Comirnaty 30 mikrogrammaa/annos -varianttirokote (12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille)

Päivitetty 27.9.2023

Tällä sivulla kerrotaan 12 vuotta täyttäneille tarkoitetusta Comirnaty XBB.1.5 30 mikrog/annos -varianttivalmisteesta. Comirnaty-varianttivalmistetta käytetään sekä perussarjaan että tehosterokotuksiin. 

Aiemmin käytössä on ollut myös Comirnaty BA.1 15/15 mikrog/annos -rokote ja Comirnaty BA.4–5 15/15 mikrog/annos -rokote. Näitä valmisteita ei käytetä syksyllä 2023 alkaen, jolloin omikronin XBB.1.5-pohjainen valmiste on käytössä. 

Kaikki rokotevalmisteet ehkäisevät erittäin tehokkaasti etenkin vakavaa koronatautia. Ne myös laajentavat rokotesuojan immunologista pohjaa. XBB.1.5-räätälöidyistä rokotteiden tehosta kertyy lisätietoa loppuvuoden 2023 aikana.

Tällä sivulla:

Kenelle rokote annetaan?

Comirnaty 30 mikrog/annos -varianttirokote  on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle.

Mitä Comirnaty 30 mikrog/annos -varianttirokote sisältää?

  • Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia
  • Omikron XBB.1.5-pohjainen valmiste ei sisällä alkuperäisen viruksen pintaproteiinin valmistusohjetta, vaan siinä on pelkästään XBB.1.5-variantin piikkiproteiinin valmistusohje
  • Rokotteessa on pieni määrä polyetyleeniglykolia (PEG) eli makrogolia
  • Apuaineena on suoloja, sokereita, rasvoja ja vesi. 
  • Rokote sisältää puskuriainetta (trometamoli).
  • Rokote ei sisällä säilöntäaineita eikä tehosteainetta.

Lisätietoa Comirnaty 30 mikrog/annos XBB.1.5-rokotteesta (Lääkeinfo)

Comirnaty 30 mikrog/annos -varianttirokotteen säilytys ja säilyvyys

Rokote säilytetään jääkaapissa 2–8 asteessa. 

Huomioi, että rokotepullon kyljessä näkyvä viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa rokotteen säilyvyysaikaa ultrakylmässä pakkasessa. Rokotteen säilyvyysaika 2–8 asteen lämpötilassa lasketaan siitä hetkestä, jolloin se on otettu pois ultrakylmästä pakkasesta. Tämä aika merkitään rokotepulloon tai pakkaukseen sairaala-apteekissa. 

Rokotejääkaappi on tarkistettava säännöllisesti. Rokote ei saa jäätyä enää uudestaan.

  • Lävistämätön rokotepullo säilyy jääkaapissa 10 viikon ajan.
  • Rokote säilyy avattuna huoneenlämmössä tai jääkaapissa enintään 12 tuntia.

Rokotteen valmiiksi saattaminen

Varmista, että kyseessä on XBB.1.5-varianttirokote. 

Comirnaty XBB.1.5 30 mikrog/annos -varianttivalmistetta ei saa laimentaa. Pullossa on harmaa korkki ja etiketissä harmaat reunat.

Koska mRNA hajoaa erittäin herkästi, noudata erittäin huolellista aseptiikkaa, kun saatat rokotteen käyttövalmiiksi. 

Katso tarkemmat ohjeet rokotteen käyttövalmiiksi saattamiseen ja rokotevälineiden valintaan:
Koronarokotteen valmistelu ja käyttökuntoon saattaminen

Lisätietoa käytettyjen rokotusvälineiden hävittämisestä: 
Ohjeita koronarokotusten järjestämiseen

Annostus ja aikataulu

Comirnaty XBB.1.5 30 mikrog/annos -varianttirokotteella on myyntilupa 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille perussarjaan ja tehosteannoksiin.

Lisätietoa perusrokotussarjan ja tehosteannosten aikataulusta:
Koronarokotteet

Rokote on käyttövalmiina liuoksena moniannospullossa, joka sisältää 6 annosta. Rokotteen kerta-annos 12 vuotta täyttäneille on 0,3 ml.

Koronavirustaudin sairastaneiden rokottaminen

Lisätietoa siitä, miten sairastettu koronavirustauti vaikuttaa rokotuksiin:
Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Rokotusohjeet

Anna rokote lihaksensisäisesti (IM) olkavarren hartialihakseen.

Rokotetta ei saa antaa ihon alle (SC). Kun rokotat verenvuototautia sairastavia potilaita, käytä ohutta neulaa ja paina pistoskohtaa riittävän pitkään. 

Ei-elävän rokotteen, kuten Comirnaty-rokotteen, voi antaa samaan aikaan tai millä aikavälillä tahansa muihin rokotteisiin nähden.

