Keskosten rokottaminen

Ennenaikaisesti syntyneet lapset rokotetaan pääosin tavanomaista aikataulua noudattaen, riippumatta siitä millä raskausviikolla lapsi syntyi. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 2 kuukautta sitten syntynyt keskosvauva rokotetaan kuten kaikki muutkin kaksi kuukautta sitten syntyneet.

Hyvinvoivat keskoset tuottavat vasta-aineita lähes yhtä hyvin kuin täysiaikaiset vauvat.

Jos raskauden kesto on alle 28 viikkoa, osa syntyneistä voi saada rokotteesta, kuten muistakin toimenpiteistä hengityskatkoksia. Hengityskatkokset ovat yleensä tilapäisiä ja ohimeneviä. Sairaalahoidossa olevien hyvin pienten keskosten elintoimintoja tulee seurata rokotusten jälkeen tavanomaista tarkemmin 2–3 vuorokauden ajan.

Hengityskatkoksia ei ole esiintynyt kotihoidossa jo olevilla lapsilla.

Hepatiitti B-rokotus

Keskosvauvat, jotka ovat  syntyneet alle 32-viikkoisena eivät joidenkin tutkimusten mukaan pysty tuottamaan hepatiitti B -rokotteen jälkeen suojaa yhtä hyvin kuin täysiaikaisina syntyneet lapset.

Jos erittäin pienelle keskosvauvalle aloitetaan äidin hepatiitti B- kantajuuden vuoksi rokotussarja, on tärkeää korostaa, että hänen tulee saada suositellut neljä annosta 0, 1, 2 ja 12 kuukauden iässä. Esimerkiksi Hollannissa ja Australiassa annetaan näissä tilanteissa vielä lisäannos esimerkiksi 4 kuukauden iässä.

Vastasyntyneiden tartuntavaara ja hepatiitti B -rokotukset

BCG-rokotus

Tuberkuloosin riskiryhmiin kuuluvien vauvojen BCG-rokotus voidaan siirtää myöhemmäksi, mikäli syntymäpaino on alle 2 500 grammaa.
BCG-rokotukset

Rotavirusrokotus

Rotavirusrokotteen voi valmistajan ohjeiden mukaan antaa, kunhan raskaus on kestänyt vähintään 25 viikkoa.

Jos lapsi on sairaalahoidossa vielä 2 kuukauden iässä, rotavirusrokotus kannattaa siirtää aikaan, jolloin lapsi kotiutuu. Ensimmäinen annos tulee kuitenkin antaa ennen 12 viikon (12.0) ikää

Rotavirusrokotukset