Liikkumisvapauden rajoittaminen

Liikkumisvapauden rajoittaminen tarkoittaa, että lasta voidaan määräaikaisesti kieltää poistumasta laitoksen alueelta, laitoksesta tai tietyn asuinyksikön tiloista. 

Rajoitus voidaan asettaa, jos se on lapsen huollon kannalta välttämätöntä ja lapsen edun mukaista ja jos

  • lapsi on otettu huostaan sillä perusteella, että hän on vaarantanut vakavasti terveyttään tai kehitystään
    • käyttämällä päihteitä
    • tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai
    • muulla niihin verrattavalla käyttäytymisellään
  • lapsi käyttäytyy laitoksessa 1 kohdassa mainitulla tavalla tai
  • rajoitus on muutoin tarpeen lapsen suojelemiseksi häntä itseään vakavasti vahingoittavalta käyttäytymiseltä.

Lastensuojelulaki 69 § (Finlex)

Lasta vakavasti vahingoittavaa käyttäytymistä voi olla esimerkiksi jatkuva karkaileminen. Liikkumisvapauden rajoittamisen tarkoituksena ei ole lapsen rankaiseminen, vaan vahingollisen käyttäytymisen estäminen.

Toteuttaminen

Liikkumisvapauden rajoittamisen aikana lapsi voi poistua päätöksessä mainitulta alueelta vain yhdessä työntekijän kanssa.

Myös lapsen tavallisen elämän mukaiset toiminnot kuten harrastustoiminta ja retkille osallistuminen tulee mahdollisuuksien mukaan turvata. 

Liikkumisvapauden rajoittamispäätöksellä ei voida eristää lasta muista lapsista eikä katkaista hänen sosiaalisia suhteitaan.

Lapsen oikeus perusopetukseen ja  jatko-opintoihin on turvattava liikkumisvapauden rajoittamisen aikana.
HE 237/2018 vp, s. 54 (Eduskunta)

Lapselle on liikkumisvapauden rajoittamisen aikana turvattava oikeus harrastuksiin ja koulunkäyntiin. Mikäli lapsi poikkeuksellisesti ei voi liikkumisvapauden rajoittamisen aikana käydä koulussa, on perusopetuslain mukaisesti opetuksen järjestäjällä velvollisuus turvata ja huolehtia sijoitetun lapsen sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta. Tämä voi merkitä esimerkiksi sitä, että opetuksen järjestäjä yhdessä sijaishuoltopaikan kanssa järjestää opetusta muulla tavoin.
EOAM/6166/2019 (oikeusasiamies.fi)

Jos liikkumisvapauden rajoituspäätöksen ohella tosiasiallisesti rajoitetaan lapsen aiemmin sovittua yhteydenpitoa, on asiasta tehtävä yhteydenpidon rajoittamista koskeva erillinen päätös. 
EOAK 29.11.2017 dnro 5727/2017 (Eduskunnan oikeusasiamies)
Yhteydenpidon rajoittaminen

Kesto

Yhtäjaksoisesti rajoittaminen saa jatkua enintään 30 vuorokautta. Rajoittamista ei saa määrätä laajempana eikä pidemmäksi ajaksi kuin lapsen hoito ja kasvatus välttämättä edellyttävät. Toimenpide on lopetettava heti, kun se ei enää ole välttämätön tai sitä on lievennettävä, jos vähäisempi rajoittaminen riittää. 

Lastensuojelulaki 69 § (Finlex)

Kyseeseen voi tulla liikkumisvapauden rajoittamisen määräaikoja koskevan sääntelyn kiertäminen, jos tehdään peräkkäisiä päätöksiä, joiden välillä on esimerkiksi vain yksi päivä.

Päätöksenteko

Liikkumisvapauden rajoittamisesta täytyy tehdä päätös.

Yhteensä enintään seitsemän vuorokautta kestävästä rajoittamisesta voi päättää

  • laitoksen johtaja tai
  • hänen määräämänsä laitoksen hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluva henkilö.

Tätä pidemmästä, yhteensä enintään 30 vuorokautta kestävästä, rajoittamisesta päättää

  • lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. 

Laitoksen on viipymättä ilmoitettava rajoittamisesta lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle päätöksen tekemistä varten.

Lastensuojelulaki 69 § (Finlex)

Päätös on annettava tiedoksi lapsen huoltajalle ja 12 vuotta täyttäneelle lapselle.

Päätös liikkumisvapauden rajoittamisesta ei sisällä päätöstä yhteydenpidon rajoittamisesta. Jos liikkumisvapauden rajoittaminen tosiasiassa johtaa siihen, että yhteydenpitoa rajoitetaan, on tästä tehtävä erillinen päätös.
Yhteydenpidon rajoittaminen

Päätöksessä on eriteltävä, millä tavalla lapsen liikkumista rajoitetaan. Lisäksi päätökseen tulee kirjata, miten lapsen koulunkäynti tai harrastustoiminta on mahdollista rajoituksen aikana. 

Muutoksenhaku

Liikkumisvapauden rajoittamista koskevasta asiasta saa hakea valittamalla muutosta hallinto-oikeudelta. Muutosta saavat hakea 12 vuotta täyttänyt lapsi ja lapsen huoltaja. Päätöksessä tulee olla muutoksenhakuohje. Tämän lisäksi lapselle ja huoltajille on annettava ymmärrettävällä tavalla tietoa heidän käytettävissään olevista muutoksenhaku- ja oikeussuojakeinoista. 
Lastensuojelulaki 89 § 4-5 momentti (Finlex)
Lastensuojelulaki 32 a § (Finlex)

Kirjaaminen

Lastensuojelulaitoksen on kirjattava käyttämänsä rajoitustoimenpiteet asianmukaisesti näiden käytön seurannan ja valvonnan turvaamiseksi.
Lastensuojelulaki 74 § (Finlex)
Rajoitukset sijaishuollossa - Rajoitustoimenpiteiden kirjaaminen

Rajoituksen lapsikohtainen arviointi

Sijaishuoltopaikassa on arvioitava rajoituksen käyttöä yhdessä lapsen kanssa heti, kun hän kykenee ymmärtämään asian merkityksen. 
Lastensuojelulaki 74 a § 1 momentti (Finlex)
Rajoitukset sijaishuollossa – Rajoituksen lapsikohtainen arviointi