Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisen pelaamisen seuraaminen
THL on seurannut yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvaa verkkorahapelaamista neljän viikon jaksoissa (12 kertaa/vuosi) kerätyillä väestökyselyillä vuoden 2022 maaliskuusta. Kyselyt on toteutettu puhelinhaastatteluilla.
Seuranta nykymuodossaan päättyi helmikuussa 2025, mutta THL tulee jatkossa seuraamaan uusin menetelmin virallisen järjestelmän ulkopuolista rahapelaamista. Seurannan merkitys korostuu Suomen siirtyessä uuteen rahapelijärjestelmään vuoden 2027 alussa.
Verkkorahapelaamisen seuranta maaliskuu 2022 – helmikuu 2025
Viimeisen kuluneen 12 kuukauden aikana yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisia verkkorahapelejä pelanneiden väestöosuudessa (18–79-vuotiaat) ei ole tapahtunut merkittävää muutosta tarkasteluajanjakson aikana. Osuus on pysytellyt melko tasaisesti 5–6 prosentin tasolla koko tarkastelujakson, eikä siinä ole havaittavissa selvää trendiä. Havaittu väestöosuus on yhtenevä useiden muiden eri kyselyiden ja tietolähteiden kanssa.
Vastaavasti yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisia verkkorahapelejä viimeisen kuluneen viikon aikana pelanneiden väestöosuus on pysytellyt koko tarkasteluajanjakson melko samalla tasolla vastaten noin 1,5–2 prosenttia väestöstä. Erot osuuksissa eri jaksojen välillä eivät ole tässäkään tapauksessa merkittäviä, eikä osuudessa ole havaittavissa selvää trendiä.
Viimeisen kuluneen 12 kuukauden aikana verkossa rahapelejä pelanneiden määrä on kasvanut tarkasteluajanjaksolla. Kuitenkaan verkkorahapelaamisen jakautumisessa eri tarjoajien välillä (Veikkaus vs. ulkopuoliset) ei ole havaittavissa tapahtuneen selkeitä muutoksia tarkastelujaksolla.
Suurin osa verkossa pelaavasta väestöstä on pelannut vain Veikkauksen pelejä. Huomioitavaa on myös se, että suurin osa Veikkauksen ulkopuolisia verkkorahapelejä pelanneista on pelannut myös Veikkauksen pelejä verkossa. Ainoastaan Veikkauksen ulkopuolisia pelejä verkossa pelanneiden väestöosuus on ollut noin yksi prosentti tarkasteluajanjaksolla.



Laatuseloste
Tilastotietojen relevanssi
Manner-Suomessa rahapelejä saa toimeenpanna ja markkinoida ainoastaan Veikkaus Oy. Osa suomalaisten rahapelikysynnästä suuntautuu Manner-Suomen ulkopuolella toimiville rahapeliyhtiöille.
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuva rahapelaaminen -tilasto sisältää tiedot suomalaisten Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisten rahapelien pelaamisesta verkossa. Tilasto kattaa tietoja muualla tilastoimattomasta rahapelaamisesta.
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvan rahapelaamisen tiedot perustuvat Kantar Media Finland Oy:n neljän viikon jaksoissa toteuttamiin puhelinhaastatteluaineistoihin.
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvaa rahapelaamista koskevien tietojen avulla on seurattu Veikkauksen ulkopuolisen rahapelaamisen kehitystä sekä verkkorahapelaamisen yleistä kehitystä koko maan tasolla. Tilastoa käytetään yhteiskunnallisen päätöksenteon, tutkimuksen ja kansallisen rahapelipolitiikan seurannan tarpeisiin.
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvan rahapelaamisen tietojen sekä verkkopelaamista koskevien tietojen keruu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta annettuun lakiin (668/2008) sekä Arpajaislakiin (1041/2001). Arpajaislain 52. pykälän mukaan arpajaisiin osallistumisesta aiheutuvia ongelmia on seurattava ja tutkittava sekä kehitettävä niiden ehkäisyä ja hoitoa. Tehtävästä vastaava sosiaali- ja terveysministeriö on antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle erillistoimeksiannon tutkia ja seurata yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvaa rahapelaamista.
Menetelmäkuvaus
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvaa rahapelaamista on seurattu (yhteensä 48 vk/v) Kantar Media Finland Oy:n toteuttamilla puhelinhaastatteluilla, joihin on valittu joka viikko satunnaisotannalla 500 18–79 vuotiasta suomalaista (pois lukien Ahvenanmaa). Yksittäisen tarkasteluajanjakson tiedot perustuvat näin ollen noin 2000 vastaajan antamiin tietoihin. Haastattelussa selvitettiin yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolista rahapelaamista viimeisen 12 kuukauden ajalta.
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle pelaaminen perustuu väestöä edustavaan tutkimusaineistoon, joka on painotettu väestötietojen mukaan.
Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvaan rahapelaamiseen liittyvien tietojen oikeellisuus ja tarkkuus riippuu Kantar Media Finland Oy:n toteuttamien tutkimusten validiteetista ja reliabiliteetista. Tietojen loogisuutta verrataan aiempiin tietoihin ja jos epäillään virhettä, asia tarkistetaan Kantar Media Finland Oy:n kanssa.
Lisäksi tietojen loogisuutta tarkkaillaan vertaamalla niitä muihin tietolähteisiin, kuten aiempiin rahapelaamisen väestökyselyihin sekä muiden viranomaisten ja rahapeleihin perehtyneiden asiantuntijoiden ja ammattilaisten tuottamiin arvioihin.
Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvaa rahapelaamista koskevat tiedot on julkaistu kuukausittain THL:n verkkosivulla.
Tilastojen vertailukelpoisuus
Nykyisen mukainen aineiston keruu aloitettiin maaliskuussa 2022. Kyselylomakkeeseen tehtiin pieniä muutoksia tammikuusta 2023 alkaen, mutta keskeisimmät tiedot säilyivät edelleen vertailukelpoisina.
Kyselylomakkeeseen tehdyt muutokset olivat rahapelaamisen haittoja koskevan kysymyksen laajentaminen koskemaan myös niitä vastaajia, jotka eivät olleet pelanneet yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisia rahapelejä, sekä uuden kysymysparin lisääminen koskien yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisia pelejä pelanneiden arviota oman pelaamisensa euromääräisestä tappiollisuudesta tai voitollisuudesta.