Pressmeddelanden och nyheter
-
I områden där utsatthet är vanligt förlorar man mest pengar på spelautomaterna i det egna bostadsområdet, framgår det av THL:s undersökning. Även tillgången till spelautomater, det vill säga antalet automater i förhållande till invånarantalet, är högst i de mest utsatta postnummerområdena, även om antalet automater totalt sett har minskat betydligt.
-
I slutet av april 2024 väntade över 162 000 patienter på icke-brådskande specialiserad sjukvård i välfärdsområdena. Antalet personer som väntade på vård var cirka 10 000 färre än i december 2023.
-
THL anser att den av regeringen föreslagna terapigarantin rörande den mentala hälsan hos barn och unga ska införas stegvis. Först bör man säkerställa att det finns tillräckligt med personal i hela landet för att hjälpa barn och unga med låg tröskel. Samtidigt bör serviceutbudet utökas så att metoderna kan användas för att erbjuda hjälp till alla barn och unga.
-
Ordnandet av det lagstadgade barnskyddet lyckas endast i Södra Karelen och Helsingfors, visar färsk statistik från THL. Personaldimensioneringen inom barnskyddet skärptes vid ingången av 2024 så att en socialarbetare kan ha högst 30 barn som klienter. Tidigare var antalet 35.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) undersöker välfärden hos familjer som får barn i år och deras upplevelser av tjänster för familjer. Till och med 38 000 föräldrar i spädbarnsfamiljen får inbjudan att delta i undersökningen.
-
Det framgår av THL:s färska statistikrapport att skärpningen av vårdgarantin från förra hösten har i synnerhet påskyndat tillgången till läkarbesök. Enligt den fick patienterna i mars 2024 inom primärvårdens öppna sjukvård icke-brådskande läkarvård eller undersökning inom två veckor – till och med inom en vecka – betydligt oftare än i mars 2023.
-
Den nya lagen om avbrytande av havandeskap har inte haft någon betydande inverkan på antalet aborterÅr 2023 gjordes cirka 8 300 aborter, dvs. 7,1 aborter per tusen kvinnor i fertil ålder (15–49 år).
-
Det är säkert att bada i vattnen vid de allmänna badstränderna i Finland. Detta framgår av Europeiska miljöbyråns nyligen publicerade rapport om badvattenkvaliteten. Största delen av Finlands badvatten, cirka 94 procent, var klassat som utmärkt eller god kvalitet. Detta är en procentenhet mindre än under föregående uppföljningsperiod.
-
Sitra föreslår i sin utredning att behandlingen av uppgifter inom social- och hälsovården ska förnyas och anser att datamodellerna medför miljardbesparingar. En del av förslagen i utredningen verkar vara baserade på bristfällig information om de befintliga digitala lösningarna. Gemensamma datamodeller och standarder har utnyttjats redan länge.
-
I Finland finns 89 000 minderåriga barn vars ena eller båda biologiska föräldrar i något skede har ett allvarligt missbruksproblem före barnet blivit myndigt. Detta motsvarar 8,7 procent av alla minderåriga. 42 000 barns biologiska föräldrar har för närvarande ett allvarligt missbruksproblem. Missbruksproblem är vanligare hos pappan än hos mamman. Detta framgår av THL:s registerundersökning.
-
Meteorologiska institutet har utfärdat en varning för tryckande värme i delar av landet under de kommande dagarna. Även korta värmeböljor kan orsaka hälsoproblem, särskilt bland personer som tillhör olika riskgrupper, om man inte vidtar tillräckliga skyddsåtgärder.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar en boosterdos av coronavaccinet för äldre och vissa riskgrupper under den kommande hösten. Rekommendationen är att vaccinationerna genomförs tidigare än förut och i två faser.
-
Sjukdomsfrekvensen och arbetsoförmågan är störst i Norra Savolax och Norra Karelen. Samtidigt är också skillnaderna mellan kommunerna störst geografiskt utbredda välfärdsområden. Sjukfrekvensen och arbetsoförmågan går dock inte lika starkt hand i hand i alla områden, visar de senaste resultaten av det nationella hälsoindexet.
-
Omställningsförhandlingarna inom Institutet för hälsa och välfärd (THL) har slutförts. THL uppnådde målet för att anpassa verksamheten till en årlig besparing på 12 miljoner euro under ramperioden 2024–2027. Som ett resultat av förhandlingarna kommer 93 personer att sägas upp. Totalt kommer antalet anställda att minska med uppskattningsvis 180 personer. Den resterade minskningen uppnås via pensioneringar och upphörande visstidsanställningar.
-
Ansökan om anslag för hälsofrämjande 2025 har öppnat. Ansökningstiden är 13.5–14.6.2024.
-
Det framgår av färsk statistik från THL att var sjätte 13–15-åring var föremål för barnskyddsanmälan år 2023 Antalet anmälningar har ökat årligen men år 2023 var ökningen exceptionellt stor.
-
Statsminister Petteri Orpos regeringsprogram lyfter starkt fram de unga, men målen och skrivelserna är delvis motstridiga, framgår det av THL:s utredning. Enligt THL:s experter innehåller regeringsprogrammet positiva mål för de ungas vardag, men samtidigt kan den bristande finansieringen eller nedskärningarna av de faktorer som stöder dem urvattna effekterna.
-
Hemmaträdgårdsmästare bör komma ihåg att det kan finnas legionellabakterier i mull- och kompostprodukter. År 2023 var mull en sannolik smittkälla i fem legionellafall, medan det totala antalet var 54.
-
Det finns stora skillnader mellan städerna i många mätare av hälsa och arbetsförmåga, stärker undersökningen Hälsosamma Finland.
-
THL följde upp genomförandet av hemvården och heldygnsomsorgen i oktober 2023.
Visar 21 - 40 / 82