Verkostokirje 8/2021

Hyteairon päätöswebinaari 1.12.2021 Saavutukset ja jatkosuunnitelmat. Hyteairo-ohjelman, STM:n ja THL:n logot, kuvassa miettivä humanoidi, logon kuvassa robotti ja koirarobotti.

Kuva: THL

Aiheet lokakuussa:

  1. KYSELY: Kysely Hyteairo-verkoston jatkosta ja ohjelman palaute
  2. KUTSU: 1.12. Hyteairon päätöswebinaari
  3. KATI-OHJELMA: Arviointikehikko, Yritystori ja koulutuslistaus
  4. SOTEBOTTI-VERKOSTO: Tietoiskut sote-ammattilaisten tueksi 
  5. BUSINESS FINLAND: Esite sairaala tarjoomasta, blogi & listaus testbedeistä
  6. KIRJOITA: Farmasialiitto hakee kirjoittajia digitalisaatiosta ja tekoälystä
  7. KALENTERIIN: Tulevat tapahtumat

1. KYSELY: Kysely Hyteairo-verkoston jatkosta ja ohjelman palaute

QR-koodi kyselyyn, robotti leikkii koirarobotin kanssa.

Kuva: QR-koodi kyselyyn

Hyteairo-ohjelma päättyy 2021. Pyydämme tässä kyselyssä palautettasi Hyteairo-ohjelmasta.

Tämän lisäksi kysymme mielipidettäsi nykyisestä verkostokirjeestä ja toiveitasi siitä millaista verkostokirjettä toivot jatkossa. Haluatko, että Hyteairon 1100 jäseninen verkosto jatkaa toimintaansa ja verkostokirjeiden lähettämistä hyteairo-aiheisista asioista?

2. KUTSU: 1.12. Hyteairon päätöswebinaari

Hyteairon päätöswebinaari 1.12.2021 Saavutukset ja jatkosuunnitelmat. Hyteairo-ohjelman, STM:n ja THL:n logot, kuvassa miettivä humanoidi, logon kuvassa robotti ja koirarobotti.

Tekoälyn ja robotiikan mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää laajaa yhteistyötä ja ekosysteemiä. Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelma on toiminut vuosina 2016 - 2021 ja tukenut niiden hyödyntämistä hyvinvointipalveluissa ja niiden tuottamisessa. Hyteairo on ollut kaikkien osapuolien yhteinen ohjelma yhteydenpitoon sekä kehittämiseen ja yli 1100 alan toimijaa on liittynyt mukaan verkoston toimintaan. 

Tämä on Hyteairo-ohjelman päätöswebinaari, jossa tuomme esiin Hyteairon keskeisiä aikaansaannoksia ja kerromme, mitä ja millä tavalla toiminta jatkuu Hyteairon päättymisen jälkeen. 

Käy vastaamassa yllä mainittuun kyselyyn (sulkeutunut), jos halut vaikuttaa Hyteairo-verkoston jatkoon.

3. KATI-OHJELMA: Arviointikehikko, Yritystori ja koulutuslistaus

Hyteairon logo roboteilla, hyvinvoinnin ja tekoäly ja robotiikka-ohjelma. Kotona asuminen (KATI-ohjelma).

Alustava arviointikehikko jäsentää sote-alan digiohjelmien vaikutusten arviointia

Kansallisten sote-digitalisaatio-ohjelmien tueksi on jäsennelty alustava arviointikehikko, jonka avulla voidaan arvioida ohjelmissa käyttöönotettavien ratkaisujen vaikutuksia palvelujärjestelmään. Alustava arviointikehikko esitellään THL:n esiselvityksessä, ja se on tarkoitettu varsinaisen arviointikehikon rakentamisen pohjatyöksi.

Kehikossa jäsennellään muun muassa arvioinnin suunnittelua ja toteuttamista ohjelman eri vaiheissa. Esiselvityksen käytännön esimerkkinä havainnollistetaan, kuinka arviointikehikkoa voidaan soveltaa KATI-ohjelman arvioinnissa.

Lue lisää: Esiselvitys sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisten digitalisaatio-ohjelmien arviointikehikon kehittämiseksi (THL)

Yritystori kokoaa iäkkäiden kotona asumista tukevat teknologiset tuotteet ja palvelut

Innokylän Yritystorilla sote-organisaatiot voivat kartoittaa, millaista teknologiaa kotihoidon ja kotona asumisen tueksi on tarjolla. Yrityksille tori antaa mahdollisuuden tuoda tuotteensa sote-toimijoiden tietoisuuteen. 

Tuotteet ja palvelut on jaoteltu kehitysvaiheen perusteella Digi-HTA-arvioituihin, kaupallisiin ja pilotoitaviin. CE-merkinnästä mainitaan erikseen. 