Varianttirokotetta voidaan käyttää riippumatta siitä, mitä valmisteita rokotettava on saanut aiemmin. Lisätietoa rokotteiden ristiinkäytöstä: 
Koronarokotuksista kysyttyä

Sopiiko Comirnaty 30 mikrog/annos-varianttirokote kaikille?

Rokote sopii lähes kaikille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Rokotteesta ei myöskään ole haittaa, vaikka henkilöllä olisi oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan. 

Pitkittyneen koronataudin oireista kärsivän henkilön voi myös rokottaa. Rokotusta kannattaa kuitenkin siirtää, jos henkilö on hyvin heikkokuntoinen, tutkimukset ovat kesken tai oireet ovat juuri pahentuneet. Näin pitkittyneen koronataudin oireita ei tulkita rokotteen aiheuttamaksi. 
Lisätietoa pitkittyneestä koronataudista eli long covidista

Myös voimakkaasti allergisen voi yleensä rokottaa. Varianttirokote ei sisällä proteiineja, joten esimerkiksi tavanomaiset ruoka-aineallergiat eivät estä rokottamista. Edes anafylaktinen reaktio jonkin toisen rokotteen antamisen jälkeen ei suoraan estä koronavirusrokotteen antamista. Tällaisessa tilanteessa rokotuspäätös arvioidaan aina yksilöllisesti. 
Allergisten rokottaminen

Varianttirokote sopii myös raskaana oleville

THL suosittelee koronarokotetta ja syystalven tehosteannosta kaikille raskaana oleville. Raskaana olevalle voi antaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Raskauden aikana voi ottaa koko koronarokotussarjan. Raskauden yrittämistä tai hedelmöityshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi. 

Imetys ei estä rokottamista. Imetystä voi jatkaa normaalisti ilman taukoa rokotuksen jälkeen. 

Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset 

Mitkä ovat Comirnaty 30 mikrog/annos -varianttirokotteen vasta-aiheet ja varotoimet?

Varianttirokotetta ei pidä antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion aiemmasta mRNA-rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta. Jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion alkuperäisestä Comirnaty-rokotteesta, hänelle ei myöskään voi antaa Comirnaty-varianttirokotetta, koska näiden rokotteiden sisältö on hyvin samanlainen. Samoin jos henkilö on saanut anafylaktisen reaktion Modernan Spikevax-rokotteista, hänelle ei voi jatkossa antaa Comirnaty-rokotteita. 

Rokotuksen jälkeistä seuranta-aikaa pidennetään 30 minuuttiin, jos henkilö on todennetusti saanut anafylaktisen reaktion aiemmasta muusta rokotuksesta tai injektoitavasta lääkkeestä. 
Anafylaksia

Varianttirokote sisältää hyvin pienen määrän polyetyleeniglykolia (PEG) eli makrogolia. PEG:tä on esimerkiksi ummetuslääkkeissä sekä pieniä määriä joidenkin muiden lääkkeiden ja ravintolisien apuaineena. Allergia PEG:lle on hyvin harvinaista. 

Jos henkilö on aiemmin saanut koronarokotteen jälkeen sydänlihastulehduksen tai sydänpussintulehduksen, tulee jatkorokottamista varianttirokotteella harkita yksilöllisesti. Harkinnassa pitää ottaa huomioon rokotettavan ikä ja muut mahdolliset vakavan koronataudin riskitekijät.

Siirrä rokotusta, jos henkilöllä on kuumetta tai kuumeinen infektio.

Alle 12-vuotiaille on omat Comirnatyn varianttivalmisteensa.

Mitä hyötyjä Comirnaty 30 mikrog/annos -varianttirokotteella on?

Rokote on paras suoja koronavirusta vastaan. Varianttirokote ehkäisee erittäin tehokkaasti koronataudin vakavia muotoja. Lisäksi varianttiräätälöidyt rokotteet laajentavat suojan immunologista pohjaa.
Tutkimustietoa varianttirokotteiden tehosta: Koronan tehosterokotukset syystalvella

Mitä haittoja Comirnaty 30 mikrog/annos -varianttirokotteella voi olla?

Tavanomaisimmin ilmenee pistosalueen paikallisia oireita, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. 

Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys ja vilunväristykset. Myös imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti. 

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä.

Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Maailmalla on annettu jo miljoonia varianttiräätälöityjä Comirnaty-rokotteita, eikä turvallisuusseurannassa ole ilmennyt aiemmin tiedossa olleista alkuperäisen rokotteen haittavaikutuksista poikkeavaa.

Harvinaiset haittavaikutukset

On odotettavissa, että XBB 1.5-varianttirokotteen harvinaiset haittavaikutukset ovat samakaltaisia kuin aiemmin käytetyillä Comirnaty-valmisteilla.