Psykoosit

Psykoosilla tarkoitetaan todellisuudentajun vakavaa häiriintymistä, joka tavallisimmin ilmenee harhaluuloina tai aistiharhoina. Yleisin psykoosisairauksista on skitsofrenia. Muita psykoosisairauksia ovat muun muassa harhaluuloisuushäiriö, lyhytkestoinen psykoosi ja skitsoaffektiivinen häiriö. Psykoosioireet voivat johtua myös päihteiden käytöstä tai ruumiillisesta sairaudesta, kuten dementiasta.

Moniin psykoosisairauksiin liittyy tiedollisten eli kognitiivisten toimintojen muutoksia, kuten tarkkaavaisuuteen, muistiin ja toiminnan suunnitteluun liittyviä vaikeuksia. Psykoosisairauksia sairastavilla saattaa olla vaikeuksia selvitä arkielämän toimista, ja heillä on muuta väestöä enemmän myös ruumiillisia sairauksia.

Lisätietoa toimintakykyvaikeuksista ja samanaikaissairauksista
Psykoosisairauksiin liittyvä fyysinen sairastavuus ja toimintakyvyn rajoitukset (Lääkärilehti)
Skitsofreniapotilaiden somaattisten terveysongelmien ehkäisy (Aikakauskirja Duodecim)
Lisätietoa kognitiivisten toimintojen vaikeuksista skitsofreniassa (Terveysportti) (pdf 146 kt)
Vakaviin mielenterveyshäiriöihin sairastuneiden fyysisten terveysongelmien riskitekijät
Psyykenlääkkeet ja sydän (Duodecim)

Yleisyys Suomessa

Psykoosisairauksien elämänaikainen esiintyvyys Suomessa on noin 3,5 prosenttia. Skitsofreniaa sairastaa prosentti suomalaisista. 
Lisätietoa esiintyvyydestä (Lääkärilehti)

Taustatekijät

Psykoosit ovat taustaltaan monitekijäisiä sairauksia. Monitekijäisellä periytymisellä tarkoitetaan sellaista ominaisuuden tai taudin syntyä, jossa vaikuttavia geenejä on useita (yleensä satoja tai jopa tuhansia) ja jossa myös ympäristötekijöillä on osuutta sairastumisalttiuteen. Monitekijäinen perinnöllinen alttius tarkoittaa sitä, että samoissa ulkoisissa olosuhteissa toinen ihminen sairastuu helpommin kuin toinen, ja jotkut sairaudet näyttävät kertyvän tiettyyn sukuun enemmän kuin sattumalta.
Lisätietoa perinnöllisestä alttiudesta (Duodecim)

Sairastumisriskiin vaikuttavat myös kasvuympäristöön liittyvät tekijät ja traumakokemukset. 
Lisätietoa psykoosien kehityksellisestä taustasta (Aikakauskirja Duodecim)
Lisätietoa riskitekijöistä (Terveysportti) (pdf 892 kt)

Psykoosin esioirevaiheesta ja psykoottistyyppisistä oireista kerrotaan Nuorten psykoosit -sivulla.
Nuorten psykoosit

Hoito ja kuntoutus

Psykoosien hoito edellyttää moniammatillista yhteistyötä. Lääkehoidon lisäksi tarvitaan kuntoutusta, joka räätälöidään kunkin henkilön tarpeiden mukaan. Keskeisiä kuntoutusmuotoja ovat oireidenhallintaryhmät, arkielämän ja sosiaalisten taitojen harjoittelu, ammatillinen kuntoutus sekä psykoterapeuttiset hoitomuodot.
Skitsofrenian käypä hoito –suositus
Lisätietoa uusista psykososiaalisen hoidon menetelmistä (Aikakauskirja Duodecim) 

Psykoosien hoidon laaturekisteriin kerätään tietoa psykoosiin sairastuneiden hoidosta ja sen laadusta. Rekisteri mahdollistaa psykoosidiagnoosin saaneiden henkilöiden hoidon laatukriteerien toteutumisen sekä pitkäaikaisennusteen alueellisen ja ajallisen vertailun.
Psykoosien hoidon rekisteri