Yritystorin tiedot ovat tiivistelmä THL:n yrityksille tekemän kyselyn vastauksista. Kyselyyn voi vastata edelleen. Lisäksi yritykset voivat esitellä toimintamallinsa Innokylässä.

Kotihoidon teknologiapalvelut – Yritystori (Innokylä)

Tekoäly- ja robotiikka-alan osaamista sote-toimijoille

Kokoamme sivuillemme tekoälyä ja robotiikkaa käsitteleviä koulutuksia, jotka sopivat sote-toimijoille – esimerkiksi hoitotyön ammattilaisille, kehittäjille ja suunnittelijoille. Koonti helpottaa ammattilaisia kartoittamaan sote-teknologiaan liittyviä lisäkoulutusmahdollisuuksia. 

Useimmat koulutukset voi suorittaa etäyhteyksillä. Lisäksi sivuilla on oppaita ja materiaaleja hoivarobotiikasta. 

4. SOTEBOTTI-VERKOSTO: Tietoiskut sote-ammattilaisten tueksi

Hyteairon logo roboteilla, hyvinvoinnin ja tekoäly ja robotiikka-ohjelma. Kotona asuminen (KATI-ohjelma), Keskusteleva sote-tekoäly (boldattuna) ja Tekoäly analytiikassa.

Tiivistelmä Sotebotti-verkoston 2. tietoisku sote-ammattilaisille

Hyteairo-ohjelman Keskusteleva tekoäly-osa-alueella toimivalle Sotebotti-verkostolle järjestettiin tietoisku 14.10. Näiden tapaamisten tarkoituksena on tuoda esiin esimerkkien kautta erilaisia bottitoteutuksia ja jakaa kokemuksia ratkaisujen kehittämisestä. Tämän kertaisessa tietoiskussa Riikka Lindroos-Järvitalo johdatti meidät aiheen pariin kertomalla Kelan chattirobottien kehityskaaresta. 

1. tietoisku: 18.8. tapahtuman sivu ja tiivistelmä löytyvät täältä (THL)
2. tietoisku: 14.10. tapahtuman sivu ja tiivistelmä löytyvät täältä (THL)

15.12. Sotebotti-verkoston 3. tietoisku sote-ammattilaisille

Joulukuun tietoiskun tarkempi aihe päivittyy mahdollisimman pian.

5. BUSINESS FINLAND: Esite sairaala tarjoomasta, blogi & listaus testbedeistä

Yritys, ilmoita huippuosaamisesi liittyen tulevaisuuden sairaaloihin - Business Finland julkaisee aiheesta esitteen 

Kuva hämärästä leikkaussalista, jossa valokeilassa työskentelee kirurgeja.

Kuva: Business Finland

Pandemian väistyessä rakennetaan ja päivitetään monissa maissa sairaaloita vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Business Finland kerää nyt tietoa suomalaisesta sairaalaosaamisesta digitaalista tulevaisuuden sairaalaesitettä varten. Kokoamme näin yhteen suomalaisen huippuosaamisen tulevaisuuden kestäviin, digitaalisiin ja innovatiivisiin sairaaloihin. Esitteeseen osallistuminen on maksutonta ja tarjoaa yrityksille mahdollisuuden esitellä osaamistaan laajalle kansainväliselle yleisölle.

BLOGI: Testbed, kokeilualusta, testiympäristö – rakkaalla lapsella on monta nimeä

Käy lukemassa Business Finlandin Kari Klossnerin blogi, jossa on tarkempaa tietoa uudesta kokeiluympäristöjä esittelevistä nettisivuista. Sivuilla esitellään kattavasti suomalaisille koulutus-, tutkimus- ja kehitystoiminnalle suunnattuja kokeilualustoja, mutta myös joitakin kansainvälisille markkinoille tähtääviä palveluita.

Linkki blogiin (Business Finland)
Linkki Testbeds in Finland for Health Technology (Business Finland)
Linkki yhteispohjoismaiseen testbed-listaukseen (Nordic Proof)

6. KIRJOITA: Farmasialiitto hakee kirjoittajia digitalisaatiosta ja tekoälystä

Kirjoita teemanumeroon! Dosis, Farmaseuttinen aikakauslehti. Aiheena digitalisaatio ja tekoäly - miten niitä hyödynnetään farmasian ja lähitieteiden tutkimuksessa nyt ja tulevaisuudessa?

Kuva: Dosis

Kokoamme Dosis-teemanumeroa aiheesta ”Digitalisaatio ja tekoäly”. Teemanumero julkaistaan 2022. 

Otamme vastaan artikkeleita, joissa käsitellään digitalisaation ja tekoälyn hyödyntämistä farmasian ja lähitieteiden tutkimuksessa nyt ja tulevaisuudessa. Artikkelit voivat olla alkuperäistutkimuksia, katsauksia, väitöskirjan tai opinnäytetyön tiivistelmiä sekä tieteellisiä kommentteja.

