Comirnaty 3 mikrogrammaa/annos -varianttirokote (6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille)

Päivitetty: 27.9.2023

Tällä sivulla kerrotaan 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille tarkoitetusta Comirnaty XBB.1.5 3 mikrog/annos -varianttivalmisteesta. 

Aiemmin käytössä on ollut Comirnaty Original 3 mikrog/annos -rokote. Tätä valmistetta ei käytetä enää syksyllä 2023, jolloin omikronin XBB.1.5-pohjainen varianttivalmiste on käytössä. 

Comirnaty XBB.1.5 3 mikrogrammaa/annos -varianttivalmisteen tunnistaa siitä, että rokotepullossa on punaruskea korkki ja etiketissä punaruskeat reunat.

Rokote ehkäisee tehokkaasti etenkin vakavaa koronavirustautia. XBB.1.5-räätälöityjen rokotteiden tehosta kertyy lisätietoa loppuvuoden 2023 aikana. 
Koronavirus SARS-CoV-2

Tällä sivulla:

Kenelle rokote annetaan?

Rokote on tarkoitettu 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille. Suosittelemme, että rokote annetaan lääkärin tekemän yksilöllisen harkinnan perusteella.

Katso tarkemmin, kenelle rokotetta suositellaan: 
6 kuukauden – 11 vuoden ikäisten lasten koronarokotukset

Mitä Comirnaty 3 mikrog/annos -varianttirokote sisältää?

  • Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia
  • Omikron XBB.1.5-pohjainen valmiste ei sisällä alkuperäisen viruksen pintaproteiinin valmistusohjetta, vaan siinä on pelkästään XBB.1.5-variantin piikkiproteiinin valmistusohje
  • Rokote sisältää pienen määrän polyetyleeniglykolia (PEG) eli makrogolia
  • Apuaineena on suoloja, sokereita, rasvoja ja vesi 
  • Rokotteet sisältävät puskuriainetta (trometamoli)
  • Rokote ei sisällä säilöntäaineita eikä tehosteainetta.

Lisätietoa Comirnaty XBB.1.5 3 mikrog/annos -rokotteesta (Lääkeinfo)

Comirnaty 3 mikrog/annos -varianttirokotteen säilytys ja säilyvyys

Rokotetta säilytetään jääkaapissa 2–8 asteessa. 

Lävistämätön rokotepullo säilyy jääkaapissa 10 viikkoa. 

Huomioi, että rokotepullon kyljessä näkyvä viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa rokotteen säilyvyysaikaa ultrakylmässä pakkasessa. Rokotteen säilyvyysaika 2–8 asteen lämpötilassa lasketaan siitä hetkestä, jolloin se on otettu pois ultrakylmästä pakkasesta. Tämä aika merkitään rokotepulloon tai pakkaukseen sairaala-apteekissa. 

Rokotejääkaappi on tarkistettava säännöllisesti. Rokote ei saa jäätyä enää uudestaan.

Rokote on laimennettava 2 tunnin kuluessa siitä, kun se otetaan jääkaapista huoneenlämpöön. Tämä ohje poikkeaa valmisteyhteenvedossa mainitusta aikarajasta.

Laimennettuna rokote säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa enintään 12 tuntia. 

Rokotteen valmiiksi saattaminen

Varmista, että rokote on 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille tarkoitettu Comirnaty XBB.1.5 3 mikrog/annos -varianttirokote.

Pullossa on punaruskea korkki ja punaruskeareunainen etiketti.

Rokote pitää laimentaa ennen käyttöönottoa. Koska mRNA hajoaa erittäin herkästi, noudata erittäin huolellista aseptiikkaa, kun valmistat rokotetta. 

Katso tarkemmat ohjeet rokotteen laimentamiseen:
Comirnaty 3 mikrogrammaa/annos -koronarokotteen laimentaminen

Tarkemmat ohjeet käyttövalmiiksi saattamiseen ja rokotevälineiden valintaan: 
Koronarokotteen valmistelu ja käyttökuntoon saattaminen

Lisätietoa mm. kuljettamisesta ja käytettyjen rokotusvälineiden hävittämisestä: 
Ohjeita koronarokotusten järjestämiseen

Annostus ja aikataulu

Comirnaty  3 mikrog/annos -varianttirokotteella on myyntilupa 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille. 

Rokote on injektiopullossa, joka sisältää 10 annosta. Rokotteen kerta-annos 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille on 0,2 ml.

Perusrokotussarja

Perusrokotussarjaan kuuluu 3 rokotusta. Myyntiluvan mukaisesti toinen annos annetaan 3 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen ja kolmas annos aikaisintaan 8 viikkoa toisen annoksen jälkeen.

Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa suosittelemme, että toinen annos annetaan aikaisintaan 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen ja kolmas annos aikaisintaan 3 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Pitkällä tähtäimellä immuunivasteen kannalta pidemmät aikavälit ovat parempia.

