Pressmeddelanden och nyheter
-
Många gravida som använder rusmedel och deras familjer får inte övergripande hjälp i rätt tid, vilket kan öka riskerna för både familjen och det ofödda barnet. THL publicerade en verktygslåda bestående av rekommendationer och praktiker för att förbättra servicen för gravida som använder rusmedel och deras familjer.
-
Enligt nyligen publicerad statistik förekommer det övervikt eller fetma hos cirka en fjärdedel av pojkarna och en femtedel av flickorna. I statistiken publicerades för första gången också uppgifter om förekomsten av svår fetma bland barn och unga.
-
Rehabiliterande dagverksamhet för äldre ordnades våren 2024 i alla välfärdsområden med undantag av ett. Nästan alla ordnar rehabiliterande dagverksamhet inom ramen för den egna tjänsteproduktionen.
-
THL strävar efter att förbättra förutsägbarheten i välfärdsområdenas finansiering och på så sätt underlätta områdenas ekonomiska planering. Från och med nästa år publicerar THL de slutliga finansieringskalkylerna för områdena i huvudsak redan på våren. Kalkylerna görs färdigt i mars för befolkningens sjuklighetsuppgifter och på hösten uppdateras de endast med uppgifter om befolkningens inkomster.
-
Nu är det möjligt att ansöka om statsunderstöd för mathjälpsverksamhet 2025–2026. Kommuner och välfärdsområden kan ansöka om statsunderstöd. Ansökningstiden är 29.11.2024–31.1.2025.
-
Det sektorsövergripande elevhälsoarbetet inom läroanstalterna har varit fortsatt intensivt även efter att ansvaret för att ordna elevhälsotjänster överfördes till välfärdsområdena 2023. Däremot samarbetar elevhälsotjänsterna till och med mer sällan än tidigare med mentalvårdstjänsterna på bas- och specialnivå för barn och unga. Uppgifterna framgår av de nyligen publicerade resultaten av datainsamlingen OPA 2024.
-
Nya nationella näringsrekommendationer styr mot mer växtbaserade typer av kost av både hälso- och miljöskäl. Kosten som rekommenderas är mångsidig, varierad, måttlig och njutbar – utan att glömma matglädjen. Genom kostval som följer rekommendationerna skapar vi välbefinnande för oss själva, kommande generationer och naturen.
-
Enligt Institutet för hälsa och välfärds statistikrapport förekommer det stora regionala variationer i äldre servicemottagares funktionsförmåga, hjälpbehov samt förekomsten av jourbesök och ensamhet inom såväl hemvården, gemenskapsboende som dygnetruntvården.
-
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat. Å andra sidan kan man också se negativa förändringar: Fetma har blivit vanligare. Dessutom upplever allt fler studerande sin internetanvändning som problematisk.
-
Anvisningarna för beredskap för störnings- och krissituationer finns samlade i Suomi.fi-webbtjänstenDen nya guiden Beredskap för störnings- och krissituationer, som riktar sig till hela befolkningen, finns nu på Suomi.fi.
-
Antibiotikaresistens är ett snabbt växande hot. Bakterier som är resistenta mot antibiotika är vanliga i världen och sprids lätt med resenärer även till Finland.
-
En fortsatt pälsdjursuppfödning skulle förutsätta att hygienåtgärder som förebygger biosäkerhets- och smittrisker under övervakning höjs till åtminstone samma nivå som för livsmedelsproduktionen, konstaterar THL i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott om den risk som pälsdjursuppfödningen medför för människors hälsa.
-
Under det senaste decenniet har mängden psykiska symtom hos unga ökat och alkoholkonsumtionen minskat. Samtidigt verkar dock den sjunkande trenden för alkoholkonsumtion bland minderåriga unga ha saktat ner och delvis till och med stannat upp.
-
Ska du åka på en resa under jullovet eller vintersemestern? De som ska resa längre bort bör komma ihåg risken för myggburna sjukdomar. Myggburna sjukdomar förekommer i stor utsträckning på södra halvklotet, också på turistorter. Kom ihåg att kontrollera sjukdomsläget och rekommendationerna i landet i god tid före resan.
-
Cirka hälften av högskolestuderandena använder i huvudsak Studenternas hälsovårdsstiftelsens (SHVS) hälsotjänster. I yrkeshögskolorna nästan fördubblades andelen som använder SHVS tjänster, från 24 procent till 43 procent mellan åren 2021 och 2024. Resultaten framkommer i hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT) som genomfördes senaste vår.
-
Även om den totala alkoholkonsumtionen i Finland har minskat sedan 2008, är riskkonsumtion fortfarande vanligt förekommande. 11 procent av 20–79-åringarna (450 000 personer) har en förhöjd risk för hälsoproblem orsakade av alkohol. Vid långvarig konsumtion av alkohol är riskgränsen för alkoholrelaterade hälsoproblem mer än 14 portioner alkohol per vecka för män och mer än 7 portioner alkohol per vecka för kvinnor.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) undersöker under läsåret 2024–2025 ungas matkonsumtion och näringsintag.
-
I välfärdsområdena känner man ganska väl till FINGER-verksamhetsmodellen som förebygger minnessjukdomar, men endast drygt hälften av områdena utnyttjar modellen. Situationen varierar från kommun till kommun och modellen tillämpas på olika sätt i områdena. Ett effektivare utnyttjande av modellen skulle bidra till att dämpa ökningen av antalet minnessjukdomar.
-
För första gången i Finland har en bedömning gjorts av den ekonomiska betydelsen av närnaturens hälsoeffekter när det gäller att bekämpa folksjukdomar.
-
Välfärdsområdena har under det gångna året i huvudsak lyckats trygga de lagstadgade tjänster som motsvarar invånarnas behov trots pågående förändringsprogram som balanserar verksamheten och ekonomin, berättar Institutet för hälsa och välfärds (THL) bedömningar av ordnandet av social- och hälsovårdstjänster.
Visar 1 - 20 / 105