Usein kysyttyä pneumokokkirokotuksista
Miltä taudeilta lasten rokotusohjelman pneumokokkirokote suojaa?
Pneumokokkikonjugaattirokote suojaa rokotettua lasta pneumokokkibakteerin aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta, kuten aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä. Se suojaa myös pneumokokin aiheuttamalta keuhkokuumeelta ja välikorvantulehdukselta.
Rokote estää pneumokokin nielukantajuutta ja sitä kautta taudin tarttumista rokotetun lähellä oleviin ihmisiin. Näin rokote saa aikaan laumasuojaa.
Kuinka kauan pneumokokkirokotteen antama suoja kestää?
Suojan kestosta ei ole täyttä varmuutta, koska kansallisen rokotusohjelman pneumokokkirokote on ollut markkinoilla vasta vuodesta 2009.
Arvioiden mukaan suoja kestää viisi vuotta, mahdollisesti paljon pitempäänkin. Kun käyttökokemus lisääntyy, täsmentyy tieto suojan kestosta.
Kuinka tehokas PCV-rokote lapsilla on?
Pneumokokkikonjugaattirokote torjuu vaikeita tautimuotoja erittäin tehokkaasti. Rokote vähentää verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia lapsilla yli 90 prosenttia.
Mitä lievempi tauti on, sen alhaisempi on suojateho. Tämä johtuu osittain siitä, että pneumokokin lisäksi näitä tauteja aiheuttavat muutkin bakteerit ja virukset. Lapsilla rokote vähentää keuhkokuumetta noin 20 prosenttia ja kaikkia välikorvantulehduksia noin seitsemän prosenttia.
Tarvitseeko pneumokokkirokotetta tehostaa myöhemmin?
Rokotussuoja saavutetaan kolmella annoksella, jotka annetaan kun lapsi on 3, 5 ja 12 kuukauden ikäinen. Toistaiseksi imeväisenä saadun sarjan jälkeen ei anneta tehosteannoksia. Aika näyttää, onko tulevaisuudessa aihetta antaa tehosteannoksia esimerkiksi lääketieteellisille riskiryhmille.
Voiko ensimmäistä PCV-rokotusta aikaistaa esimerkiksi ulkomaanmatkan takia?
Jos matka kestää viikon tai kaksi, rokotusta ei kannata aikaistaa.
Jos rokotussarja kuitenkin viivästyisi, rokotteen voi antaa jo 6 viikon ikäiselle. Tällöin toinen rokoteannos annetaan aikaisintaan 8 viikon kuluttua ja kolmas annos normaalisti 12 kuukauden iässä.
Onko lasten rokotusohjelman pneumokokkirokotteessa samaa adjuvanttia kuin pandemiarokotteessa?
Rokotteessa ei ole samaa adjuvanttia kuin pandemiarokotteessa.
Voiko pneumokokkikonjugaattirokotetta antaa kananmunalle allergisille?
Rokotteen valmistuksessa ei ole käytetty kananmunaa, joten sitä voi antaa myös kananmunalle allergisille.
Pneumokokkirokotussuosituksen mukaan riskiryhmään kuuluville alle viisivuotiaille lapsille suositetaan tietyissä tapauksissa sekä konjugaatti- että polysakkaridirokotetta. Suositus näiden rokotteiden antoväliksi on kahdeksan viikkoa. Eikö rokotteita voi antaa samanaikaisesti kuten muitakin inaktivoituja rokotteita?
Pneumokokkikonjugaatti- ja polysakkaridirokotteet eivät ole täysin eri rokotteita, koska ne on suunnattu osittain samoja taudinaiheuttajia (eri serotyyppejä) vastaan.
- Pneumokokkikonjugaattirokote suojaa pikkulapsia kymmeneltä tai kolmeltatoista pneumokokin serotyypiltä ja synnyttää lisäksi immunologisen muistin näitä rokoteserotyyppejä vastaan.
- Pneumokokkipolysakkaridirokote suojaa 23 yleisintä pneumokokin serotyyppiä vastaan mutta ei kehitä immunologista muistia.
Jos pneumokokkitaudin riski arvioidaan erityisen suureksi (esimerkiksi, jos henkilöllä ei ole pernaa), suositellaan alle viisivuotiaille molempia rokotteita.
Konjugaatti- ja polysakkaridirokotteen vaikutuksia samaan aikaan annettuna ei tunneta. Suoja rokotteille yhteisiä serotyyppejä vastaan saattaa myös tehostua, jos polysakkaridirokote annetaan konjugaattirokotteen jälkeen.
Siksi rokotteiden antoväliksi suositellaan vähintään kahdeksaa viikkoa. Polysakkaridirokotteen voi antaa vasta lapsen täytettyä kaksi vuotta.
Jos rokotusohjelma on aloitettu PCV10-rokotteella, voidaanko sitä jatkaa loppuun PCV13-rokotteella?
Kyllä, yhdellä pneumokokkikonjugaattirokotteella aloitettu rokotesarja voidaan täydentää loppuun toisella PCV-valmisteella.
Voiko pneumokokkirokotteesta saada korvatulehduksen?
Ei voi. Pneumokokkirokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten rokotteesta ei voi saada korvatulehdusta.