Rajoitustoimenpiteet

Päihteitä käyttävien lasten on usein hyvin vaikea sitoutua sijaishuoltoon ja päihdekuntoutukseen. Erityisesti sijoituksen alkuvaiheessa erilaisten rajoitustoimenpiteiden käyttö on perusteltua.

Yhteydenpitoa ulkomaailmaan voi olla tarpeen rajoittaa. Lapsen puhelimen tai muiden laitteiden haltuunotto voi olla lapsen edun mukaista esimerkiksi karkumatkan järjestämisen tai päihteiden ostamisen ehkäisemiseksi. Myös lapsen liikkumisvapautta voi olla perusteltua rajoittaa esimerkiksi luvattoman karkumatkan tai muun kriisitilanteen jälkeen, kun lapsen olemista laitosyksikössä pitää rauhoittaa.

Lastensuojelulain mukaisten rajoitusten käytölle on aina oltava laissa mainittu peruste ja niitä käytettäessä on noudatettava lastensuojelulain mukaista menettelyä.

Yhteydenpidon rajoittaminen
Liikkumisvapauden rajoittaminen
Henkilönkatsastus

Kaikkien rajoitusten kohdalla pitää arvioida tarkasti niiden tarpeellisuutta ja lapsen edun mukaisuutta. Rajoitustoimenpiteitä käytettäessä tulee myös aina turvata lapsen yhteydenpito hänelle läheisiin henkilöihin, jotka eivät muodosta riskiä päihteiden osalta. Myös lapsen sivistyksellisten oikeuksien turvaaminen on huomioitava rajoituspäätöksiä tehtäessä.
Rajoitusten käytön yleiset edellytykset
Päätöksenteko ja kirjaaminen