Webbutbildningar på temat våld

På den här sidan kan du bekanta dig med THL:s webbaserade utbildningar och kurser. De egentliga kursinnehållen visas när du loggar in på webbutbildningar. Webbutbildningarna är gratis.

Observera att för närvarande kan endast vissa kurser genomföras i sin helhet på svenska. Du kan genomföra följande kurser på svenska:

Registrera dig och logga in på webbutbildningar

Barnahus

Webbutbildningen Barnahus lämpar sig för alla yrkesutbildade personer som i sitt arbete möter våld och misstänkt våld riktat mot barn. Den riktar sig särskilt till dem som arbetar inom social- och hälsovården, skolor och småbarnspedagogik samt till studerande inom dessa områden.

Målet är att ge dig metoder för att identifiera våld mot barn och för att agera vid misstanke om våld. Dessutom får du verktyg för att i ditt dagliga arbete stöda barn som upplevt våld. 

Webbutbildningen består av fyra delkurser som består av texter, videor och uppgifter:

  1. Våld mot barn som fenomen
  2. Våldets följder för barnet
  3. Identifiering och agerande
  4. Stöd i vardagen till ett barn som upplevt våld

Efter studierna kan du avlägga tentamen och efter godkänt resultat får du ett intyg över att du har avlagt kursen. Kursen och avsnittet för vidare läsning har utarbetats så att den motsvarar en studiepoäng för högskolestudier. Om du vill inkludera webbutbildningen som en del av dina studier ska du innan du avlägger studiepoängen försäkra dig om att kursläraren tillgodoräknar studiepoängen.

Bemötande av könsrelaterat våld i skolor

Webbutbildningen riktar sig till undervisnings- och pedagogiksektorn samt social- och hälsovårdssektorn. Den lämpar sig både för studerande och för dem som redan arbetar med unga. Utbildningens målgrupp är i synnerhet lärare och andra yrkesutbildade personer som arbetar i högstadier och på andra stadiet. Målet är att öka medvetenheten om könsrelaterat våld riktat mot unga som fenomen samt att ge verktyg för att identifiera, förebygga och ingripa i våld.

Utbildningen grundar sig på en undersökning som genomfördes 2019–2021 inom ramen för ett internationellt EU-projekt (EraseGBV) och som koordinerades av Tammerfors universitet. Den innehåller sju delar där man granskar könsrelaterat våld ur såväl offrets, gärningsmannens som åskådarens synvinkel:

  • Kunskap om könsrelaterat våld 
  • Lagstiftningens ramar 
  • Könsstereotyper och våldsdynamik 
  • Verktyg för identifiering och ingripande 
  • Verktyg för att diskutera våld 
  • Praxis vid hantering av våld 
  • Förebyggande arbete

Utbildningen ger verktyg för att möta barn och unga på ett genusmedvetet sätt som främjar icke-våld. Du kan studera på egen hand eller i grupp. Den totala längden är uppskattningsvis 12 timmar, men du kan genomföra utbildningen i tre delar. Efter varje del kan du avlägga en tentamen som sparas i systemet. Sedan får du ett intyg.

Utbildningen innehåller också uppgifter och kringmaterial som gör det möjligt att anpassa den till det timantal som högskolornas studiepoäng förutsätter.

Digitalt våld

Webbutbildningen om digitalt våld riktar sig till yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården samt sektorn för undervisning och fostran, anställda inom juridiska tjänster, poliser och studerande inom nämnda områden.

Webbutbildningen om digitalt våld ökar de professionellas insikter om digitalt våld, förföljelse och tvingande kontroll i nära relationer. Utbildningen hjälper de professionella att identifiera fenomenets mångfald och ökar deras färdigheter att ingripa i digitalt våld. Den ger aktuell information om till exempel olika former av digitalt våld och förföljelse, hur informationssäkerheten kan förbättras, hur man bemöter och hjälper de olika parterna i våldet samt om straffprocessen.

Utbildningen består av fem delar som tar sammanlagt cirka två timmar att genomföra. I slutet av utbildningen kan man avlägga tentamen och få ett intyg över tentamen. Webbutbildningen kan genomföras i grupp eller på egen hand. Utbildningen kan utnyttjas fritt av alla yrkesutbildade och läroanstalter. Utbildningen är en del av webbskolan Ingrip i våld.

