Tips för bättre sommarsömn

kvinna och blå himmel”På sommaren är finländare vanligtvis mer sociala än på vintern, humöret är bättre, behovet för sömn och matlusten är mindre och man orkar mer än under mörkare årstider”, berättar forskningsprofessor Timo Partonen vid THL.

Ljusets ökning påverkar ändå insomnandet och nattsömnens kvalitet. Partonen ger tips för hur man redan under dagens lopp genast från morgonen kan påverka sin nattsömn.

Morgonsolen synkroniserar den inre klockan

Synligt ljus höjer omedelbart piggheten eftersom den sätter igång serotoninutsöndringen i hjärnan.

Ljusets påverkan är gynnsammast på morgonen. Humöret och nattsömnens kvalitet förbättras då man vistas dagligen i morgonljus. Man känner sig uppiggad.

Genom ögonen synkroniserar solljuset kroppens inre klocka. 

”Till detta krävs inte solbad utan vistelse i morgonsolen räcker”, säger Partonen.

Däremot kan vistelse i ljus sent på kvällen störa sömnen. 

”Om den gynnsamma tidsluckan för att somna går förbi är det svårt att somna. Då blir nattsömnen för kort och uppfriskar inte tillräckligt”, säger Partonen. 

”Man bör reservera tillräckligt med tid för sömnen. Jag uppmanar att observera hur länge man hålls pigg utan behov för en tupplur efter en lång nattsömn. Det lönar sig att slappna av en timme före den önskade insomningstiden.”

Sommarnätters sömn är tätare

När det är mörkt på natten utsöndrar cellerna i människans tallkottkörtel hormonet melatonin som öppnar porten till sömn. Efter att man somnat fördjupar melatoninet den lätta sömnen snabbare till djup sömn. Ljus stoppar melatoninutsöndringen omedelbart.

”Det lönar sig att göra sovrummet mörkt för sovandet, vid behov med mörkläggningsgardiner.” 

På sommaren går den inre klockan normalt och nattsömnen avbryts inte lika ofta som på vintern. På grund av de ljusa morgonen slutar melatoninets utsöndring i blodomloppet tidigare på våren och sommaren än på vintern.

”Nattsömnen är såvida ett tätare paket på sommaren än under andra årstider”, säger Partonen.

Regelbunden motion förbättrar också nattsömnens kvalitet. Ett enkelt knep är att vädra sovrummet, vilket för bort värme och ovädrad luft.