia hyvinvointi- ja terveyspalveluita varmistaa muutoksen kohti moderneja terveyspalvelujärjestelmiä.

Linkki englanninkieliseen työpaperiin (Sitra.fi)