Allmän lag och speciallag

Är du på rätt sida?

Du läser nu klientprocessen enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Den nya funktionshinderservicelagen gäller från och med 1.1.2025.

Sidans innehåll

Socialvårdslagen är en allmän lag

Det välfärdsområde där personens hemkommun är belägen ansvarar för att organisera socialservicen. Varje person som vistas i ett välfärdsområde har dock rätt att i brådskande fall få socialservice som baserar sig på hans eller hennes individuella behov, så att hans eller hennes rätt till nödvändig omsorg och försörjning inte äventyras.

Socialvårdslagen är en allmän lag inom socialvården. Utgångspunkten för ordnandet av socialservice är den allmänna servicen som är avsedd för alla klienter. Denna service kompletteras med speciallagstiftning, till exempel lagen om service och stöd på grund av handikapp och lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Myndigheterna är enligt 5 § i socialvårdens klientlag (812/2000) skyldiga att på eget initiativ utreda verkningarna av olika alternativ för klienten. Därtill är de skyldiga att utreda de förutsättningar för tillgången till eller ordnandet av service som påverkar klientens rättigheter (till exempel om servicen är avgiftsfri/avgiftsbelagd).

Socialvårdslagen (1301/2014) (Finlex)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik
Socialvårdens klientlag 5 § (812/2000) (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Funktionshinderservicelagen och specialomsorgslagen är speciallagar

Funktionshinderservicelagen

Servicen som ges enligt funktionshinderservicelagen kompletterar den allmänna socialservicen.

Lagen om funktionshinderservice tillämpas på de personer med funktionsnedsättning som på grund av långvarig begränsning i den fysiska, kognitiva, psykiska, sociala eller sensoriska funktionsförmågan som orsakas av en funktionsnedsättning eller sjukdom nödvändigt kräver hjälp och stöd i sin normala livsföring. 

Service med stöd av lagen om funktionshinderservice ordnas endast om service enligt andra lagar inte är tillräcklig och lämplig med tanke på personens individuella servicebehov och intresse. 

Läs mer: Tillämpningsområde för lagen om funktionshinderservice

Service som omfattas av den särskilda skyldigheten att ordna service enligt funktionshinderservicelagen

En del av servicen enligt funktionshinderservicelagen omfattas av välfärdsområdenas särskilda skyldighet att ordna service. En person med funktionsnedsättning har subjektiv rätt att få denna service. Service och stödåtgärder som omfattas av den särskilda skyldigheten att ordna service är enligt funktionshinderservicelagen

  • Träning
  • Personlig assistans
  • Särskilt stöd för delaktigheten
  • Stöd i att fatta beslut
  • Krävande multiprofessionellt stöd 
  • Stöd för boendet
  • Stöd för boendet för barn
  • Stöd för tillgängligt boende
  • Kortvarig omsorg
  • Dagverksamhet
  • Verksamhet i sysselsättningssyfte och arbetsverksamhet
  • Stöd för rörligheten
  • Ekonomiskt stöd till personer som använder livsuppehållande respirator

Välfärdsområdet är oavsett sin ekonomiska situation skyldig att ordna service som omfattas av den särskilda skyldigheten att ordna service. Om anslagen tar slut under budgetåret ska budgeten ändras. Klienten har även rätt att söka ändring i ärenden som rör servicen genom besvär till förvaltningsdomstolen.

Anslagsbundna tjänster enligt funktionshinderservicelagen ordnas inom ramen för anslagen

Övrig service som avses i funktionshinderservicelagen ordnas enligt prövning inom ramen för de reserverade anslagen och utifrån behoven i välfärdsområdet.

  • Träning för närstående till en person med funktionsnedsättning i vissa situationer, läs mer på sidan Träning. 
    Träning
  • ekonomiskt stöd    
  • andra tjänster och stödåtgärder som behövs för att lagens syfte ska uppnås, såsom ersättningar för extra klädkostnader och kostnader för specialkost.

Specialomsorgslagen, specialomsorg och service för personer med intellektuell funktionsnedsättning

För personer med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) ordnas service på samma sätt som för andra grupper av funktionsnedsättningar med stöd av allmän lagstiftning och funktionshinderservicelagen.

Till specialomsorger enligt specialomsorgslagen hör från och med 1.1.2025 endast de tjänster som hänför sig till ordnandet av specialomsorg oberoende av personens vilja och användningen av de begränsningsåtgärder inom specialomsorgen som nämns i specialomsorgslagen.

Med stöd av specialomsorgslagen fattas alltså endast beslut om att ge och avsluta specialomsorg, om användning av begränsningsåtgärder samt specialomsorg oberoende av personens vilja.

Läs mer: Specialomsorgsprocessen

Lagstiftning på Åland

Genom rätten till en åländsk självstyrelse har Åland behörighet att stifta egna lagar (landskapslagar) inom ett antal viktiga områden. Undervisning, socialvård, hälso- och sjukvård, kommunernas förvaltning, polis och post och miljövård är exempel på sektorer där Åland har landskapslagar.

Finlands lag gäller på de områden där Ålands lagting inte har lagstiftningsbehörighet. Sådana ärenden är utrikesärenden, största delen av civil- och straffrätten, domstolarna, tullen och statsbeskattningen. 

Eftersom Åland har en annan organisation och delvis annan lagstiftning än den finska lagstiftningen presenterar vi på sidan Lagstiftning på Åland ett par teman inom funktionshinderservicen som avviker i tillämpningen jämfört med praxis på fastlandet. 

På Åland tillämpas den gamla handikappservicelagen (Lag om service och stöd på grund av handikapp 380/1987) och specialomsorgslagen (Lag angående specialomsorger om utvecklingsstörda 519/1977), i den version de hade i Finland 31.12.2022.

Läs mer: Lagstiftning på Åland

Källor

Socialvårdslagen 1301/2014 (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Funktionshinderservicelagen 675/2023 (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Lag angående specialomsorger om utvecklingsstörda (Specialomsorgslagen) 519/1977 (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Lag om klientens ställning och rättigheter inom socialvården 812/2000 (Finlex)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä

Regeringens proposition RP 191/2022 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om funktionshinderservice och till vissa lagar som har samband med den (Riksdagen)Länk till en annan webbplatsAvautuu uudessa välilehdessä