Vanliga frågor om zikavirus

Var förekommer zikavirus just nu?

Länderna och områdena där zikavirus sprids ändras hela tiden och därför är det svårt att definiera specifika områden.
Områden där zikavirus förekommer eller har förekommit tidigare (WHO, pdf 1 600 kb)

Har zikavirusinfektioner konstaterats i Finland?

Den första zikavirusinfektionen hos en finländsk resenär konstaterades i juni 2015 hos en man som återvänt från Maldiverna. Infektionen hade lindriga symtom. Till en början misstänktes denguefeber, som orsakas av en sjukdomsalstrare som är vanligare än zikavirus men hör till samma virussläkte.

Sedan 2015 har det årligen diagnostiserats cirka 1–6 zikavirusinfektioner i Finland.

Aktuella uppgifter om förekomsten av zikavirusinfektioner finns i THL:s register över smittsamma sjukdomar.

Kan zikavirus spridas till Finland?

Myggarterna som sprider zikavirus överlever inte i finländska förhållanden, dvs. zikavirus kan inte förorsaka en epidemi i Finland.

Enstaka zikavirusinfektioner kan förekomma hos resenärer som har smittats utomlands.

Kan zikavirus spridas till Europa?

I medelhavsområdet finns tigermyggan (Aedes albopictus), som kan sprida zikavirus. Enligt undersökningar som genomförts i Europa är arten dock inte en lika effektiv spridare av zikavirus som gulafebernmyggan (Aedes aegypti). Bland annat därför har EU:s smittskyddsmyndighet bedömt risken för att zikavirus ska spridas i medelhavsområdet som liten eller högst måttlig.

Tigermyggan kan få zikavirus genom att sticka en resenär med zikavirusinfektion som återvänt från ett epidemiområde. Myggan kan föra viruset vidare genom att sticka en annan människa. Enstaka fall av smitta som förmedlats via myggor kan uppstå, men det är mycket osannolikt att en omfattande epidemi ska uppstå i Europa.

EU:s smittskyddsmyndighet har uppmanat länderna att effektivera uppföljningen av zikavirus. Med hjälp av uppföljningen vill man redan i ett tidigt skede hitta personer i Europa som smittats och som inte har rest till ett epidemiområde i Sydamerika eller haft sexuellt umgänge med personer som smittats där. Uppföljningen bidrar dessutom till att man kan stoppa eventuella smittkedjor effektivare. I bekämpningsmetoderna ingår också minskning av myggpopulationen.

I EU-länderna är det endast på Madeira i Portugal som det finns gulafebernmyggor, dvs. den myggart som huvudsakligen sprider zikavirus. Zikavirus har inte konstaterats på Madeira, men det är möjligt att viruset sprids till ön. Denna myggart har inte påträffats i andra EU-länder.

Förekomsten av myggor och fästingar i Europa (ECDC)

Vilka anvisningar har getts i Finland när det gäller skydd mot zikavirussmitta?

Alla sjukdomar som sprids av myggor, även zikavirus, kan förebyggas genom att man skyddar sig mot myggstick med hjälp av täckande klädsel, myggmedel och myggnät.
Hur du skyddar dig mot myggstick (Resenärens hälsoguide, på finska)

Aktuella reserekommendationer för gravida:

Vilka anvisningar har getts till hälso- och sjukvården i Finland?

Mödrarådgivningarna och förlossningssjukhusen ska beakta mammans resehistorik och möjligheten att det är fråga om en zikavirusinfektion när orsakerna till utvecklingsstörningar utreds. Mer anvisningar för hälso- och sjukvården finns på webbplatsen nedan.
Anvisningar till hälso- och sjukvården för fall av zikavirus

I Finland diagnostiseras zikavirus av bland annat HUSLAB.

Är zikavirus farligt för gravida?

En zikavirusinfektion kan förorsaka medfödda utvecklingsstörningar hos fostret, i synnerhet om mamman har fått infektionen i början av graviditeten.

Under 2015 konstaterades fler fall än normalt av medfödda utvecklingsstörningar i centrala nervsystemet, som mikrocefali dvs. litet huvud, i epidemiområdena (Brasilien och Franska Polynesien). Utvecklingsstörningar har också rapporterats i andra länder i Latinamerika där zikavirusepidemier har förekommit.

Viruset har konstaterats i fostervattnet hos mödrar som under graviditeten har haft symtom som påminner om en zikavirusinfektion samt i blod- och vävnadsprov från nyfödda. Sambandet med en zikavirusinfektion har säkerställts, men det finns olika bedömningar av hur vanligt problemet är och hur hög risken är under graviditeten (1–10 %).

Är zikavirus farligt för andra än gravida?

Sjukdomen är ofta lindrig eller till och med symtomfri och kräver sällan sjukhusvård. Feber, ögoninflammation, hudutslag samt led- och muskelvärk kan förekomma i samband med sjukdomen. Inkubationstiden från smittillfället till de första symtomen är 3–12 dagar och symtomen håller i sig cirka 2–7 dagar.

Zikavirus misstänks också förorsaka Guillain-Barrés syndrom och antalet fall av syndromet har ökat under zikavirusepidemin i flera länder i epidemiområdet. Guillain-Barrés syndrom, dvs. nervrotsinflammation, är en sällsynt komplikation som också kan orsakas av många andra mikrober. Exempel på sådana är campylobakter, som är en vanlig orsak till matförgiftning, virus som orsakar luftvägsinfektioner och vattkoppsvirus.

Bör gravida som har rest i ett område där zikavirus förekommer ta ett blodprov för undersökning av zikavirus?

