Sote-kokonaisarkkitehtuuri
Kokonaisarkkitehtuuri (KA) on hyvä työväline systemaattiselle tiedon, toiminnan ja järjestelmien muodostamien kokonaisuuksien jäsentämiselle, kuvaamiselle ja muutosten ennakoinnille.
Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuritoiminnan tavoitteena on koordinoida ja ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintaa. Kansallisen tason kokonaissuunnittelussa arkkitehtuurien avulla konkretisoidaan strategioiden ja lainsäädännön toimeenpanoa ja luodaan tavoitetilakuvauksilla ohjeita hankkeille. Kehittämistarpeiden priorisoinnit ja linjaukset hyödyttävät informaatio- sekä hankeohjausta.
Kuvaukset tehdään yhteistyössä päätöksenteon ja ohjauksen tueksi
Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuritoiminta (Sote KA) tiivistää sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation kokonaissuunnittelua. Kehittämistä johtaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM). STM:n ja THL:n asiantuntijat koordinoivat ja arvioivat kokonaisarkkitehtuurivalmistelua yhdessä. Työryhmissä ja kuvausten työstämisessä mukana on myös sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen viranomaistoimijoita, tiedonhallinnan palvelujen tuottajia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon edustajia. Kokonaisarkkitehtuuritoiminnassa laaditaan yhteisiä periaatteita ja linjauksia.
Miten viitearkkitehtuuri ja linjaukset ohjaavat kehittämistä?
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan viitearkkitehtuuri tarjoaa kokonaisvaltaisen työvälineen ja muistilistan suunnitteluun ja kehittämiseen. Kansalliset arkkitehtuurikuvaukset tukevat myös alueellista ja paikallista kehittämistä. Kehittämishankkeissa on selvitettävä esimerkiksi strategiakuvaukset, lainsäädäntö, toimintamallit, päätietoryhmät ja kansalliset tietojärjestelmät.
Viitearkkitehtuuriin sisältyvät "Tiedonhallinnan linjaukset" ovat kehittämisen lähtökohtia. Niitä käytetään ohjauksessa, rahoituspäätösten tekemisessä ja hankkeiden valmistelussa. Linjaukset auttavat myös hankesuunnitelmien seurannassa ja arvioinnissa sekä arkkitehtuurinmukaisuuden tarkastelussa. Lisäksi ne toimivat perusteluina toteutettaville ratkaisuille. Linjauksiin nojataan myös, kun tehdään priorisointeja. (Tiedonhallintalaki 6 §)
Viitearkkitehtuuri kuvaa nykytilaa ja kokoaa sen yhteen. Sen avulla erilaisia suunnitelmia on helpompi verrata nykytilaan. Aihealueita tarkennetaan kansallisessa kehittämisessä esimerkiksi tavoitetilan kuvauksilla, konsepteilla, toimintamalleilla, palvelupoluilla tai erillisillä selvityksillä ja arvioilla. Näissä käytetään viitearkkitehtuuria lähtökohtana.
Viitearkkitehtuurissa esitellään kaikki keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintaan vaikuttavat strategiat, periaatteet ja linjaukset, muun muassa Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan strategia ja sen visio: Digitaalisuus sosiaali- ja terveydenhuollon kivijalaksi.
Toimeenpano ja velvoittavuus
Kansallinen viitearkkitehtuuri on luonteeltaan suositus ja aihepiirejä kokoava. Sen kuvauksia tulee käyttää lähtökohtana eri tietojärjestelmien tai digitaalisten palvelujen tarkemmissa arkkitehtuurikuvauksissa, määrittelyissä ja toteutuksissa. Kansalliset sote-tiedonhallinnan määräykset, määrittelyt ja ohjeet on aina huomioitava, vaikka kehitetään alueellisia ratkaisuja.
Lisätietoja
Viitearkkitehtuuri ja arkkitehtuuritoiminta
- Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan viitearkkitehtuuri (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
- Valtakunnallinen sote-kokonaisarkkitehtuuriyhteistyö (STM) (yhteistyotilat.fi)
Tarkentavat kuvaukset
- Lääkehoidon tiedonhallinnan kokonaisarkkitehtuuri (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisarkkitehtuuri (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
Aikaisemmat aihepiirin arkkitehtuurikuvaukset, joita ei enää päivitetä 5/2025 jälkeen
- Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuri: tiedonhallinnan yhteiset periaatteet ja kuvaukset (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
- Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen kansallinen kokonaisarkkitehtuuri 3.0 (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
- Sosiaali- ja terveystietojen toisiokäytön kokonaisarkkitehtuuri 2.0 (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
- Itse- ja omahoidon sekä sähköisen asioinnin kokonaisarkkitehtuuri 1.1 (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)
Palaute ja kysymykset
sotetiedonhallinta(at)thl.fi
Konseptoinnit pohjustavat kehittämispäätöksiä
THL laatii konsepteja ja selvityksiä erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kehittämisteemoista. Konseptissa analysoidaan muun muassa ratkaisuvaihtoehtojen kustannuksia, vaikuttavuutta ja toteutettavuutta.
Konseptointi
Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta
Lain tarkoituksena on varmistaa viranomaisten tietoaineistojen yhdenmukainen ja laadukas hallinta sekä tietoturvallinen käsittely julkisuusperiaatteen toteuttamiseksi sekä edistää tietojärjestelmien ja tietovarantojen yhteentoimivuutta.
Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta
Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurimenetelmä
Digi- ja väestötietovirasto tukee julkishallinnon organisaatioiden yhteistyötä kokonaisarkkitehtuurin kehittämisessä arkkitehtuurikillan toiminnan kautta.
Kokonaisarkkitehtuuri (suomi.fi)
Julkisen hallinnon suositukset
Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnan suosituksessa JHS 179 määritellään julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurimenetelmä sekä yhtenäiset kuvaustavat ja -mallit julkisen hallinnon organisaatioiden kokonaisarkkitehtuurin kehittämiseen sen eri vaiheissa.
Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen