Legionella-näytteenotto
Valmistelu
Legionella-analyysiin näytteet otetaan yleensä tilaajan henkilöstön toimesta. Joskus näytteet ottaa ympäristö- tai terveystarkastaja tai THL:n tutkija. THL lähettää näytteenottajalle kylmälaukun, jossa ovat näytteenottopullot ja kylmäpatruunat. Näyte otetaan yleensä yhteen steriiliin litran muovipulloon. Mukaan tulevat myös näytteenottolomake ja analyysitilauslomake, joihin pyydetään tekemään tarvittavat täydennykset. Ennen näytteenottoa laukussa olleet kylmäpatruunat on syytä jäädyttää. Talvella kylmäpatruunoita käytetään vain 1-2 kpl per laukku, jotta näytteet eivät jäädy. Jos vesijärjestelmässä käytetään kemikaaleja kuten klooria tai bromia mikrobien torjuntaan, tästä toivotaan kerrottavan ajoissa ennen näytteenottoa. Silloin näiden kemikaalien poistoainetta, esimerkiksi natriumtiosulfaattia, pitäisi lisätä etukäteen näytteenottopulloon tai käyttää pulloa, jossa sitä on jo valmiina. Kemikaalien poistoainetta ei huuhdella pois pullosta näytettä otettaessa.
Suojautuminen näytteenotossa
Jos näytteenottoon liittyy esimerkiksi epäily sairastumisesta näytteenottokohteen legionellojen vuoksi tai muuten halutaan varmistaa, ettei mahdollisille legionelloille altistuta näytettä ottaessa, kannattaa käyttää FFP3-suojaustason hengityssuojaimia, jotka suodattavat mikrobeja pois hengitysilmasta. Myös suojahanskoja kannattaa käyttää näytteitä ottaessa.
Näytteenottotavat
1. Kylmä talousvesi ja lämmin käyttövesi
Kylmästä talousvedestä ja lämpimästä käyttövedestä näyte otetaan suoraan litran pulloon esim. hanan, suihkun, venttiilin tai avatun liitoksen kautta. Lisäksi vesinäytteitä voidaan ottaa näytepulloon steriilillä letkulla tai astialla, jos näytteenottokohta on ahdas. Suihkupään kautta otettava näyte on helpointa saada pulloon steriilin suppilon avulla.
Legionella-analyysiin tulevaan näytteeseen otetaan sellaista vettä, jota vesipisteestä tavallisestikin heti saadaan. Sen vuoksi juuri ennen näytteenottoa ei suositella veden ohijuoksutusta tai hanaosien irrottamista, etanolikäsittelyä tai liekittämistä. Nämä toimenpiteet vaikuttaisivat näytteen mikrobipitoisuuksiin ja näytteenotolla ei saataisi oikeanlaista käsitystä vesijärjestelmän tilasta. Legionelloille altistuminen ilmateitse alkaa heti kun vesipisteen hana avataan ja sitä tilannetta yleensä halutaan näytteenotolla selvittää.
Veden lämpötilat mitataan vasta näytteenoton jälkeen erillisen, esimerkiksi 0,2-0,5 litran kokoisen astian avulla, eli mittaa veden lämpötila astiaan lasketusta vedestä. Käytä mittaukseen kalibroitua tai muuten tarkistettua lämpötilamittaria. Ensin mitataan veden lämpötila näytteenoton jälkeen. Sen jälkeen mitataan kylmän ja lämpimän veden lämpötilat 1 minuutin juoksutuksien ja 2-3 minuutin juoksutuksien jälkeen (minimi- ja maksimilämpötilat). Veden lämpötilaa ei saa mitata analyysiin menevästä näytteenottopullosta, sillä se aiheuttaa näytteen likaantumisen.
2. Altaat
Altaasta näyte otetaan suoraan näytepulloon ilman väliastioita upottamalla pullo pinnan alle. Yksi tapa ottaa allasvesinäyte on teipata pullo ilmastointiteipillä pitkään keppiin ja sillä ottaa näyte. Tarvittaessa voidaan käyttää muita näytteenottimia, mutta niiden puhtaus on varmistettava ennen käyttöä. Korkkia suljettaessa on pidettävä huolta, ettei käsistä päädy likaa korkin sisäpinnalle tai pullon suun reunaan. Näytteenoton yhteydessä olisi mitattava myös veden lämpötila näytteenottohetkellä. Lämpötilamittaus tehdään esimerkiksi suoraan altaasta tai erillisestä astiasta mutta ei näytteenottopullosta, koska näyte silloin likaantuu.
Lähetys
Näytteiden olisi oltava laboratoriossa jo näytteenottoa seuraavana aamuna osoitteessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Marjo Tiittanen, PL 95 (Neulaniementie 4), 70701 Kuopio.
Näytteen mukaan tulevien kylmäpatruunojen lisäksi näytettä ei saa muuten viilentää eikä näyte saa olla vaarassa jäätyä kuljetuksen aikana. Suositeltu kuljetuslämpötila on 2-8 °C.
Analyysit
Näytteistä määritetään legionellabakteerien pitoisuuksia SFS-EN ISO 11731:2017-standardin mukaan. Legionella-analyysiin kuuluu myös heterotrofisten bakteerien pitoisuusmääritys, sillä se antaa taustatietoa vesijärjestelmän mikrobeille tarjoamista yleisistä kasvuolosuhteista. Jäähdytysjärjestelmien vesinäytteille tehdään myös aerobisten mikrobien analyysi. Näytemateriaalin yleinen likaisuus huomioidaan analyysitavan valinnassa.
Eristetyt legionellabakteerit tyypitetään Legionella pneumophila-lajin seroryhmiin (1 tai 2-14) tai muihin Legionella-lajeihin mahdollisuuksien mukaan.
Legionellojen ja aerobisten mikrobien pitoisuuksia verrataan eurooppalaisen legionellatyöryhmän (ESGLI) tekemässä ohjeistossa mainittuihin pitoisuustasoihin:
ESGLI: European Technical Guidelines for the Prevention, Control and Investigation, of Infections Caused by Legionella species (pdf 1,6 Mt)
Tulokset
Alustavat Legionella-pitoisuudet ilmoitetaan n. 5-7 vrk:n kuluttua tutkimuksen tilaajalle sähköpostitse. Näytteiden kaikkien analyysivaiheiden valmistuminen kestää n. 14-15 vrk, jolloin lopulliset tulokset toimitetaan tutkimuksen tilaajalle.
Hinta
Yhteydenotto
Pyydämme sopimaan kaikista näytteistä ajoissa, vähintään n. 1-2 viikkoa etukäteen, jotta olemme valmiita tekemään niitä.
Vesimikrobiologian laboratorion yhteystiedot