Fisk är bra för hälsan

Fiskrätter på bordet

I Finland äter man mycket fisk på sommaren. Det har många fördelaktiva hälsoeffekter. Från fisk får man många näringsämnen, som kroppen inte själv kan producera.

Ät fisk minst två gånger i veckan

Fisk innehåller hälsofrämjande mjuka fetter, rikligt med vitaminer och mineraler samt mycket protein. Fisk är en speciellt bra källa till D-vitamin och omega-3-fettsyror. Från fisk får man också selen, B12-vitamin, jod, kalium och fosfor.

Statens näringsdelegation rekommenderar att 

  • man ska äta fisk åtminstone två gånger i veckan
  • att man bör variera mellan olika fiskarter. 

Fisk är en viktig källa till D-vitamin

Fettlösligt D-vitamin är viktigt för benstommen och tändernas utveckling och funktion. D-vitamin är också nödvändigt för ämnesomsättningen samt nervernas och musklernas funktion.

D-vitamin bildas i huden när den exponeras för solstrålning. På Finlands breddgrad bildas D-vitamin i huden mellan april och septemeber och mest då solen står som högst, det vill säga mitt på dagen. 

Läs mer om D-vitamin.

Att äta fisk förbättrar blodfettvärdena

Fisk innehåller i huvudsak mjuka fetter, det vill säga enkel- och fleromättade fettsyror. En av de viktigaste fettsyrorna är omega-3-fettsyra.

Fleromättade fettsyror är absolut nödvändiga för människan. De behöver fås från kosten, eftersom kroppen inte själv kan producera dem. 

Fettsyror förbättrar blodfettvärdena och minskar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.

Frågor och svar om fettkvalitet (på finska).

Hälsofördelarna uppväger skadorna från miljögifter

Vissa fiskarter kan innehålla mera hälsoskadliga miljögifter, såsom dioxiner, PCB-föreningar och kvicksilver, än normalt. 

Det lönar sig ändå inte att undvika dessa fiskarter eller vara överdrivet försiktig. Man bör inte minska eller sluta äta fisk, eftersom fiskens fördelar uppväger de möjliga skadorna från miljögifter. 

Läs mer om miljögifter.

Fiskarten är viktigare än mängden

Alla fiskarter samlar inte på sig miljögifter och därför inverkar valet av fiskart på exponeringen.
Valet av fiskart är viktigt speciellt för barn, unga, personer i fertil ålder, gravida och ammande mödrar. 

  • En kropp som ännu växer är mera mottaglig för skadliga effekter än en vuxen kropp.
  • Vissa miljögifter kan passera via moderkakan till fostret eller genom bröstmjölken till barnet.
  • Miljögifter ansamlas i kroppen med åren. Ju tidigare exponeringen börjar, desto större hinner belastningen på kroppen bli under en livstid.

Undantag till rekommendationerna om att äta fisk

På grund av miljögifterna har Livsmedelsverket givit vissa undantag till de allmänna rekommendationerna om att äta fisk.

Dioxiner och PCB-föreningar ansamlas speciellt i Östersjöns feta fiskar. Därför bör barn, unga och personer i fertil ålder endast äta större strömmingar, laxar och öringar 1–2 gånger i månaden. 
Andra kan äta dessa fiskarter och små strömmingar utan bekymmer.

Kvicksilver ansamlas speciellt i rovfiskar. Därför 

  • bör barn, unga och personer i fertil ålder äta gädda endast 1–2 gånger i månaden.
  • bör gravida och ammande mödrar bör inte äta gädda alls
  • bör de som dagligen äter fisk från insjöområden minska på mängden gädda och även på mängden större abborrar, gösar och lakar.

Andra kan äta dessa fiskarter utan bekymmer.

Läs mer om rekommendationerna om att äta fisk på Livsmedelsverkets webbplats.

Databas för skadliga ämnen i fisk.