Hedelmöityshoitorekisteri

THL perustaa valtakunnallisen hedelmöityshoitojen rekisterin vuosien 2024–2026 aikana. Uusi rekisteri korvaa THL:n nykyisen summatasoisen hedelmöityshoitoja koskevan tilastotiedonkeruun.

Rekisterin perustaminen on käynnistynyt tietosisällön määrittelytyöllä. Vuosina 2025–2026 edistetään potilastietojärjestelmien muutoksia ja testataan tiedonsiirtoa. Rekisterin tietosisällöstä järjestetään kommentointikierros syksyllä 2024.

THL kerää hedelmöityshoitorekisteriin henkilötunnustasoista ja hoitosyklikohtaista tietoa kaikista Suomessa suoritetuista hedelmöityshoidoista. Rekisteriin kertyy tietoa muun muassa inseminaatiohoidoista, munasolun punktioista ja alkion siirroista sekä niiden seurauksena alkaneista raskauksista ja syntyneistä lapsista. Tietoja ei kerätä esimerkiksi perusterveydenhuollossa tehtävistä alkututkimuksista, pelkistä munarakkulan kypsytyshoidoista, eikä pelkkiin sukusoluihin liittyvää toimintaa.

Tietoja rekisteriin toimittavat kaikki terveydenhuollon julkiset ja yksityiset toimipaikat, joissa hedelmöityshoitoja tehdään.

Tiedonkeruu toteutetaan pääsääntöisesti tietokantapoimintoina potilastietojärjestelmistä. Tiedonkeruussa hyödynnetään THL:n Tiedontoimituspalvelua (TTP). Pienempien yksiköiden, joilla ei ole erillistä hedelmöityshoitoja varten kehitettyä potilastietojärjestelmää, tiedonkeruu toteutetaan käyttäen esimerkiksi THL:n sähköistä lomakepalvelua (LOPA) tai csv-tiedonsiirtona.

Tiedolla vaikuttavammat hoitotulokset

Suomi on jäljessä hedelmöityshoitojen seurannassa ja tutkimuksessa, sillä ainoana Pohjoismaana Suomella ei ole syklipohjaista hedelmöityshoitorekisteriä. Syklipohjainen rekisteri on keskeinen tietolähde hedelmöityshoitojen vaikuttavuuden ja laadun seurannassa.

Rekisteri auttaa hoitojen ja lasten pitkäaikaisseurannassa sekä tukee hedelmöitysalan kehityksen ja hoitojen kustannustehokkuuden arviointia. Rekisteri mahdollistaa muun muassa kumulatiivisten hoitotulosten (missä ajassa, millä hoitomenetelmällä ja monellako hoidolla potilas sai lapsen), potilaan koko hoitopolun tarkastelun sekä klinikka- ja aluekohtaisen tarkastelun potilaiden taustatekijät huomioiden. Rekisteriaineisto mahdollistaa hedelmöityshoidoilla myös alkunsa saaneiden lasten terveyden pitkäaikaisseurannan.

Ajantasainen tieto palveluidentuottajien tukena

Rekisteriä kartutetaan tiedonkeruilla 1–3 kuukauden välein. Tietoa julkaistaan useamman kerran vuodessa. Tiedontuottajille tarjotaan mahdollisuus vertailla oman toimintansa tuloksia koko maan tuloksiin.

Rekisterin aineistoa saa tieteelliseen tutkimukseen Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan kautta.

Lisätietoja

Anna Heino
Projektipäällikkö
puh. 029 524 7177

Mika Gissler
Tutkimusprofessori
puh. 029 524 7279

Sähköpostit etunimi.sukunimi(at)thl.fi