Väderleksförhållandenas inverkan

Graden av rörelsehinder kan också variera beroende på årstid eller väderleksförhållanden. I vissa fall kan dåliga trafikförhållanden avsevärt försämra rörelseförmågan hos en person med svår funktionsnedsättning.

Bedömningen av graden av funktionsnedsättning kan grunda sig på faktorer som inte är förutsägbara och därför kan man inte på förhand bedöma exakt stor del av året som den sökande absolut behöver färdtjänst. När rätten att få färdtjänst är tidsmässigt begränsad på det här viset måste det vara möjligt att justera den, om väderleken, väglaget eller andra omständigheter samt förändringar i den sökandes hälsotillstånd kräver det.

HFD 10.11.2011 L 3302

Enligt förvaltningsdomstolens beslut hade en person rätt att få färdtjänst under perioden november–mars. Det motiverades med att personens rörelsesvårigheter var som störst under vintern, då sjukdomens symptom på grund av kyla och vind begränsar rörelse- och funktionsförmågan i högre grad. Väglaget är dessutom sämre på vintern än under andra årstider. Personen har därför särskilda svårigheter att röra sig under perioden november–mars, och har under den tiden på grund av sin funktionsnedsättning inte kunnat anlita kollektivtrafikmedel utan oskäligt stora svårigheter. Personen behöver absolut färdtjänst under den tiden.

Under övriga tider på året är personens rörelse- och funktionsförmåga så bra att personen inte har några särskilda svårigheter att röra sig och kan anlita kollektivtrafikmedel utan oskäligt stora svårigheter. Högsta förvaltningsdomstolen ändrade inte förvaltningsdomstolens beslut.

HFD 10.11.2011 L 3302 (på finska, pdf 87 kb)

Mellersta Finlands LR 26.11.1992 L 1157

Den sökande klarade vid gynnsamt väder och väglag av att röra sig och anlita kollektivtrafikmedel. Länsrätten ansåg att även om personen främst under våren och hösten klarade av att anlita kollektivtrafikmedel, betydde inte det att den sökande inte tidvis skulle kunna betraktas som en person med svår funktionsnedsättning som avses i lagen.