Usein kysyttyä lasten viitos- ja nelosrokotteista

Voiko ensimmäistä viitosrokotusta aikaistaa esimerkiksi ulkomaanmatkan takia?

Jos matka kestää viikon tai kaksi, rokotusta ei kannata aikaistaa. Jos rokotussarja kuitenkin viivästyisi, rokotteen voi antaa jo 6 viikon ikäiselle. Tällöin toinen rokoteannos annetaan aikaisintaan 8 viikon kuluttua ja kolmas annos normaalisti 12 kuukauden iässä.

Voiko kolmatta viitosrokotetta aikaistaa ja antaa sen jo kymmenkuiselle?  

Rokotusohjelman mukaan DTaP-IPV-Hib-rokotesarja annetaan aikataululla 3, 5 ja 12 kk.  Jos kolmas annos jäisi esimerkiksi matkan vuoksi antamatta tai viivästyisi merkittävästi, on parempi antaa se 10 kuukauden iässä kuin jättää antamatta. Neljäs annos annetaan rokotusohjelman mukaisesti 4 vuoden iässä.

Lapsi on sairastanut hinkuyskän. Voiko hänet rokottaa nelos- tai viitosrokotteella?

Kyllä voi. Sairastettu tauti ei ole rokotuksen vasta-aihe. Lisäksi lapsi hyötyy rokotuksesta, koska sairastettu hinkuyskä ei tuo elinikäistä suojaa.

Lapselle on pistetty viitosrokotteesta vain neste. Miten virheen voi korjata?

Kyseisen rokotteen kuiva-aineampulli sisältää Hib-komponentin. Ruiskussa oleva neste on rokotteen DTaP-IPV-osa.

Anna lapselle yksi erillinen Hib-rokote. Toimi näin:

  • Sekoita käyttämättä jääneeseen kuiva-aineampulliin 0,5 ml injektionesteisiin tarkoitettua keittosuola-liuosta (natriumkloridi 9 mg/ml) ja anna rokote.
  • Jos edellinen vaihtoehto ei ole mahdollinen, tilaa erillinen Hib-rokote.

1,5-vuotias lapsi on muuttanut ulkomailta ja saanut siellä viitosrokotteen 2, 4 ja 6 kuukauden iässä. Miten jatketaan?

Lapsi on saanut jo kolme yhdistelmärokotetta, mutta tiheällä antoaikataululla. Pitkäaikaisen suojan varmistamiseksi annetaan yksi DTaP-IPV-Hib-rokote nyt ja 4–6-vuotiaana DTaP-IPV.

Vanhemmat haluaisivat lapselleen vain tetanussuojan. Onko erillistä jäykkäkouristusrokotetta olemassa?

Suomessa ei ole saatavana erillistä jäykkäkouristusrokotetta. Lapset saavat perussuojan jäykkäkouristusta vastaan yhdistelmärokotteiden(DTaP-IPV-Hib ja DTaP-IPV) osana. On lapsen edun vastaista, jos hän jää vaille kurkkumätä-, hinkuyskä-, polio- ja Hib-suojaa. 

Voiko dT-rokotetta (DiTeBooster) käyttää vauvojen tai pikkulasten perusrokottamiseen?  

Rokotteessa olevien antigeenien määrä on liian pieni. Rokotetta ei kannata käyttää vauvojen  tai pikkulasten perusrokotussarjaan, koska ei voida olla varmoja, että sillä saataisiin aikaan riittävä suoja.  Lisäksi rokotteen myyntiluvan mukaisesti rokote on tarkoitettu 5 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien henkilöiden rokottamiseen.  

Kansallista rokotusohjelmaa varten hankittuja rokotteita on syytä käyttää kansallisten ohjeiden  mukaisesti, oikeille kohderyhmille. 

Perhe ei halua antaa lapselleen viitosrokotetta. He haluavat antaa nämä rokotteet lapselle erillisinä pistoksina. Onnistuuko se? Mitä haittaa lapselle tästä voisi olla?

On lapsen edun vastaista jättää hänet suojaamatta taudinaiheuttajilta, jotka voivat aiheuttaa vakavan sairauden, vammautumisen tai menehtymisen.

Yksittäisiä Hib- ja poliorokotteita voi ostaa lääkärin määräyksellä apteekista. Sen sijaan erillisiä kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteita ei ole Suomessa saatavilla.

Eikö pienen lapsen immuunijärjestelmä ylikuormitu yhdistelmärokotteesta? 

Ei ylikuormitu. Ihminen kohtaa lukuisia taudinaiheuttajia heti syntymästä lähtien. 

On arvioitu, että vauva pystyy teoriassa tuottamaan vasta-aineita jopa 10 000 samanaikaisesti annetulle rokotteelle, vaikka jokainen rokote sisältäisi 100 antigeenia. Antigeeni on aine, joka käynnistää elimistössä vasta-aineiden muodostumisen tai tehostaa puolustusjärjestelmän kykyä tuottaa vasta-aineita.

Suurin osa suomalaisista aikuisista on saanut lapsena Kansanterveyslaitoksen valmistamaa PDT- eli Kolmoisrokotetta. Siinä oli yhdessä annoksessa antigeenejä yli 3000. Nykyisissä DTaP-IPV-Hib - ja DTaP-IPV -yhdistelmärokotteissa on antigeenejä alle 20.

Vanhemmat haluaisivat jättää viitosrokotteesta Hib-osion antamatta. Mitä haittaa tästä on lapselle?

Lapsi ei olisi suojassa Haemophilus influenzae tyyppi b -bakteerin aiheuttamilta vakavilta taudeilta. Etenkin pikkulapselle tämä bakteeri voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen, kurkunkannentulehduksen, verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen tai nivel- ja luutulehduksen. 

Kurkunkannentulehdus voi edetä hyvin nopeasti henkeä uhkaavaksi, kun tulehduksen aiheuttama turvotus tukkii hengitystiet. 

Myös aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys ovat henkeä uhkaavia sairauksia. Aivokalvontulehdukseen liittyy merkittävä riski vammautua. Joka kuudennelle sairastuneelle jää jokin pysyvä keskushermostovaurio, useimmiten kuulovaurio.

Lisää aiheesta

Tässä osiossa