Uutisia ja tiedotteita lastensuojelusta
Lastensuojelun käsikirja julkaisee THL:n ja muiden tahojen uutisia ja tiedotteita lastensuojeluun liittyvistä asioista. Valtakunnallisista lastensuojelukoulutuksista ja muista tapahtumista saa tietoa THL:n tapahtumakalenterista ja muiden järjestäjien verkkosivuilta.
Lastensuojelun käsikirjan toimitukselle voi lähettää ehdotuksia tiedotettavista asioista.
-
Monet raskaana olevat päihteitä käyttävät henkilöt ja heidän perheensä jäävät vaille oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua, mikä voi lisätä sekä perheen että syntyvän lapsen riskejä. THL on julkaissut suosituksista ja toimintamalleista koostuvan työkalupakin päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja perheiden palvelujen parantamiseksi.
-
Valtion koulukotien (VKK) johtokunta on päättänyt irtisanoa Valtion lastensuojeluyksiköiden johtajan Kaisa Lepolan. THL esitti aiemmin johtokunnalle Lepolan irtisanomista. Syynä on häneen kohdistuva luottamuspula, jonka taustalla ovat koulukotien talouteen ja hallintoon liittyvät epäselvyydet.
-
Lastensuojeluilmoituksia tarkastelleen tutkimuksen mukaan ilmoitusten määrä vaihtelee merkittävästi eri kuntien välillä, ja apua tarjotaan usein vähemmän juuri siellä, missä tarve on suurin.
-
THL:n lomaketta ”Ilmoitus epäillystä lapseen kohdistuneesta rikoksesta” on päivitetty.
-
THL:n selvityksen mukaan sijaishuollossa asuvat nuoret kokevat rajoitustoimenpiteet usein rangaistuksiksi, ja niiden rinnalle tarvitaan vuorovaikutukseen perustuvaa huolenpitoa. Mahdollisissa säädösmuutoksissa on tärkeää säilyttää rikosseuraamusten sekä sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännöt erillään.
-
Lainmukainen lastensuojelun järjestäminen onnistuu vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä, käy ilmi THL:n tuoreesta tilastosta. Lastensuojelun henkilöstömitoitusta tiukennettiin vuoden 2024 alussa niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkaana enintään 30 lasta. Aiemmin luku oli 35.
-
Turvakotien asiakasmäärä jatkoi edeltävän vuoden tapaan kasvuaan vuonna 2023. Myös asiakkaiden turvakodissa viettämien vuorokausien määrä kasvoi edellisestä vuodesta.
-
Noin 770 000 ihmistä käyttää sosiaalihuollon palveluita Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ensimmäistä kertaa arvion sosiaalihuollon palveluita käyttävien kokonaismäärästä. Arvio perustuu Sosiaalihuollon seurantarekisterin tietoihin.
-
Uusi verkkokoulutus tukee somaattisen terveydenhuollon ammattilaisia kohtaamaan lapsen, johon on kohdistunut tai johon epäillään kohdistuneen väkivaltaa.
-
THL on laatinut turvakotipalvelujen kehittämisohjelman vuosille 2024–2027. Tavoitteena on kehittää jo nyt hyvin toimivia turvakotipalveluja Suomessa edelleen ja varmistaa, että lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevat saavat korkeatasoista ja tasalaatuista suojaa turvakodista.
-
THL ja Opetushallitus järjestävät tällä viikolla vanhempainillan, joka käsittelee traumasta toipumista, nuorten hyvinvointia ja ikätoverien välisen väkivallan kysymyksiä. Virtuaalinen vanhempainilta järjestetään torstaina 18. huhtikuuta klo 17.00–18.00. Tilaisuus on suunnattu erityisesti kouluikäisten vanhemmille sekä kouluikäisille vanhempiensa kanssa.
-
Lastensuojelun käsikirjaan on täydennetty muun muassa läheisverkostoratkaisuun, huoltajuusjärjestelyihin ja perhehoitajan tehtävään liittyvää sisältöä.
-
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa – mitä niiden erityispiirteet ovat?: SOILA -koordinaatiohankkeen ja Innokylän katsaus taustoittaa suomalaisen lastensuojelun kehittämis- ja innovaatiotoimintaa viimeisen 15 vuoden ajalta läpi eri ohjelmakausien kohti systeemistä kehittämistä.
-
THL käynnistää huhtikuussa kansallisen kehittäjäverkoston, joka tukee lastensuojelun kehittämistä kansallisesti ja hyvinvointialueilla.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ensimmäisen arvion sosiaalihuollon asiakkaiden määristä hyvinvointialueilla. Tiedot on kerätty hyvinvointialueilta Kelan Kanta-palveluiden Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston kautta.
-
1.1.2024 tulivat voimaan laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä ja laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta. Lisäksi eduskunta on hyväksynyt lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa koskevan lastensuojelulain 75 §:n 3 momentin muutosesityksen.
Näytetään 1 - 16 / 16