Dosis on ainoa suomenkielinen farmasian alan lehti, jossa julkaistaan farmasian ja lähialojen tutkimuksia. Dosis julkaistaan ilmaisena Open Access -verkkolehtenä, joka tavoittaa kymmeniä tuhansia terveydenhuollon ammattilaisia ja myös laajempaa yleisöä. 
Linkki lehtien arkistoon (Dosis.fi)

Ota yhteyttä vieraileviin toimittajiin:

Juha Turunen, turunen.juha(at)gmail.com
Risto Kaikkonen, risto.kaikkonen(at)solita.fi
Dosiksen sähköpostiosoitteeseen [email protected]

7. KALENTERIIN: Tulevat tapahtumat

4.11. ETAIROS: Tekoälystä turvaa – tutkimustuloksia tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä

AI Finland AI Day 2021, Reboot with AI, Esoii, FCAI, Business Finland, Ministry os Foreign Affairs, kuvassa kaksi ihmistä nostamassa palikoita päällekkäin.

Kuva: Espoo.fi

Lisääkö tekoäly turvallisuuden tunnettamme vai horjuttaako se sitä? Onko tekoäly mörkö vai mahdollisuus? Tervetuloa kuulemaan viimeaikaisten tutkimusten havaintoja ja keskustelemaan tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä! Tilaisuuden puheenvuoroissa paneudutaan muun muassa siihen, miten tekoäly edistää liikenne- ja kauppakeskusturvallisuutta sekä mitä tekoälystä ajatellaan.

Tapahtuman järjestää Suomen Akatemian rahoittama ETAIROS (Ethical AI for the Governance of the Society) -tutkimushanke osana AI Finland 2021 ja AI Day -tapahtumapäivää.

Linkki tilaisuuden sivulle on sulkeutunut

9. - 10.11. Hyvinvointiteknologiamessut

Sotealan uusimmat teknologia- ja robotiikkaratkaisut esittäytyvät, kuvassa nalle kainalossa hymyilevä tyttö.

Kuva: Hyvinvointiteknologiamessut

Vuoden suurin hyvinvointiteknologia-alan tapahtuma sisältää innostavia asiantuntijapuheenvuoroja, demoja ja haastatteluja, työpajoja ja simulaatioita sekä mielenkiintoisia keskusteluja hyvinvointi- ja terveysteknologiasta, robotiikasta ja tekoälystä! 

Tapahtumassa kuullaan mm. Suomen sairaanhoitajaliitto ry:n puheenjohtajaa Nina Hahtelaa sekä puheenjohtaja Silja Paavolaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry:stä. Tapahtuman keynote-puhujina toimivat Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Jenni Huhtasalo, joka puhuu aiheesta Digitaalinen teknologia asiantuntijatyössä ja professori ja aivotutkija Minna Huotilainen, jonka puheenvuoron teemana on Teknologiaa töissä – lisää hyvin- vai pahoinvointia?

Hyvinvointiteknologiamessujen järjestäjinä toimivat Prizztech Oy, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto ja WinNova. Tapahtuman toteuttaa Satakunta DigiHealth -hanke, jota rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR) ja alueen kunnat.

Tapahtuma on maksuton ja se järjestetään verkossa.

9.11. Business Finlandin webinaarin koskien Sveitsin ja Saksan sairausvakuutusjärjestelmää

17.11. KELA: ”Kuntoutus tulee kotiin”-webinaari

Kutsu, kela iloinen ihminen kirjoittamassa kutsua.

Kuva: Kela

Etäpalvelut ovat tätä päivää myös kuntoutuksessa. Kun kuntoutus toteutuu osittain kotona, se on mahdollista yhdistää entistä paremmin osaksi tavallista elämää.

Kela on kehittänyt verkkokuntoutusta yhdessä kuntoutuksen ammattilaisten kanssa. Webinaarissa esittelemme verkkokuntoutuksen kehittämisen tulokset. Lisäksi luvassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja etäkuntoutuksen ja digitalisaation ajankohtaisista teemoista.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille etäkuntoutuksesta kiinnostuneille. 

22. - 25.11. RoboAI-viikko 2021

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen luotsaama RoboAI-viikko esittelee satakuntalaista TKI-osaamista. Neljään päivään mahtuu paljon: huippuesiintyjiä, seminaareja, webinaareja ja työpajoja.

1.12. Hyteairon päätöswebinaari

15.12. Hyteairo: Sotebotti-verkoston 3. tietoisku sote-ammattilaisille

Hyteairon logo roboteilla, hyvinvoinnin ja tekoäly ja robotiikka-ohjelma. Kotona asuminen (KATI-ohjelma), Keskusteleva sote-tekoäly (boldattuna) ja Tekoäly analytiikassa.