Sisällön suunnittelu
Tarpeen määrittelystä tavoitteiden asettamiseen
Hyvä hanke perustuu johonkin havaittuun yhteiskunnalliseen tarpeeseen ja hankesuunnitelman taustalla on jokin testattu tieto, näyttö tai vähintään perusteltu oletus siitä, miksi valituin toimintatavoin on mahdollisuus saavuttaa tavoitellut muutokset. Hankkeella tulee olla selkeästi määritelty täsmennetty tavoite, jota tavoitellaan valituin menetelmin ja toimin. Hankesuunnitelmassa tulee perustella myös miksi valitut menetelmät ja toimet ovat sopivia tavoitteiden ja päämäärien saavuttamisessa. Hankkeen tulee arvioida hankkeen vaikutuksia koko hankkeen keston ajan.
Tavoitteen tulee olla täsmällinen ja mitattavissa oleva. Tavoitteiden kautta tuodaan julki niitä seikkoja, joita toiminnalla halutaan saada aikaiseksi. Tavoite kuvaa tavoiteltavaa tilaa tai muutosta - mitä on tapahduttava, jotta käsillä olevaan ilmiöön tai ongelmaan voidaan vaikuttaa. Tavoite ei kuvaa tekemistä. Toiminta, keinot ja menetelmät ovat niitä konkreettisia tekoja, joilla tavoitteet saavutetaan. Tuotokset ovat välineellisiä tuloksia, joita toiminta tuottaa, esimerkiksi julkaisuja tai esitteitä. Toiminnan oletetulla tuloksella kuvataan toiminnan tasoa ja aikaansaatua rakennetta tai prosessia. Vaikutukset ovat muutoksia, joita syntyy tulosten seurauksena.
Mittareiden avulla seurataan hankkeen tavoitteen saavuttamista ja arvioidaan hankkeen vaikutuksia hankkeen aikana ja lopuksi. Hankesuunnitelmassa tulee kuvata, minkälaista muutosta mittarissa tavoitellaan. Arviointisuunnitelmassa hanke avaa tarkemmin käyttämiään tiedonkeruumenetelmiä, vastuita ja aikataulua sekä kertoo saadun arviointitiedon hyödyntämisestä eri vaiheessa hanketta.
Tutustu aiemmin hakijoille pidetyn webinaarin esitykseen hyvän hankesuunnitelman koostamisesta, jotka löytyvät Terveyden edistämisen määrärahan kokonaisuuden sivuilta Innokylästä.
Linkki InnokyläänLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Taloudellisten vaikutusten arviointi
Terveyden edistämisen määrärahoja hakevien tulee arvioida etukäteen hankkeen taloudellisia vaikutuksia. Taloudellisten vaikutusten arvioinnissa voi pyrkiä osoittamaan hankkeen päämäärän tuottavan yhteiskunnalle säästöjä, mutta tärkein osa taloudellisten vaikutusten osoittamisessa ei välttämättä kuitenkaan ole todistettavissa olevat mittavat säästöt. Yhtä lailla hankkeessa saavutettu lisääntynyt hyvinvointi on tavoiteltavaa, vaikka se ei tuottaisi taloudellisia säästöjä. Euromääräisten säästöjen osoittaminen voi olla mahdollista vain osassa tapauksista, mutta näiden tarkasteluun on kuitenkin syytä kiinnittää huomioita. Hankehakemusten arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota vastausten logiikkaan ja uskottavuuteen sekä perusteluihin esitetyistä vaikutuksista. Olennaista on tuoda esiin se, mihin hankkeen kuvaamat arvioinnit perustuvat.
Lisää tietoa kustannusvaikuttavuudesta
Hankeidean esittely THL:lle
THL:llä ei ole resursseja ottaa vastaan hankeideoiden esittelijöitä. Kysymykset pyydetään sähköpostitse, mikäli vastausta ei löydy Usein kysyttyä -sivuilta.