Rahapelihaittojen ehkäisyä ohjaavat lait ja toimintaohjelmat

Rahapelihaittojen ehkäisyä ohjaa Suomessa laki sekä useat eri strategiat ja toimintaohjelmat. Keskeisiä lakeja ovat arpajaislaki ja laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä. Rahapelihaittojen ehkäisy sisältyy myös sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaan lainsäädäntöön.

Rahapelihaittojen ehkäisyä linjaa keskeisesti päihde- ja riippuvuusstrategia ja sen alla toimivat ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelma sekä Rahapelipoliittinen ohjelma. Rahapelihaittojen vähentäminen liittyy myös osaksi valtioneuvoston periaatepäätöstä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä.

Rahapelipolitiikan pääasialliseksi tavoitteeksi on asetettu rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy. Siksi rahapelaamiseen ja rahapelijärjestelmään liittyvissä kysymyksissä tulee huomioida päätösten vaikutukset kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Rahapelihaittojen ehkäisyssä ei riitä, että toimitaan yksinomaan sosiaali- ja terveydenhuollon alalla. On tarpeen arvioida laajemmin eri hallinnonalojen päätösten vaikutuksia rahapelaamiseen, rahapelaamisesta aiheutuviin haittoihin sekä mahdollisuuksiin ehkäistä niitä. Esimerkiksi liiketilojen aukioloaikojen sääntely on vaikuttaa myös rahapelikoneiden saatavuuteen.

Rahapelihaittojen ehkäisy on osa hyvinvointia edistävää ja eriarvoisuutta torjuvaa työtä

Rahapelihaittojen ehkäisy kytkeytyy osaksi YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteita. Rahapelaamisesta yksilöille, yhteisöille ja yhteiskunnalle aiheuttavat haitat lisäävät terveys- ja hyvinvointieroja sekä eriarvoisuutta ja kytkeytyvät osaksi kansanterveyteen vaikuttavia tekijöitä.

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien haasteiden lisäksi rahapelihaitat heikentävät myös laajemmin yhteiskunnan kantokykyä, työn tuottavuutta ja kestävää kehitystä, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan kansanterveyteen hyvinvoinnin jakautumiseen yhteiskunnassa. Rahapelihaittoja ehkäisevät toimet kytkeytyvät osaksi laaja-alaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen sekä ympäristön kannalta kestävän kehityksen.

Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteet (Ulkoministeriö)