Gravida kvinnor som har rest i ett område där zikavirus förekommer och får symtom (feber, hudutslag, ledvärk, röda ögon) inom 3 veckor efter resan uppmanas kontakta en hälsovårdare eller läkare vid mödrarådgivningen och berätta om resan.

Hälsovårdaren och läkaren kan under tjänstetid konsultera sjukvårdsdistriktets infektionsläkare och under jourtid HUS jourhavande infektionsläkare.

Bör gravida som har rest i ett område där zikavirus förekommer ta ett blodprov för undersökning av zikavirus om det har gått flera veckor eller månader sedan hemresan?

För närvarande rekommenderas inte rutinmässiga zikavirustester för gravida som har rest i ett område där zikavirus förekommer för flera veckor eller månader sedan.

Undersökningar av antikroppar kan vara svåra att tolka eftersom antikroppar också kan uppstå vid infektioner orsakade av besläktade virus, till exempel vid denguefeber. Om antikroppar hittas hos mamman vet man därför inte vilken betydelse det har för fostret. Man känner inte heller närmare till om risken för fostret varierar beroende på om mamman har haft en symtomfri zikavirusinfektion eller en infektion med symtom.

Är det säkert att bli gravid om man har rest i ett område där zikavirus förekommer?

Efter att symtomen börjat finns zikaviruset i blodomloppet i genomsnitt i en vecka. Viruset försvinner ur kroppen med tiden och kan inte medföra skador på fostret under framtida graviditeter. Man bör alltså undvika att försöka bli gravid 8 veckor efter att ha blivit frisk från en zikavirusinfektion eller 8 veckor efter en resa i ett område där viruset förekommer.

Är det säkert att bli gravid om ens partner nyligen har rest i ett område där zikavirus förekommer?

Viruset kan smitta direkt mellan människor via sexuellt umgänge. Det är sällsynt att smittan överförs direkt mellan människor, men sådana fall har rapporterats.

Sexuellt överförbar smitta har mestadels skett från män till kvinnor, men ett fall av smitta från kvinna till man har också dokumenterats. Flera fall kommer sannolikt att rapporteras, eftersom smittfallen numera undersöks noggrannare än förut.

Man bör undvika att bli gravid:

  • inom 3 månader efter att mannens symtom har upphört, om en zikavirusinfektion har konstaterats hos mannen genom laboratorietester eller om mannen har haft symtom som tyder på en zikavirusinfektion
  • inom 3 månader efter att mannen återvänt från resan, om mannen har haft symtom som tyder på en zikavirusinfektion. Karenstiden kan bedömas från fall till fall beroende på resmålet och sannolikheten för exponering under resan och karenstiden kan också vara kortare.

Rekommendationerna gäller resor till alla områden där zikavirus förekommer.

Det är fråga om en säkerhetsåtgärd och anvisningarna ändras när det finns mer information om hur väl viruset bibehålls i sperma.

Testning av sperma för att definiera infektiviteten rekommenderas inte rutinmässigt, eftersom tolkningen av resultaten inte är entydig.

Hur länge finns zikaviruset i sperma?

Efter att symtomen börjat finns zikaviruset i blodomloppet i cirka en vecka, men betydligt längre än så i sperma. Enligt det man vet idag bibehåller zikavirus i regel inte sin sjukdomsalstrande förmåga i sperma i mer än 40 dagar från symtomdebuten. Kondom skyddar mot zikavirus på samma sätt som mot könssjukdomar och hivinfektioner.

Hur länge finns zikaviruset i blodet?

Efter att symtomen börjat finns zikaviruset i blodomloppet i genomsnitt i en vecka. Med tiden förstörs viruset av de antikroppar som kroppen producerar.

Kan zikavirus överföras vid en blodtransfusion?

Säkerheten hos blodpreparat garanteras av det sedvanliga blodgivningsförbudet på 28 dygn för personer som rest utanför Europa.
Kan du ge blod? (Blodtjänst)

Kan zikavirus smitta via saliv eller andra kroppsvätskor?

Zikavirus har påvisats i saliv genom PCR-undersökning i sjukdomens akuta fas. För närvarande finns det ingen närmare information om hur länge viruset överlever i saliv, hur mycket virus som finns i saliv och huruvida zikavirus kan smitta via saliv. Man bör beakta att också många andra virus såsom denguevirus har påvisats i saliv med känsliga PCR-undersökningar. Trots detta finns det inga bevis på att denguevirus skulle smitta via saliv.

I delstaten Utah i USA har man undersökt ett sällsynt patientfall där en 73 år gammal person med kroniska sjukdomar hade mycket rikligt med zikavirus i blodet. En person som tagit hand om och varit i nära kontakt med den sjuka personen smittades, men virusets smittväg är fortfarande oklar. Det är möjligt att personen smittades av den vårdade åldringen via någon kroppsvätska. Fallet har betraktats som ett exceptionellt enskilt fall som inte påverkar den epidemiologiska riskbedömningen.

Bör små barn eller i grunden friska personer undvika resor till ett område där en zikavirusepidemi pågår?

För de flesta människorna är en zikavirusinfektion en lindrig infektion och en del får inga symtom alls. Hittills finns det inga bevis på att en zikavirusinfektion skulle vara allvarligare för spädbarn eller små barn. Det är inte känt att en infektion som genomgåtts i barndomen skulle medföra hälsoproblem senare i livet.

De nuvarande reserekommendationerna gäller gravida eller personer som planerar en graviditet, eftersom en zikavirusinfektion kan vara farlig för fostret.

I områden där zikavirus förekommer påträffas också andra sjukdomar som sprids av myggor, till exempel denguefeber och malaria. Alla resenärer bör komma ihåg att skydda sig mot myggstick.