Uutiset
-
Hyvinvointialueiden sosiaalihuollon järjestelmien hankinnat ovat loppusuoralla. Kanta-käyttöönottoja hidastavat kuitenkin muuttuneet siirtymäajat, jotka saattavat vaikuttaa järjestelmien kehitystyöhön.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen julkisen talouden tiedot vuodelta 2023. Tietoja voidaan hyödyntää suunnittelussa ja vertailla niiden avulla oman hyvinvointialueen tilannetta muihin alueisiin.
-
Iäkkäiden palvelutarpeita ja toimintakykyä arvioidaan nyt RAI-arviointivälineistöllä koko Suomessa. Kansallisesti yhdenmukainen arviointiväline edistää iäkkäiden yhdenvertaisuutta palveluissa.
-
Vuonna 2022 maakuntien välillä oli selkeitä eroja kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstömäärissä. Asukaslukuun suhteutettu henkilöstömäärä oli suurin Etelä-Savossa (530 työntekijää/10 000 asukasta) ja pienin Uudellamaalla (321 työntekijää /10 000 asukasta).
-
Vanhuspalvelulain mukaisen vähimmäishenkilöstömitoituksen 0,65 täyttymistä seurattiin huhtikuussa 2024 osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vanhuspalvelujen tila -tutkimusta.
-
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee perjantaina 28.6.2024 Johdon strategisen tason tilannekuvan hyvinvointialueiden tilanteesta.
-
Nikotiinipussien päivittäinen tai satunnaisempi käyttö on yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla, joista 21 prosenttia käytti nikotiinipusseja. Käyttö oli vahvasti yhteydessä nuuskaamiseen, tupakointiin ja sähkösavukkeiden käyttöön.
-
Vuonna 2022 sairaaloiden palvelutuotanto laski alle vuoden 2020 tason. Koronaepidemia aiheutti tuottavuuden heikkenemisen vuonna 2020.
-
Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.
-
THL:n arvio: Asiakasmaksujen korotukset nostaisivat joka toisen suomalaisen terveydenhuollon maksujaNoin joka toisen suomalaisen terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat ensi vuonna, mikäli hallituksen kaavailemat säästöt asiakasmaksujen korotuksilla toteutuvat. Korotukset kohdistuvat erityisesti pienituloisiin, ikääntyneisiin ja naisiin.
-
THL on julkaissut tiedot hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen julkisesta taloudesta ennakkotietoina vuodelta 2023. Lopulliset sote-taloustiedot julkaistaan elokuussa 2024.
-
Alkoholinkulutus väheni edelleen viime vuonna. THL:n tuoreen tilaston mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa oli 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Tämä on 2,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
-
Lähes kaikki hyvinvointialueet arvioivat, että aikuissosiaalityön asiakasmäärät ovat kasvaneet hyvinvointialueille siirtymisen jälkeen. Kuudella hyvinvointialueella on yli 70 asiakasta aikuissosiaalityötä tekevää sosiaalityöntekijää ja sosiaaliohjaajaa kohden. Suurten asiakasmäärien hyvinvointialueilla myös esimiesten tuen koetaan heikentyneen.
-
Sosiaalihuolto saa lisäaikaa Kanta-palveluihin liittymiseen. Käyttöönottoa kannattaa edistää mahdollisimman pian, jotta uusien toimintatapojen opetteluun ja palveluntuottajien tukemiseen on tarpeeksi aikaa.
-
Perusterveydenhuollon avohoidon käyntimäärä väheni vuonna 2023 ja palasi koronaepidemiaa edeltävän vuoden 2019 tasolle. Käyntejä oli 29,8 miljoonaa, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.*
-
Huhtikuun 2024 lopussa yli 162 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon hyvinvointialueilla. Hoitoa odottaneita oli yli 10 000 vähemmän kuin joulukuussa 2023.
-
Lainmukainen lastensuojelun järjestäminen onnistuu vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä, käy ilmi THL:n tuoreesta tilastosta. Lastensuojelun henkilöstömitoitusta tiukennettiin vuoden 2024 alussa niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkaana enintään 30 lasta. Aiemmin luku oli 35.
-
Hoitotakuun tiukentuminen viime syksynä on nopeuttanut etenkin lääkäriin pääsyä, selviää THL:n tuoreesta tilastoraportista. Sen mukaan potilaat pääsivät maaliskuussa 2024 perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireettömään lääkärin hoitoon tai tutkimukseen kahdessa viikossa – ja jopa viikossa – selvästi useammin kuin vuoden 2023 maaliskuussa.
-
Vuonna 2023 tehtiin noin 8 300 raskaudenkeskeytystä eli 7,1 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15–49-vuotiasta) naista kohti.
-
Vammaispalvelujen järjestäminen hyvinvointialueilla on ollut haasteellista ensimmäisen toimintavuoden aikana. Eniten ongelmia on ollut peruspalvelujen turvaamisessa ja pulaa on sekä henkilöstöstä että rahoituksesta. Palveluiden järjestämisen tapoja on kuitenkin saatu yhtenäistettyä.
Näytetään 41 - 60 / 123