Anvisningar till hälso- och sjukvården för fall av zikavirus

En zikavirusinfektion kan orsaka medfödda utvecklingsstörningar hos fostret, i synnerhet om mamman har fått infektionen i början av graviditeten.

Vad är zikavirus?

Områden där zikavirus förekommer eller har förekommit tidigare (WHO, pdf 1 600 kb)

Resor till områden där zikavirus förekommer

Resenärer rekommenderas att förebygga alla sjukdomar som sprids av myggor, även zikavirus, genom att skydda sig mot myggstick med täckande klädsel, myggmedel och myggnät.

Zikavirus sprids av en dagaktiv mygga, vilket ska tas i beaktande när man skyddar sig mot mygg.

THL följer den internationella lägesbilden för smittsamma sjukdomar och får regelbundet information om förekomsten av zikavirus via ECDC och WHO. I infektionsnyheterna informerar THL om nya zikaepidemier som avsevärt ökar risken för resenärer.

Hur du skyddar dig mot myggstick (Resenärens hälsoguide, på finska)

Resor under graviditeten

Aktuella reserekommendationer för gravida:

Om en gravid kvinna ska resa i områden där zikavirus förekommer ska hälso- och sjukvården påminna kvinnan om att skydda sig mot myggor.

Hälso- och sjukvården ska beakta möjligheten för zikavirusinfektion i synnerhet hos gravida resenärer som återkommer från områden där zikavirus förekommer. Mödrarådgivningarna och förlossningssjukhusen ska utreda mammans resehistorik och möjligheten att det är fråga om en zikavirusinfektion när orsakerna till utvecklingsstörningar undersöks.

Zikavirussmitta mellan människor

Zikavirus kan också smitta direkt mellan människor via sexuellt umgänge. Det är sällsynt att smittan överförs direkt mellan människor, men sådana fall har rapporterats. Sexuellt överförbar smitta har mestadels skett från män till kvinnor, men ett fall av smitta från kvinna till man har också dokumenterats.

Flera fall kommer sannolikt att rapporteras, eftersom smittfallen numera undersöks noggrannare än förut.

Zikaviruset i blodomloppet och i sperma

Zikaviruset påträffas betydligt längre i sperma än i blodomloppet. Enligt det man vet idag bibehåller zikavirus vanligen sin sjukdomsalstrande förmåga i högst 40 dagar från symtomdebuten. Det bör dock påpekas att viruset kan överföras även från symtomfria bärare (CDC).

Det rekommenderas att män som återvänder från ett område där viruset förekommer använder kondom tillsammans med en gravid partner under resten av graviditeten enligt försiktighetsprincipen. Man bör undvika att bli gravid:

  • inom 3 månader efter att mannens symtom har upphört, om en zikavirusinfektion har konstaterats hos mannen genom laboratorietester eller om mannen har haft symtom som tyder på en zikavirusinfektion
  • inom 3 månader efter att mannen återvänt från resan, om mannen har haft symtom som tyder på en zikavirusinfektion. Karenstiden kan bedömas från fall till fall beroende på resmålet (aktiv epidemi eller inte) och sannolikheten för exponering under resan och karenstiden kan vara kortare än 3 månader.

Rekommendationerna gäller resor till alla områden där zikavirus förekommer. Det är fråga om en säkerhetsåtgärd och anvisningarna ändras när det finns mer information om hur väl viruset bibehålls i sperma.

Testning av sperma för att definiera infektiviteten rekommenderas inte rutinmässigt, eftersom tolkningen av resultaten inte är entydig.

Graviditetsplanering efter resan

En kvinna bör flytta fram en planerad graviditet 8 veckor efter att ha blivit frisk från en zikavirusinfektion eller efter en resa i ett område där viruset förekommer. Viruset försvinner ur kroppen med tiden och medför inte skador på fostret under framtida graviditeter.

Undersökning av zikavirusinfektioner

Zikavirusinfektion bör misstänkas hos resenärer som återkommer från områden där viruset förekommer. En aktiv epidemi i området ökar risken.

Gravida kvinnor: inom tre veckor efter resan

Gravida som har rest i ett område där zikavirus förekommer och får symtom (feber, hudutslag, ledvärk, röda ögon) inom 3 veckor efter resan uppmanas kontakta en hälsovårdare eller läkare vid mödrarådgivningen och berätta om resan. Hälsovårdaren och läkaren kan under tjänstetid konsultera sjukvårdsdistriktets infektionsläkare och under jourtid HUS jourhavande infektionsläkare.

Gravida kvinnor: över tre veckor efter resan

För närvarande rekommenderas inte rutinmässiga zikavirustester för gravida som har rest i ett område där zikavirus förekommer för flera veckor eller månader sedan.

Undersökningar av antikroppar kan vara svåra att tolka eftersom antikroppar också kan uppstå vid infektioner orsakade av besläktade virus, till exempel vid denguefeber. Om antikroppar hittas hos mamman vet man därför inte vilken betydelse det har för fostret. Man känner inte heller närmare till om risken för fostret varierar beroende på om mamman har haft en symtomfri zikavirusinfektion eller en infektion med symtom.

Personer som inte är gravida

Personer som inte är gravida undersöks utifrån reseanamnesen och symtomen enligt den behandlande läkarens bedömning.

I Finland utförs zikavirusdiagnostik (zikavirus-PCR-undersökning och bestämning av IgM-antikroppar) av HUSLAB. Vid misstanke om zikavirusinfektion ska den behandlande läkaren kontakta HUSLAB för att få anvisningar.

HUSLAB:s undersökningsanvisningar (på finska)