Vakuutuskorvaukset

Työtapaturma- ja liikennevakuutuskorvaukset

Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan työnantaja on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työssä sattuvien tapaturmien ja ammattitautien varalta. Liikennevakuutuslaki taas edellyttää, että moottoriajoneuvon omistaja hankkii ajoneuvolleen liikennevakuutuksen ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseksi. Nämä vakuutukset ovat pakollisia.

Työtapaturma- ja ammattitautilain nojalla voidaan maksaa ansionmenetyskorvausta. Laissa määriteltyjä ansionmenetyskorvauslajeja ovat päiväraha, tapaturmaeläke ja kuntoutusraha. Vahingoittuneella on oikeus päivärahaan yhden vuoden ajan vahinkopäivästä lukien, jos hän on vahingon johdosta kykenemätön tekemään työtään kokonaan tai osittain. Tapaturmaeläkettä voi saada, kun vahinkotapahtumasta on kulunut vuosi. Kuntoutusrahaa voidaan maksaa tapaturma- ja ammattitautilain mukaisen ammatillisen kuntoutuksen ajalta. Liikennevakuutuslain nojalla puolestaan maksetaan ansionmenetyskorvausta vahingonkorvauslaissa määritellyllä tavalla. 

 Ansionmenetyskorvausten pohjana käytetään sekä työtapaturma- ja ammattitauti- että liikennevakuutuslaissa vuosityöansion käsitettä. Vuosityöansion määrittelemisestä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilain 71-79 §:ssä ja ansionmenetyksen laskemisesta liikennevakuutuksessa vahingonkorvauslain 5 luvun 2 a §:ssa. Tarkempia ohjeita liikennevakuutuksesta maksettavista korvauksista on Liikennevahinkolautakunnan normeissa ja ohjeissa. 

Jos uuden työn tai ammatin mukaiset ansiot jäävät vakuutuksesta myönnetyn ammatillisen kuntoutuksen jälkeen ansionmenetyskorvauksen perusteena olevaa vuosityöansiota pienemmiksi, tätä erotusta korvataan kuntoutuksen jälkeen ansionalenemana. Vakuutuksesta ei kuitenkaan korvata työllistymättömyydestä johtuvaa ansionmenetystä.

Työeläkevakuutuksen korvaukset

Työeläkevakuutus korvaa yleensä vain ammatillista kuntoutusta:

  • kuntoutustarvetta ja mahdollisuuksia selvittäviä tutkimuksia
  • työkokeiluja
  • työhönvalmennusta
  • työhön ja ammattiin valmentavaa koulutusta sekä
  • tukea yritystoiminnan käynnistämiseksi.

Tukea voi saada myös kuntoutuksesta aiheutuviin matkakustannuksiin sekä opiskelukustannuksiin.

Työeläkekuntoutuksen ajalta kuntoutujalle maksetaan kuntoutusrahaa tai kuntoutuskorotusta, jos kuntoutujalle on jo myönnetty kuntoutustuki tai työkyvyttömyyseläke. Kuntoutusraha on määrältään työkyvyttömyyseläkkeen määrä 33 %:lla korotettuna.

Lähde

Työtapaturma- ja ammattitautilaki 459/2015 (Finlex)

Vakuutuskuntoutus VKK ry:n verkkosivut (Verve)
Kuntoutuspäällikkö Samuli Kaarren luvalla

Lisätietoa

Liikennevahinkolautakunnan ohjeet (Liipo)
Liikenne- ja potilasvahinkolautakunta

Työeläkekuntoutuksen sisältö ja etuudet (TELA)
Työeläkevakuuttajat