Sääolosuhteiden vaikutus
Huomioi tämä Oikeuskäytäntö-sivuilla!
Uusi vammaispalvelulaki (675/2023) on voimassa 1.1.2025 alkaen. Luet nyt vanhan vammaispalvelulain mukaista oikeuskäytäntöä (380/1987).
Sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023. Oikeuskäytäntö-osiossa käytetään vielä kunta sanaa, koska suurin osa oikeuskäytännöstä on julkaistu ennen sote-uudistusta.
Henkilön toimintakyky voi vaihdella riippuen vuodenajoista tai sääoloista. Joissain tapauksissa huonot liikenneolosuhteet saattavat vaikeuttaa huomattavasti vaikeavammaisen henkilön liikkumista. Tällaisissa tapauksissa voi olla mahdollista yksilöllisen harkinnan perusteella rajata kuljetuspalvelupäätöstä vuodenaikojen tai sääolosuhteiden mukaan. Sääolojen ja henkilön toimintakyvyn ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, joten ajallista rajausta on voitava tarvittaessa tarkistaa.
KHO 10.11.2011 T 3302 Kuljetuspalvelu - Sääolosuhteet
Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan henkilöllä oli oikeus saada kuljetuspalvelua marraskuun ja maaliskuun väliselle ajalle. Perustelujen mukaan henkilön liikkumisen vaikeudet olivat suurimmillaan talvisin, jolloin sairauksien oireet ovat pakkasen ja tuulen takia liikunta- ja toimintakykyä merkittävimmin rajoittavat. Lisäksi talvisin on huonommat keliolosuhteet kuin muulloin. Henkilöllä oli siten marras-maaliskuussa erityisiä vaikeuksia liikkumisessa, eikä hän tuona aikana voinut vaikeavammaisuutensa takia käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Hän tarvitsi välttämättä kuljetuspalvelua tuona aikana.
Muina aikoina henkilön liikunta- ja toimintakyky oli sellainen, ettei hänellä ollut erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja hän pystyi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Korkein hallinto-oikeus pysytti hallinto-oikeuden päätöksen.
KHO 10.11.2011 T 3302 (pdf 87 kt)
Keski‑Suomen LO 26.11.1992 T 1157 Kuljetuspalvelu - Sääolosuhteet
Hakija pystyi suotuisten sää- ja keliolosuhteiden vallitessa liikkumaan ja käyttämään joukkoliikennevälineitä. Lääninoikeus katsoi, että vaikka henkilö lähinnä kevät- ja syksyaikoina pystyi käyttämään joukkoliikennevälineitä, ei se vielä merkinnyt sitä, etteikö hakijaa olisi voitu pitää ajoittain lain tarkoittamana vaikeavammaisena henkilönä.
Lähteet
Vammaispalvelujen käsikirjan lakiryhmä
Räty, Tapio (2010) Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry.