Työelämä ja mielenterveyshäiriöt

Autonkorjaaja korjaa autoa.

Oikeus työhön ja ansioihin kuuluu meille kaikille, eikä mielenterveyden häiriö ole este työnteolle. Mielekäs ja soveltuva työ tukee hyvinvointia ja kuntoutumista.

IPS-kehittämishanke edistää työmarkkinoille pääsyä

IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämishanke (2020–2024) edistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Hankkeella kehitetään työelämään kuntouttavia mielenterveyspalveluja osana Kansallista mielenterveysstrategiaa. IPS on lyhenne sanoista Individual Placement and Support.
IPS - sijoita ja valmenna! -kehittämishanke

IPS-työhönvalmennuksen tavoitteena on työnhakija-asiakkaan työllistyminen avoimille työmarkkinoille palkkatyösuhteeseen. IPS-toimintamalli perustuu tutkittuun tietoon ja näyttöön. Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että IPS-mallin tuloksellisuus on kaksi- tai kolminkertainen verrokkipalveluihin nähden.

Valmennuksessa etsitään työpaikka, joka vastaa asiakkaan osaamista, voimavaroja ja mielenkiinnon kohteita. Samalla vastataan työnantajien rekrytointitarpeisiin tarjoamalla osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa.

Näin IPS eroaa perinteisistä osatyökykyisten työllistymistä edistävistä toiminnoista työhönvalmennuksesta:

  1. IPS-valmennuksessa lähdetään viipymättä aktiiviseen työnhakuun ja valmennus tapahtuu voittopuolisesti työpaikalla. Työhönvalmentajat toimivat työpaikalla niin työntekijän, työnantajan kuin koko työyhteisönkin tukena.
  2. Työnhakija-asiakkaan tukena on IPS-työhönvalmentajan lisäksi psykiatrinen hoitotaho. Yhteistyön tuloksena asiakas saa aidosti yksilöllistä, tilanteeseensa soveltuvaa tukea, joka jatkuu myös työsuhteen aikana.

Alueellisissa kokeiluissa kehitetään tapoja tarjota IPS-työhönvalmennusta osana psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta. THL toteuttaa arviointitutkimuksen, jolla selvitetään toimintamallin käyttöönottoa ja tuloksellisuutta.

Muualla verkossa

Mielenterveysikkuna kerää Työelämätieto.fi -sivustolle yhteen tietosisältöjä mielenterveydestä työelämän näkökulmasta

Tiedote: Mielenterveysongelmat haastavat työelämää – laaja aineisto 1960-luvulta asti nyt saatavilla (Työterveyslaitos)

Mielenterveys on moniulotteinen työelämäkysymys (Työterveyslaitos)