Den nya funktionshinderservicelagens ikraftträdande och övergångsbestämmelser

Sidans innehåll: 

Utgångspunkten är att de nya bestämmelserna börjar tillämpas den dag de träder i kraft. I den nya lagen behövs dock ofta bestämmelser om hur ärenden som inträffat före ikraftträdandet ska behandlas under en övergångsperiod efter att den nya lagen har trätt i kraft. 

De bestämmelser som tillämpas vid övergången (från tillämpningen av den gamla lagen) till tillämpningen av den nya lagen kallas för övergångsbestämmelser.

Den nya funktionshinderservicelagens ikraftträdande

Den nya funktionshinderservicelagen (675/2023) träder i kraft 1.1.2025. Lagen har en övergångsperiod på tre år. 

Bestämmelserna om stöd i att fatta beslut och tillhandahållande av stöd i att fatta beslut träder också i kraft 1.1.2025.

Lag om funktionshinderservice 42 §  675/2023 (Finlex)

Den nya lagen om funktionshinderservice (675/2023) (675/2023) upphäver den gamla lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987) när den träder i kraft. Om det någon annanstans i lagstiftningen hänvisas till den upphävda, gamla lagen, ska hänvisningen anses avse den nya lagen om funktionshinderservice. 

Lag om funktionshinderservice 41 § 675/2023 (Finlex)

Den nya funktionshinderservicelagens övergångsbestämmelser 

Behandling av ansökningar

Ansökningar om service för personer med funktionsnedsättning som har inletts när den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft ska behandlas med iakttagande av bestämmelserna i den gamla lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987). 

Ansökningar om service för personer med funktionsnedsättning som inleddes den 1 januari 2025 eller senare behandlas med iakttagande av bestämmelserna i den nya lagen om funktionshinderservice. 

En ansökan om service för personer med funktionsnedsättning inleds när ansökan har kommit in till välfärdsområdets socialväsende. Med myndighetens samtycke får ett ärende också inledas muntligen. 

Förvaltningslag 20 § (Finlex)

Behandling av ändringssökande

Ett ärende som gäller sökande av ändring som har inletts när den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft ska slutföras med iakttagande av bestämmelserna i den gamla lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987).

Giltighetstiden för beslut enligt den gamla lagen 

Utgångspunkten är att beslut som fattats med stöd av den gamla lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987) gäller under den giltighetstid som antecknats i besluten. Om ett beslut till exempel har fattats för tiden 1.5.2024 - 1.5.2025, gäller beslutet under denna tid och därefter måste man fatta ett beslut enligt den nya lagen. 

Besluten gäller dock i högst tre år efter att den nya lagen om funktionshinderservice har trätt i kraft. Exempelvis är beslut som gäller tills vidare i kraft i högst tre år från den nya lagens ikraftträdande.

Besluten ska dock ändras så att de överensstämmer med den nya lagen om funktionshinderservice: 

  • alltid på initiativ av personen med funktionsnedsättning 
  • eller på initiativ av välfärdsområdet när servicebehovet hos personen med funktionsnedsättning förutsätter det.

En person med funktionsnedsättning kan samtidigt ha beslut om olika tjänster enligt både den nya och den gamla lagen under en övergångsperiod på tre år. Alla beslut om service för en person med funktionsnedsättning ändras alltså inte så att de överensstämmer med den nya lagen på samma gång, om inte servicebehovet förutsätter det eller personen med funktionsnedsättning själv vill det. 

Det minsta antalet timmar särskilt stöd för delaktigheten

En person med funktionsnedsättning har rätt att få särskilt stöd för delaktigheten i minst 30 timmar per månad från början av 2027, om hen inte ansöker om ett lägre timantal. Före detta har en person med funktionsnedsättning rätt att få särskilt stöd för delaktigheten i 

  • minst 10 timmar i månaden från lagens ikraftträdande under 2025. 
  • minst 20 timmar i månaden under 2026. 

Ikraftträdandet av ändringarna i specialomsorgslagen och övergångsbestämmelser

Ändringarna i specialomsorgslagen träder i kraft den 1 januari 2025. 

Behandling av ansökningar

Ansökningar enligt specialomsorgslagen som inletts före den 1 januari 2025 behandlas med iakttagande av specialomsorgslagen sådan den lydde före den 1 januari 2025. 

Ansökningar som inletts den 1 januari 2025 eller senare behandlas med iakttagande av specialomsorgslagen sådan den lyder från och med den 1 januari 2025. 

Behandling av ändringssökande

Ett ärende som gäller sökande av ändring som inletts innan ändringarna i specialomsorgslagen trädde i kraft den 1 januari 2025 ska slutföras med iakttagande av specialomsorgslagen sådan den lydde före den 1 januari 2025. 

Ändring i specialomsorgsprogrammet får sökas med iakttagande av specialomsorgslagen sådan den lydde före den 1 januari 2025. 

Beslutens giltighet

Utgångspunkten är att beslut som fattats med stöd av de bestämmelser i specialomsorgslagen som gällde före den 1 januari 2025 gäller under den giltighetstid som antecknats i besluten. Besluten gäller dock i högst tre år efter den 1 januari 2025. 

Beslut enligt specialomsorgslagen ska dock ändras så att de överensstämmer med den lagstiftning som gäller efter den 1 januari 2025: 

  • alltid på initiativ av personen med funktionsnedsättning
  • eller på initiativ av välfärdsområdet när servicebehovet hos personen med funktionsnedsättning förutsätter det.

Ett beslut om rehabiliterande småbarnspedagogik som fattats med stöd av specialomsorgslagen utgör dock ett undantag och omfattas inte av maximitiden på tre år. Beslutet gäller under den giltighetstid som antecknats i beslutet, även om giltighetstiden skulle vara längre än tre år.

Ikraftträdandet av ändringarna i socialvårdslagen

Ändringarna i socialvårdslagen träder i kraft den 1 januari 2025. 

Ikraftträdandet av ändringarna i lagen om klientavgifter och övergångsbestämmelser

Ändringarna i lagen om klientavgifter träder i kraft den 1 oktober 2023. 

Om ett beslut om service för personer med funktionsnedsättning eller ett beslut enligt specialomsorgslagen har meddelats med stöd av de bestämmelser som gällde före den 1 januari 2025, bestäms klientavgiften eller servicens avgiftsfrihet med stöd av de bestämmelser i lagen om klientavgifter som gällde före den 1 januari 2025. 

Ett klientavgiftsärende som inletts före den 1 januari 2025 ska slutföras med iakttagande av de bestämmelser i klientavgiftslagen som gällde före den 1 januari 2025. 

Personer som använder livsuppehållande respirator

Tidigare skulle vården av en person som använder livsuppehållande respirator (”andningsförlamningspatient” enligt den tidigare lagen) ordnas på sjukhus eller som vård i hemmet utan att personen skrivs ut från sjukhuset. Vården fortsätter som tidigare under en övergångsperiod på tre år, om inte personen som använder livsuppehållande respirator själv vill övergå till att omfattas av den nya lagen.

När vården av en patient med andningsförlamning under övergångsperioden ordnas på samma sätt som tidigare, är vården och uppehället samt transporterna i anslutning till vården avgiftsfria och ersättning för uppehälle ska betalas på samma grunder som före den 1 januari 2025. För denna tid har man inte rätt att få ekonomiskt stöd till en person som använder livsuppehållande respirator enligt 33 § i lagen om funktionshinderservice.