Sote-digitalisaation seuranta
Sote-digitaalisaatiolla tarkoitetaan sitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa käytetään tietojärjestelmiä, informaatio- ja kommunikaatioteknologiaa ja sähköistä tiedonhallintaa. Sähköisten palveluiden käyttö on osa sote-digitalisaatiota.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden seurantaa toteutetaan systemaattisesti. Yhtenä tavoitteena on seurata Sote-tieto hyötykäyttöön 2020 -strategian toteutumista.
Sote-tieto hyötykäyttöön 2020
Seurantaa on toteutettu STePS-hankkeiessa, viimeisin STePS 3.0.
Digitalisaatio sosiaali- ja terveydenhuollossa – sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalveluiden seuranta (STePS 3.0) -hankkeessa tutkittiin, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa käytetään tietojärjestelmiä, informaatio- ja kommunikaatioteknologiaa sekä sähköistä tiedonhallintaa. Tiedonkeruut jatkuvat hankekauden jälkeen osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimintaa ja löydät kuvauksen Digitaalisen sosiaali- ja terveydenhuollon seurannasta hankesivuilta.
Lisätietoja
Tuulikki Vehko
tutkimuspäällikkö
sähköposti: [email protected]
Tutustu Sosiaali-ja-terveydenhuollon tietohallinnon maisteriohjelmaan Itä-Suomen yliopistossa:
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon maisteriohjelma (uef.fi)
Vehko, T (toim.) (2022). E-health and e-welfare of Finland: Check point 2022. Finnish Institute for Health and Welfare, report 6/2022.
Kärkkäinen E, Virtanen L, Kainiemi E, Heponiemi T, Vehko T. (2024) Digitalisaatio ja sen strateginen johtaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Tilannekuva reilu vuosi hyvinvointialueiden toiminnan aloittamisen jälkeen. THL, Työpaperi 45/2024.
Jormanainen V, Vehko T. (2024). Terveydenhuollon Kanta-palveluiden käytön seuranta vuosina 2010–2023. Koronavirusepidemian ja hyvinvointialueisiin siirtymisen vaikutukset. THL, työpaperi 22/2024.