Tiedotteet ja uutiset
-
Lainmukainen lastensuojelun järjestäminen onnistuu vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä, käy ilmi THL:n tuoreesta tilastosta. Lastensuojelun henkilöstömitoitusta tiukennettiin vuoden 2024 alussa niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkaana enintään 30 lasta. Aiemmin luku oli 35.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii tänä vuonna vauvan saavien perheiden hyvinvointia ja kokemuksia perheille suunnatuista palveluista. Kutsuja kyselytutkimukseen lähetetään jopa 38 000:lle vauvaperheen vanhemmalle.
-
THL:n tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtajaksi on valittu kansanterveystieteen tohtori Hanna Tolonen.
-
Hoitotakuun tiukentuminen viime syksynä on nopeuttanut etenkin lääkäriin pääsyä, selviää THL:n tuoreesta tilastoraportista. Sen mukaan potilaat pääsivät maaliskuussa 2024 perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireettömään lääkärin hoitoon tai tutkimukseen kahdessa viikossa – ja jopa viikossa – selvästi useammin kuin vuoden 2023 maaliskuussa.
-
Vuonna 2023 tehtiin noin 8 300 raskaudenkeskeytystä eli 7,1 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä (15–49-vuotiasta) naista kohti.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelevät lähihoitajat pitivät mobiililaitteiden käyttöä hyödyllisenä, koska se säästää työaikaa.
-
Alle 30-vuotiaiden huumekuolemat kytkeytyvät usein mielenterveysongelmiin: 51,5 prosentilla vuosien 2019–2021 aikana huumemyrkytykseen kuolleista nuorista oli jokin mielenterveyshäiriö. Tämä käy ilmi Ulos epätoivosta -hankkeen tuoreesta raportista, jossa tarkastellaan kolmen vuoden ajalta kaikkien alle 30-vuotiaiden nuorten huumekuolemien olosuhteita ja taustatekijöitä.
-
Turvakotien asiakasmäärä jatkoi edeltävän vuoden tapaan kasvuaan vuonna 2023. Myös asiakkaiden turvakodissa viettämien vuorokausien määrä kasvoi edellisestä vuodesta.
-
Runsas punaisen lihan ja lihavalmisteiden syönti on yhteydessä lihavuuteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutus lisää lihavuuden todennäköisyyttä itsenäisesti – useista muista epäsuotuisista elintavoista riippumatta.
-
Noin 770 000 ihmistä käyttää sosiaalihuollon palveluita Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ensimmäistä kertaa arvion sosiaalihuollon palveluita käyttävien kokonaismäärästä. Arvio perustuu Sosiaalihuollon seurantarekisterin tietoihin.
-
Yleisten uimarantojen vesissä on Suomessa turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen juuri julkaistusta uimavesiraportista. Suurin osa Suomen uimavesistä, noin 94 prosenttia, on luokiteltu laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi. Tämä on yhden prosenttiyksikön vähemmän kuin edellisenä seurantakautena.
-
Sitran selvitys ehdottaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen käsittelyn uudistamista ja esittää tietomallien tuovan miljardisäästöjä. Osa selvityksen ehdotuksista näyttää perustuvan puutteelliseen tietoon nykyisistä digiratkaisuista. Yhteisiä tietomalleja ja standardeja on hyödynnetty jo pitkään.
-
Suomessa on 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla biologisilla vanhemmilla on jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä vakava päihdeongelma. Tämä vastaa 8,7:ää prosenttia kaikista alaikäisistä. 42 000 lapsen biologisella vanhemmalla puolestaan on tällä hetkellä vakava päihdeongelma. Päihdeongelma on yleisemmin isällä kuin äidillä. Tämä selviää THL:n tekemästä rekisteritutkimuksesta.
-
Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.
-
Tuoreiden pohjoismaisten tutkimusten mukaan iäkkäät ja vaikeasti immuunipuutteiset hyötyivät merkittävästi varianttiräätälöidyistä koronarokotteista.
-
Työkyvyttömät työttömät eivät hyödy työvoimapalveluista, vaan he tarvitsevat terveydenhuollon palveluja ja kuntoutusta. Hallituksen suunnittelema yleistuki voisi lähtökohtaisesti selkeyttää ja parantaa etuus- ja palvelujärjestelmää tosiasiallisesti työkyvyttömien kannalta.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tulevana syksynä koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille. Suositus on, että rokotukset toteutetaan aiempaa aikaisemmin ja kahdessa vaiheessa.
-
Luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hedelmöityshoitojen määrä on kasvanut voimakkaasti sen jälkeen, kun yliopistosairaalat aloittivat luovutetuilla sukusoluilla tehdyt hoidot vuonna 2020. Vuoden 2023 ennakkotietojen mukaan kasvua on ollut lähes 26 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.
-
Isät perustelevat perhevapaiden käyttöä sillä, että vanhemmuus on yhteinen asia. Työpaikoilla suhtaudutaan pääosin myönteisesti perhevapaiden käyttöön ja työelämän joustot helpottavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Erityisesti äitien sosioekonominen asema ja kotihoidon tuen käyttö määrittävät vahvasti isien perhevapaiden käyttöä.
-
Koronapandemian aikana lisääntyneet nuorten mielenterveysongelmat eivät olleet vähentyneet kevään 2023 Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan. Erityisesti yläasteen tytöillä ongelmat lisääntyivät entisestään.
Näytetään 41 - 60 / 156
- Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
- Elintavat ja ravitsemus
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
- Ikääntyminen
- Infektiotaudit ja rokotukset
- Kansantaudit
- Lapset, nuoret ja perheet
- Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
- Mielenterveys
- Sote-palvelujen johtaminen
- Sukupuolten tasa-arvo
- Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
- Väkivalta
- Toimintakyky
- Ympäristöterveys
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16 ja heinäkuussa arkisin klo 9–15.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi