Barnets rättigheter vid vård utom hemmet

Barnet har särskilda rättigheter under tiden för vård utom hemmet. Enligt barnskyddslagen är dessa bland annat rätten till en högklassig socialvård och en plats för vård utom hemmet enligt sina behov, rätten till gott bemötande, rätten att träffa sina närstående, rätten att träffa en socialarbetare, rätten att få information om sin egen situation och rätten att få dispositionsmedel.

Ansvaret för att barnets rättigheter tillgodoses ligger hos placerarvälfärdsområdets socialmyndigheter, platsen för vård utom hemmet och barnets föräldrar. Alla parter har skyldighet att agera för att barnets rättigheter tillgodoses.
Barnskyddslagen 52 § (Finlex)

Vården utom hemmet utgår från barnets behov

Barnet är värdefullt och hens livsskede och mänskliga relationer är unika. Respekten för barnet styr alla praktiska val.

Barnet är i första hand ett växande barn, även om hen är klient inom barnskyddet eller har diagnoser och symtom. Platsen för vård utom hemmet måste känna till barnets basbehov, utvecklingsskeden och åldersrelaterade behov.

Vården utom hemmet ordnas utgående från barnets individuella behov. Det är viktigt att kunna skilja barnets behov från föräldrarnas behov. De vuxnas egna mål får inte styra ordnandet av vård utom hemmet, utan barnet ska alltid stå i fokus.

Växelverkan och en fungerande vardag vårdar barnet. En barncentrerad växelverkan har en väsentlig inverkan på barnets utveckling och kan också korrigera den. 

Barnets rätt att träffa sina närstående

Ett barn som vårdas utom hemmet har rätt till viktiga, fortgående och trygga mänskliga relationer. Barnet har rätt att träffa sina föräldrar, sina syskon och andra närstående personer. Kontakten kan bestå av till exempel besök och telefonsamtal. Barnet ska informeras om hur hen kan hålla kontakt med sina närstående under tiden för vård utom hemmet. 
Barnskyddslagen 54 § 1 mom. (Finlex)

Placerarvälfärdsområdet och personalen på platsen för vård utom hemmet ska stödja och främja kontakterna mellan barnet och barnets närstående. Det innebär till exempel att placerarvälfärdsområdet vid behov ska stödja kontakten ekonomiskt. Föräldrarnas ekonomiska situation får inte utgöra ett hinder för träffar eller kontakt. 
Barnskyddslagen 54 § 2 mom. (Finlex)

De kostnader som familjerna vanligen får ersättning för är kostnader för föräldrarnas resor för att träffa barnet och matkostnader. Ersättning kan utbetalas också för kostnader för aktiviteter eller motsvarande i samband med träffarna. 

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt upprätthållandet av barnets syskonförhållanden. Syskon ska i mån av möjlighet placeras på samma plats. Om de övriga syskonen bor hos sina föräldrar, ska man se till att barnet får träffa sina syskon regelbundet.

Platsen för vård utom hemmet bör ordnas så att avståndet inte utgör ett hinder för barnets kontakt med sina närstående. Platsen för vård utom hemmet får inte ligga så långt bort att kontakten därför minskar eller förhindras helt. 
Barnskyddslagen 50 § (Finlex)

Att komma överens om kontakten

I barnets klientplan antecknas hur barnet ska hålla kontakt med sina närstående. Om de delaktiga inte kan komma överens om saken, ska man fatta ett överklagbart beslut om begränsning av kontakten. 
Begränsningar i vård utom hemmet 
Klientplan för barnskyddet

Det finns inga rekommendationer om hur ofta kontakten ska ske. Man måste bedöma från fall till fall och individuellt vad som är tillräcklig kontakt för varje enskilt barn. Barnets ålder har ingen betydelse vid bedömningen av kontaktens omfattning.

Barnets rätt att träffa socialarbetaren

Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter ska sörja för att det för barn som vårdas utom hemmet får information om sin egen situation och får träffa socialarbetaren på tumanhand. Då kan barnet diskutera ärenden om sig själv och vården utom hemmet i förtroende. 

Vid mötena får socialarbetaren information om vården utom hemmet och kan övervaka att barnets bästa uppfylls. Skyldigheten gäller både barn som omhändertagits och barn som placerats brådskande.

Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter ska träffa barnet personligen tillräckligt ofta. Information om hur ofta mötena ordnas ska antecknas i barnets klientplan. 

Barnskyddslagen 53 § (Finlex)
Barnskyddslagen 29 § 1 mom. (Finlex)
Klientplan för barnskyddet

Enligt lagens förarbeten bör socialarbetaren träffa barnet personligen i minst två timmars tid per månad under det aktiva arbetsskedet. Med aktivt arbetsskede avses bland annat utredandet av barnskyddsbehovet, bedömning av situationen för att barn som redan är klient samt förberedelse för placering. 
RP 130/2013 rd (Riksdagen)

Det är viktigt att ordna möten också efter det aktiva arbetsskedet. Socialarbetaren ska aktivt erbjuda barnet möjlighet till möten. Också barnet ska kunna begära att ett personligt möte ordnas.

Barnets rätt att få information om sin egen situation

Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter ska sörja för att barnet får information om sin egen situation. Barnet ska på ett sätt som är anpassat till barnets ålder och utvecklingsnivå informeras om varför barnet omhändertagits. Barnet ska informeras om vad som kommer att ske härnäst. 
Barnskyddslagen 53 § 1 mom. (Finlex)

Ju äldre och mer utvecklat barnet är, desto mer detaljerad ska den här informationen vara. Barnet får ändå inte lämnas sådana uppgifter som kan äventyra hens utveckling eller strider mot någon viktig fördel för barnet. Barnet får inte ges uppgifter som kan uppröra hen eller vara skadliga för hen på något annat sätt. 
Barnskyddslagen 20 § 4 mom. (Finlex)

Såväl vid beslutsfattandet som vid ordnandet av vård utom hemmet ska särskild uppmärksamhet fästas vid barnets åsikter och önskemål. Barnets åsikt ska utredas på ett finkänsligt sätt och man ska säkerställa att barnets förtroende för och anknytning till sina egna föräldrar inte störs i onödan. 
Barnskyddslagen 5 § (Finlex)
Barnskyddslagen 53 § 1 mom. (Finlex)

Om något som barnet har berättat antecknas i handlingarna och beslut om barnet fattas utgående från det, har de delaktiga rätt att få veta det.

Socialarbetaren ska berätta för barnet när det som barnet har berättat kommer att delges till exempel föräldrarna eller när det måste delges representanter för platsen för vård utom hemmet.

Barnets dispositionsmedel under tiden för vård utom hemmet

Ett barn som har placerats utom hemmet har rätt till ekonomiskt stöd i form av dispositionsmedel. Dispositionsmedel behöver inte utbetalas, om barnet tillfälligt har placerats hos sin vårdnadshavare eller förälder.

Socialarbetaren ska se till att barnet varje månad får dispositionsmedel för eget bruk enligt följande:

  • för barn under 15 år ett belopp som motsvarar barnets individuella behov
  • för barn som har fyllt 15 år minst ett belopp som motsvarar en tredjedel av det gällande underhållsstödet. År 2023 är underhållsstödets fulla belopp 186,97 euro/månad, så dispositionsmedlen ska uppgå till minst 62,32 euro/månad.

Barnskyddslagen 55 § 2 mom. (Finlex)
Kommuninfo: Underhållsbidrag och underhållsstöd stiger från och med 1.1.2023

Dispositionsmedlen är inte avsedda för barnets skolgång eller hobbyer, utan är jämförbara med fickpengar. Dispositionsmedlen är inte heller avsedda för anskaffning av sådana hygienprodukter som hör till anstaltsvården eller familjevården.

Välfärdsområdet ska se till att barnets studier och fritidssysselsättning vid behov stöds ekonomiskt och att barnets ekonomiska situation inte utgör ett hinder för att fortsätta med dessa under tiden för vård utom hemmet. 
Barnskyddslagen 55 § 1 mom.(Finlex)

Barnets placeringsplats ska föra bok över utbetalningen av de dispositionsmedel som getts till barnet. Bokföringen ska årligen sändas för kännedom till den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter. Vid behov kan socialarbetaren bedöma hur dispositionsmedel har utbetalats till barnet och hur barnet har använt dem. 
Barnskyddslagen 55 § 4 mom. (Finlex)

Ett barn som placerats utom hemmet och barnets intressebevakare (vårdnadshavare eller förordnad intressebevakare) har också rätt att få en utredning om utbetalningen av dispositionsmedel under tiden för vård utom hemmet.

Barnet har rätt att själv besluta om de dispositionsmedel som hen har fått för eget bruk och att lära sig använda pengar på egen hand. Inte ens barnets vårdnadshavare eller en annan intressebevakare har rätt att bestämma hur dispositionsmedlen ska användas. Inte heller platsen för vård utom hemmet har rätt att ingripa i dispositionsmedlens belopp eller utbetalningen av dem. 
Barnskyddslagen 55 § 3 mom. (Finlex)

Man får inte ingripa i dispositionsmedlen på grund av barnets beteende. Det är inte tillåtet att minska dispositionsmedlen till exempel för att barnet har rymt eller annars betett sig på oönskat sätt. Dispositionsmedlen får inte användas för att ersätta skador endast med barnets samtycke. 

Barnets rätt till tjänster

Barnet har rätt att få nödvändiga tjänster och stödåtgärder av placeringsvälfärdsområdet. 

Placeringsvälfärdsområdet ordnar tjänsterna i samarbete med placerarvälfärdsområdet. Det gäller till exempel hälso- och sjukvårdstjänster och tjänster inom specialistvården. 
Hälso- och sjukvårdslagen 69 § (Finlex)

Placeringsvälfärdsområdet har rätt att kräva ersättning av placerarvälfärdsområdet för de kostnader som föranleds av de tjänster och stödåtgärder som har ordnats. 

Placerarvälfärdsområdet har skyldighet att meddela placeringsvälfärdsområdet om placeringen. Meddelandet måste göras för att placeringsvälfärdsområdet ska kunna ordna de tjänster och stödåtgärder som barnet behöver och genomföra övervakningen av platsen för vård utom hemmet. 
Barnskyddslagen 78 § (Finlex)

Barnets rätt till bildning

Barnet har rätt till småbarnspedagogik och grundläggande utbildning under tiden för vård utom hemmet i enlighet med vad som föreskrivs i lagen om småbarnspedagogik och lagen om grundläggande utbildning. I barnets klientplan ska det antecknas hur småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen eller den övriga utbildningen ordnas för barnet under tiden för vård utom hemmet.

Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter eller någon annan anställd inom barnskyddet ska samarbeta med anordnaren av småbarnspedagogik, grundläggande utbildning eller övrig utbildning under beredningen av placeringen av barnet utanför hemmet och under tiden för placeringen.

En anställd som svarar för barnets vård och fostran i vård utom hemmet (till exempel en egenhandledare) ska samarbeta med anordnaren av småbarnspedagogik, grundläggande utbildning eller övrig utbildning. 

Barnskyddslagen 52 a § (Finlex)

Barnets rätt till grundläggande utbildning eller fortsatta studier ska tillgodoses även under begränsande åtgärder. 
RP 237/2018 rd (Riksdagen)