Koronavirustaudin sairastaneiden rokottaminen

Lisätietoa siitä, miten sairastettu koronavirustauti vaikuttaa rokotuksiin,:
Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Rokotusohjeet

Comirnaty 3 mikrog/annos -rokotepakkauksessa ei ole mukana neuloja, ruiskuja tai laimennusliuosta. Rokote tulee laimentaa 0,9 % natriumkloridi-injektioliuoksella. Älä käytä mitään muita laimennusliuoksia. 

Laimennettu rokote tulee käyttää mahdollisimman pian. 

Anna rokote lihaksensisäisesti (IM). Pistospaikka riippuu lapsen iästä:

  • Alle 1-vuotiaille lapsille rokote on suositeltavaa antaa reisilihaksen etu-yläosaan (m. vastus lateralis).
  • 1–4-vuotiaille rokote voidaan antaa olkavarren hartialihakseen (musculus deltoideus) tai reisilihaksen etu-yläosaan (m. vastus lateralis).  

Katso tarkemmat ohjeet rokotteen antamisesta olkavarteen ja reiteen. Ohje olkavarteen rokottamisesta soveltuu myös lapsen rokottamiseen.

Rokotetta ei saa antaa ihon alle (SC). Kun rokotat verenvuototautia sairastavia potilaita, käytä ohutta neulaa ja paina pistoskohtaa riittävän pitkään. 

Ei-elävän rokotteen, kuten Comirnaty-rokotteen, voi antaa millä aikavälillä tahansa muihin rokotteisiin nähden.

Sopiiko rokote kaikille?

Comirnaty 3 mikrog/annos -rokote sopii lähes kaikille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Rokotteesta ei myöskään ole haittaa, vaikka lapsella olisi oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan. 

Pitkittyneen koronavirustaudin oireista kärsivän lapsen voi myös rokottaa. Rokotusta kannattaa kuitenkin siirtää, jos lapsi on hyvin heikkokuntoinen, tutkimukset ovat kesken tai oireet ovat juuri pahentuneet. Näin pitkittyneen koronavirustaudin oireita ei tulkita rokotteen aiheuttamaksi. 
Lisätietoa pitkittyneestä koronataudista eli long covidista

Myös voimakkaasti allergisen voi yleensä rokottaa. Rokote ei sisällä proteiineja, joten esimerkiksi tavanomaiset ruoka-aineallergiat eivät estä rokottamista. Edes anafylaktinen reaktio jonkin toisen rokotteen antamisen jälkeen ei suoraan estä koronavirusrokotteen antamista. Tällaisessa tilanteessa rokotuspäätös arvioidaan aina yksilöllisesti. 
Allergisten rokottaminen

Rokotetta ei saa antaa alle 6 kuukauden ikäisille. 

Mitkä ovat Comirnaty 3 mikrog/annos -varianttirokotteen vasta-aiheet ja varotoimet?

Rokotetta ei pidä antaa lapselle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.

Emme suosittele uutta koronarokoteannosta myöskään lapselle, joka aiemman mRNA-rokoteannoksen jälkeen on saanut sydänlihastulehduksen tai sydänpussintulehduksen.

Rokote sisältää hyvin pienen määrän polyetyleeniglykolia (PEG) eli makrogolia. PEG:tä on esimerkiksi ummetuslääkkeissä sekä pieniä määriä joidenkin muiden lääkkeiden ja ravintolisien apuaineena. Allergia PEG:lle on hyvin harvinaista. 

Rokotuksen jälkeistä seuranta-aikaa pidennetään 30 minuuttiin, jos lapsi on todennetusti saanut anafylaktisen reaktion aiemmin annetusta muusta rokotuksesta tai injektoitavasta lääkkeestä. 

Anafylaksia

Siirrä rokotusta, jos lapsella on kuumetta tai kuumeinen infektio.

Mitä hyötyjä Comirnaty 3 mikrog/annos -varianttirokotteella on?

Rokote on paras suoja koronavirusta vastaan. Rokote ehkäisee tehokkaasti koronataudin vakavia muotoja. 

Mitä haittoja Comirnaty 3 mikrog/annos -varianttirokotteella voi olla?

Tavanomaisimmin ilmenee pistosalueen paikallisia oireita, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. 

Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys ja vilunväristykset. Myös imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti. 

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä. 

Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Vakavia haittoja, kuten sydänlihastulehdusta, sydänpussintulehdusta tai anafylaksiaa, ei 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisillä ole todettu. 

Tieto rokotteiden turvallisuudesta lapsilla lisääntyy koko ajan.

Lisätietoa

Rokotteiden haittavaikutuksista yleisesti

Muiden Comirnaty-varianttirokotteiden turvallisuudesta ja haitoista

Kirjallisuuslähteet

Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP): Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation (GRADE): Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Children Aged 6 Months–4 Years. Siteerattu 7.11.2022

Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) meeting June 16, 2022, Pfizerin tutkimus:  BNT162b2 (COVID-19 Vaccine, mRNA) 6 Months Through 4 Years of Age (pdf, 986 kt)

Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) meeting October 19, 2022: COVID-19 vaccines in children