Haitallinen rahapelaaminen

Suomalaisten rahapelaaminen 2023 -tutkimuksen mukaan kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla pelasi 4,2 prosenttia (noin 151 000 henkilöä) vastaajista. Vakavuudeltaan eritasoiset peliongelmat olivat selvästi yleisempiä miehillä kuin naisilla.

Miehistä vähintään kohtalaisen riskin tasolla pelasi 6,6 prosenttia, kun taas vastaava osuus naisista oli 1,8 prosenttia. Vähintään kohtalaisen riskin tasolla pelaaminen oli yleisintä 18–44-vuotiailla.

Lisäksi alhaisen riskin tasolla pelasi 9,0 prosenttia vastaajista (noin 325 000 henkilöä). Tutkimuksen vastaajista hieman yli puolet (56 %) pelasi ilman rahapeliongelmia.

Lue lisää: Rahapelaamisen aiheuttamien haittojen tasot

Vuoden 2023 tutkimuksen mukaan 4,2 prosenttia oli kokenut oman rahapelaamisensa ongelmana vähintään joskus 12 viime kuukauden aikana. Oman rahapelaamisen ongelmalliseksi kokeneiden osuus on lisääntynyt verrattuna aiempien tutkimusten tuloksiin; 3,1 prosenttia (2019) ja 2,1 prosenttia (2011).

Rahapeliongelman aiheuttamat haitat läheisille

Suomalaisten rahapelaaminen 2023 -tutkimuksen mukaan noin viidennes (20 %) vastaajista (noin 733 000 henkilöä) koki, että yhdellä tai useammalla läheisellä oli ollut ongelmallista rahapelaamista. Tarkastelun aikajännettä ei ollut tutkimuksessa täsmennetty, vaan vastausten voidaan tulkita koskevan koko elämän aikajännettä.

Tavallisimmin rahapeliongelma on perheenjäsenellä (12 %). Joka kymmenennellä on (11 %) ongelmallisesti pelaava itselle tärkeä ystävä. Yleisimmät läheisen rahapeliongelman aiheuttamat haitat ovat tunne-elämän kuormittuneisuus (8 %) sekä huoli joko oman lapsen (2 %) tai muun läheisen terveydestä tai hyvinvoinnista (7 %).

Muita yleisiä haittoja olivat parisuhdeongelmat (3 %), muut ihmissuhdeongelmat, kuten erimielisyydet, eristäytyminen tai ystävyyssuhteen katkeaminen (5 %), taloudelliset ongelmat, kuten maksuvaikeudet, pelilainat tai luottotietojen menetys (3 %) ja kielteiset vaikutukset terveydentilaan (3 %).

Vuoden 2023 tutkimuksessa kysyttiin myös tarkemmin sitä, että onko läheisellä ollut rahapeliongelma viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Kuusi prosenttia vastaajista kertoi, että läheisellä oli ollut rahapeliongelma viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana.

Haittoihin on mahdollista vaikuttaa vastuullisella rahapelipolitiikalla, muilla ehkäisevän työn keinoilla sekä riittävillä tuki- ja hoitopalveluilla.

Muualla palvelussa

Suomalaisten rahapelaaminen 2023
Tilastoraportti, taustakuvaus ja laatuseloste.

Suomalaisten rahapelaaminen
Tutkimuksen sivut, joissa kerrotaan tarkemmin esimerkiksi taustasta ja toteutuksesta.