Hengitystievirukset ja sisäilma

Useat hengitystievirukset, kuten koronavirus ja influenssa, tarttuvat pisaratartuntana ja myös ilmavälitteisesti hienojakoisten aerosolien muodossa. Pisaroita ja aerosoleja syntyy, kun sairastunut henkilö hengittää, puhuu, laulaa, yskii, aivastaa tai huutaa. Näitä molempia syntyy sitä enemmän, mitä voimakkaampaa ääntä käytetään.

Pisaratartunta tapahtuu ainoastaan tartuttavan henkilön läheisyydessä. Aerosolit puolestaan jäävät leijumaan ilmaan ja kulkeutuvat tilassa ilman liikkeiden mukana pitkiäkin matkoja ja ne voivat joskus aiheuttaa tartunnan myös kauempana tilassa. Jos ilmanvaihto on heikko, aerosolit voivat leijua ilmassa jopa tunteja. Tämän vuoksi ilmavälitteisten tartuntojen riski kasvaa sisätiloissa, joissa on puutteellinen ilmanvaihto.

Arkielämässä mahdollisen ilmavälitteisen tartunnan riskiä vähentävät:

Lähikontaktissa hengitystievirukset voivat tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Hyvä sisäilmanlaatu tukee terveyttä ja hyvinvointia. Hyvin toimiva ilmanvaihto on tärkeää myös mahdollisten sisäilmassa olevien epäpuhtauksien poistamisessa. On useita keinoja, joilla voit parantaa ilmanvaihdon toimintaa.

Miten huolehdin riittävästä ilmanvaihdosta?

Esimerkiksi kotona ja muussa tilassa, jossa oleskellaan jatkuvasti, ilmanvaihdon tulisi toimia keskeytymättömästi. Jos tällaisessa tilassa ei ole kuin satunnaisesti käyttäjiä, tehoa voi pienentää, mutta ilmanvaihtoa ei tulisi koskaan sulkea kokonaan.

Ilmanvaihdon tuloilman tulee olla ulkoilmaa ja se mitoitetaan aina tilan käyttöasteen mukaan. Kun tilassa on normaalia enemmän käyttäjiä, esimerkiksi vierailun aikana, voidaan ilmanvaihtoa tehostaa joko koneellista tuloilmaa lisäämällä tai ikkunatuuletuksella. Ilman tulee kulkea puhtaista tiloista likaisiin päin. Kodeissa tuloilma johdetaan makuuhuoneisiin ja sieltä esimerkiksi keittiöön tai märkätiloihin.

Hyvän ilmanlaadun takaamiseksi ilmansuodattimien normaalista vaihtovälistä ja ilmanvaihtokanavien puhdistusväleistä on hyvä pitää kiinni sekä varmistaa järjestelmän toimintakunto.

Mikä on riittävää ilmanvaihtoa? 

Suomessa Ympäristöministeriön asetuksen (1009/2017) mukaan asuinhuoneiston ulkoilmavirraksi on mitoitettava vähintään 18 l/s. Henkilöä kohti oleskelutilojen ulkoilmavirraksi on mitoitettava vähintään 6 l/s. Sisäilmayhdistyksen suositus parhaan S1-luokan mitoitusilmavirraksi on 0,5 l/s /lattia-m2 + 10 l/s /henkilö.

Kodin ilmanvaihdon riittävyyttä voi arvioida myös itse. Hyvästä ilmanvaihdosta kertoo se, jos kylpyhuone kuivuu suihkun jälkeen nopeasti, paperiarkki pysyy kiinni poistoilmaventtiilissä tehokkaan imun ansiosta ja sisäilma on tuoksultaan neutraalia.

Miten muuten voin tehostaa ilman vaihtuvuutta?

Mikäli ilmanvaihtoa ei voida säätää riittävän tehokkaaksi, voidaan käyttää myös ikkunatuuletusta (mielellään ristivetoa) sään niin salliessa ja huomioiden mahdollinen siitepöly- ja katupölykausi. Lyhytaikainen ikkunatuuletus ei sekoita ilmanvaihdon säätöjä.

Kuinka tulisi siivota tartunnan ehkäisemiseksi?

Kotioloissa hengitystievirustartuntojen ehkäisyyn pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla: siivoa jälkiä aktiivisesti ja vältä esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.

Kaikki usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat ja vesihanat, on hyvä puhdistaa huolellisesti. Kotona siivoukseen voi käyttää heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta.

Muualla palvelussa

Hengitystievirukset ja vesiturvallisuus
Kysymyksiä ja vastauksia hengitystieviruksista ja vesiturvallisuudesta.