Förebyggande av våldsbejakande radikalisering

Webbutbildningen Förebyggande av våldsbejakande radikalisering riktar sig till alla yrkesutbildade inom social- och hälsovården samt deras samarbetsaktörer.

Webbutbildningen innehåller baskunskaper för arbete med att förebygga våldsbejakande radikalisering samt hjälper kursdeltagarna att fundera över de tankar som fenomenet väcker med hjälp av ett mångsidigt läromaterial. Kursen ger aktuell information om vilka tjänster som erbjuds radikaliserade personer och personer som är i riskzonen för radikalisering samt deras närstående.

Den teoretiska kunskap som deltagarna får med hjälp av olika fall- och reflektionsuppgifter kan de tillämpa i praktiska arbetsuppgifter. Det rekommenderas att dessa uppgifter diskuteras tillsammans med en kollega eller i arbetsgemenskapen. Webbutbildningen kan trots sitt namn också genomföras i hybridform, varvid en närstudiedag ordnas för arbetsgemenskapen. Det material som behövs för närstudiedagen finns i webbutbildningen.

Webbutbildningen är gratis och efter godkänd prestation kan deltagaren skriva ut ett intyg åt sig själv. I samband med kursen finns också vidare läsning som ger möjlighet till ytterligare fördjupning i ämnet.

Hedersrelaterat våld – webbutbildning

Hedersrelaterat våld är kollektivt våld. Det framträder ofta som könsrelaterat våld i nära relationer som oftast riktar sig mot kvinnor och flickor, men det kan också riktas mot män och pojkar som hör till en sexuell minoritet eller könsminoritet (HLBTQI+) samt mot unga och personer som försöker lämna ett trossamfund, samfund eller äktenskap.

Karakteristiskt för hedersrelaterat våld är en kollektiv maktutövning och kontroll som syftar till att begränsa och reglera individers beteende. Hedersrelaterat våld förblir ofta dolt, eftersom identifieringen av fenomenet och metoderna för att ingripa i det är bristfälliga.

Webbutbildningen om hedersrelaterat våld riktar sig i första hand till yrkesutbildade personer och studerande inom social- och hälsovårdssektorn samt undervisnings-, pedagogik- och säkerhetssektorn.

Utbildningen utvecklar förståelsen för fenomenet hedersrelaterat våld, hjälper till att identifiera olika former av hedersrelaterat våld, ökar yrkesutbildade personers beredskap att ingripa i hedersrelaterat våld, ger information om yrkesutbildade personers skyldigheter, lagstiftningen, mänskliga rättigheter och tjänster för våldsoffer samt stärker förebyggandet av våld, multiprofessionaliteten och kultursensitiviteten.

Utbildningen består av fyra delar som tar sammanlagt 1–2 h att genomföra. Du kan genomföra utbildningen i grupp eller ensam. Utbildningen finns i kategorin Ingrip i våld.

Ingrip i våld

Webbutbildning om våld i nära relationer. Utbildningens primära målgrupp är yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och poliser samt personer som studerar till dessa yrken. Utbildningen är dock öppen för alla yrkesutbildade personer.

Utbildningen

  • ökar kunskapen om komplexa fenomen inom våld i nära relationer och våld riktat mot kvinnor,
  • öppnar upp människorättskonventioner och lagstiftning om våld i nära relationer,
  • utmanar den yrkesutbildade personen att fundera på sitt eget förhållande till våld i nära relationer,
  • ökar yrkesutbildade personers förmåga att identifiera och ingripa i våld i nära relationer,
  • ger metoder och verktyg för ingripande,
  • ger bakgrundsfakta om multiprofessionalitetens betydelse vid ingripande i våld i nära relationer,
  • ökar kunskapen om våldsspecifika hjälpande aktörer i Finland.

I utbildningen berättar både yrkesutbildade personer och personer som upplevt våld om sina erfarenheter och åsikter om våld i nära relationer. Efter studierna kan du avlägga tentamen och efter godkänt resultat får du ett intyg över genomgången utbildning.