Usein kysyttyä raskaana olevien hinkuyskärokotuksista
Kannattaako dtap-rokote ottaa vielä raskausviikoilla 38–41?
Kyllä kannattaa. Rokote tuottaa vasta-ainevasteen nopeasti, jos raskaana oleva on aiemmin saanut hinkuyskärokotteen tai jos hän on kohdannut hinkuyskäbakteerin elämänsä aikana. Vasta-aineita siirtyy istukan läpi syntymättömään lapseen ja erittyy äidinmaitoon. Lapsi saa siis suojaa myös syntymän jälkeen, jos äiti imettää.
Raskaana oleva on kuluvan raskauden aikana saanut dT-rokotuksen, annetaanko dtap-rokote silti?
Kyllä. Syntyvän lapsen suojaaminen hinkuyskää vastaan on niin tärkeää, että jäykkäkouristusrokotusten suositeltua kahden vuoden minimiantoväliä ei ole tarpeen tässä noudattaa. On kuitenkin hyvä kertoa odottajalle, että tiheän rokotusvälin vuoksi pistospaikassa voi olla punoitusta, kuumotusta, turvotusta ja kipua. Tämä ei ole vaarallista, ja oireita voi hoitaa kotona oireenmukaisesti esimerkiksi viileillä kääreillä.
Voiko raskaana olevalle antaa samalla neuvolakäynnillä Anti-D-suojauksen ja dtap-rokotuksen?
Kyllä voi. dtap-rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, joten sen voi antaa samanaikaisesti Anti-D -suojauksen kanssa.
Raskaana oleva on sairastanut hinkuyskän kuluvan raskauden aikana, annetaanko dtap-rokote silti?
Ei tarvitse antaa. Jos hän on sairastanut hinkuyskän kuluvan raskauden aikana, hän ei tarvitse dtap-tehostetta. Luonnollinen infektio tuottaa äidille vasta-aineita, joita sitten siirtyy syntymättömään lapseen.
Raskaana olevan puoliso haluaa dtap-rokotteen. Voiko hän ottaa sen?
Kyllä voi, jos edellisestä dt- tai dtap-rokotuksesta on kulunut vähintään 2 vuotta. Rokotus on kuitenkin omakustanteinen, jos puoliso ei kuulu 25-vuotiaiden ikäryhmään. Jos hän ei ole saanut dtap-rokotetta 25-vuotiaana ja hän on syntynyt vuonna 1993 tai sen jälkeen, voidaan hänelle antaa dtap-rokote maksutta.
Voiko imettävä äiti ottaa dtap-rokotuksen ja onko siitä hyötyä vauvalle?
Kyllä voi. Rokote antaa suojaa äidille hinkuyskää vastaan ja sitä kautta suojaa myös vauvaa. Jos äiti rokotetaan raskauden aikana, lapsi saa äidinmaidon kautta vasta-aineita, vaikkakin vähemmän kuin kohdussa ollessaan.
Imetysaikana dtap-rokotus on omakustanteinen, ellei äiti kuulu 25-vuotiaiden ikäryhmään. Jos hän ei ole saanut dtap-rokotetta 25-vuotiaana ja hän on syntynyt vuonna 1993 tai sen jälkeen, voidaan hänelle antaa dtap-rokote maksutta.