Känn din dryckesflaska – fyra viktiga tips

Flaskor

På sommaren är det viktigt att få i sig tillräckligt med vätska. De flesta av oss bär med sig flaskor, som det lönar sig att ta hand om.

Varje flaska har sitt syfte

EU:s lagstiftning garanterar att varje flaska som säljs är säker i det syfte den är tillverkad för. Till exempel kan en engångsflaska enligt sitt namn användas åtminstone en gång.

Plastflaskor avsedda för återkommande bruk har ingen universell livslängd, men med god omsorg kan de hålla i flera år. Kom dock ihåg att plast är ett porösare material än glas eller metall och därför kan plast lättare samla mikrober ifall det blir repor i den. 

Även om en plastflaska inte har lika lång livslängd som en flaska i glas eller metall, behöver du inte undvika plastflaskor med tanke på hälsan – för återkommande bruk lönar det sig att välja en flaska som är avsedd för det.

Identifiera materialet

Visste du att du enkelt kan kontrollera plastkvaliteten på din dryckesflaska med hjälp av märkningen som finns på flaskan eller på dess förpackning?

Pantbelagda läskedrycksflaskor för engångsbruk är tillverkade av polyetentereftalat (PET, materialmärke 01), som innehåller mycket få tillsatser och som anses vara den säkraste plastkvaliteten för livsmedelsförpackningar.

Återfyllbara vattenflaskor av plast är ofta tillverkade av polypropen (PP), som är en mycket säker plastkvalitet. Dessa flaskor känner du igen på märkningen 05.

Vissa återfyllbara plastflaskor är tillverkade av polykarbonat (PC), som till sin materialmärkning hör till andra plastsorter (märkning 07). Från sådana flaskor kan det lossna ett ämne som heter bisfenol A, som kan vara skadligt för hormonverksamheten. EU:s lagstiftning garanterar ändå att varje flaska som säljs är säker att använda.

Tvätta din dryckesflaska dagligen

Att dricka från flaskmunnen ökar mängden mikrober i dryckesflaskan och i vattnet som förvaras i dryckesflaskan. Du undviker hälsorisker som förorsakas av mikrober genom att dagligen tvätta din dryckesflaska med en flaskborste, varmt vatten och en droppe diskmedel. 

Använd inte för hett vatten, eftersom det kan skada plastflaskan och öka mikrobernas tillväx vid det skadade området, eller lösa upp skadliga ämnen. Efter tvätten bör flaskan sköljas omsorgsfullt och ställas på tork upp och ner så att även flaskans inre sida torkar.

Kom ihåg att sortera rätt

Om din dryckesflaska skadas eller om vattnet i den smakar konstigt är det dags att byta till en ny flaska. För pantflaskor av plast och glas till en flaskreturautomat efter användningen. Stål- och aluminiumflaskor kan föras till metallinsamlingen. Du kan ta reda på sorteringsanvisningar för plast-och glasflaskor utan pant på webbplatsen för avfallsverket i din kommun.