Ohjeita terveydenhuollolle zikavirustapauksiin

Zikavirusinfektio voi aiheuttaa sikiöille synnynnäisiä kehityshäiriöitä, etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana. 

Mikä on zikavirus?

Alueet, missä zikavirusta esiintyy tai on aiemmin esiintynyt  (WHO, pdf 1210 kt)

Zikaviruksen esiintymisalueelle matkustaminen

Matkustajia suositellaan ehkäisemään kaikkia hyttysten levittämiä tauteja kuten myös zikavirusta suojautumalla hyttysten pistoilta peittävällä vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla. 

Zikavirusta levittää päiväaktiivinen hyttynen, mikä tulee ottaa huomioon hyttysiltä suojautumisessa. 

THL seuraa kansainvälistä tartuntatautien tilannekuvaa ja saa säännöllisesti tietoa zikan esiintymisestä ECDC:n ja WHO:n kautta. THL tiedottaa uusista, matkailijoiden riskiä merkittävästi lisäävistä zikaepidemioista infektiouutisissa. 

Hyttysen pistoilta suojautuminen (Matkailijan terveysopas)

Raskaana olevien matkustaminen  

Ajankohtaiset matkustussuositukset raskaana oleville:

Jos raskaana oleva matkustaa alueille missä zikavirusta esiintyy, terveydenhuollossa on muistutettava hyttysiltä suojautumisesta.

Terveydenhuollossa tulee huomioida zikavirusinfektion mahdollisuus erityisesti raskaana olevilla matkailijoilla, jotka palaavat zikaviruksen esiintymisalueilta. Äitiysneuvoloiden ja synnytyssairaaloiden tulee selvittää äidin matkustushistoria ja zikavirusinfektion mahdollisuus kehityshäiriöiden syitä tutkittaessa.

Zikaviruksen tarttuminen henkilöstä toiseen

Zikavirus voi tarttua myös suoraan henkilöstä toiseen seksin välityksellä. Tartunta suoraan henkilöstä toiseen on harvinaista, mutta tapahtuneita tartuntoja on raportoitu. Seksin välityksellä saadut tartunnat ovat valtaosin tapahtuneet miehestä naiseen, mutta myös yksittäinen tartunta naisesta mieheen on dokumentoitu.

Tapauksia raportoidaan todennäköisesti lisää, sillä tartuntatapoja tutkitaan nyt aiempaa tarkemmin. 

Zikavirusta verenkierrossa ja siemennesteessä

Zikavirusta löytyy siemennesteestä verenkiertoa huomattavasti pidempään. Nykytiedon mukaan pääsääntöisesti zikavirus säilyy taudinaiheuttamiskykyisenä maksimissaan 40 päivää oireiden alkamisesta. On kuitenkin huomattava, että virus voi välittyä myös oireettomalta kantajalta (CDC). 

Esiintymisalueelta palaavalle miehelle suositellaankin kondomin käyttöä raskaana olevan kumppanin kanssa koko loppuraskauden ajan varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Raskaaksi tulemista tulisi siirtää:

  • 3 kuukauden ajan miehen oireiden päättymisen jälkeen, jos hänellä on todettu laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio tai hänellä on ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita
  • 3 kuukauden ajan miehen matkalta paluun jälkeen, jos hänellä ei ole ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita. Varoajan suhteen voidaan soveltaa tapauskohtaista arviointia riippuen matkan kohteesta (aktiivinen epidemia vai ei) ja altistuksen todennäköisyydestä matkan aikana ja se voi olla lyhyempi kuin 3 kuukautta.

Suositukset koskevat matkoja kaikille zikaviruksen esiintymisalueille. Kyseessä on varotoimi ja ohjeistusta muutetaan, kun lisää tietoa viruksen säilymisestä siemennesteessä on saatavilla. 

Siemennesteen testaamista infektiivisyyden määrittämistä varten ei rutiininomaisesti suositella, sillä tulosten tulkinta ei ole yksiselitteistä.

Raskauden suunnittelu matkan jälkeen

Naisen tulisi siirtää raskauden suunnittelua 8 viikolla zikavirusinfektiosta toipumisen tai viruksen esiintymisalueella matkustamisen jälkeen. Virus häviää elimistöstä ajan mittaan eikä se tulevissa raskauksissa aiheuta sikiölle vaurioita.

Zikavirusinfektion tutkiminen 

Zikavirusinfektiota on syytä epäillä viruksen esiintymisalueilta palaavilla matkailijoilla. Aktiivinen epidemia alueella lisää riskiä.

Raskaana olevat: kolmen viikon sisällä matkan jälkeen

Raskaana olevia, jotka ovat matkustaneet zikaviruksen esiintymisalueella ja saavat oireita (kuumetta, ihottumaa, nivelkipuja, silmien punotusta) 3 viikon sisällä matkan jälkeen kehotetaan ottamaan yhteyttä äitiysneuvolan terveydenhoitajaan tai lääkäriin ja kertomaan matkustamisesta. Terveydenhoitaja ja lääkäri voivat virka-aikana konsultoida sairaanhoitopiirin infektiolääkäriä ja päivystysaikana HUS:n infektiopäivystäjää.

Raskaana olevat: yli kolme viikkoa matkan jälkeen

Tällä hetkellä ei suositella rutiininomaista zikaviruksen testaamista raskaana olevilta, jotka ovat matkustaneet zikaviruksen esiintymisalueella useita viikkoja tai kuukausia aiemmin.

Vasta-ainetutkimukset saattavat olla vaikeasti tulkittavia, sillä vasta-aineet voivat myös nousta sukulaisvirusten aiheuttamissa infektioissa kuten esimerkiksi denguekuumeessa. Tällöin, jos äidiltä löytyy vasta-aineita, sen merkitystä sikiölle ei tiedetä. Ei myöskään tiedetä tarkemmin sitä, vaihteleeko zikaviruksen aiheuttama riski sikiölle sen mukaan, onko äiti sairastanut oireisen vai oireettoman zikavirusinfektion. 

Ei raskaana olevat

Muut kuin raskaana olevat tutkitaan matkustusanamneesin ja oireiden perusteella hoitavan lääkärin arvion mukaan. 

Zikavirus-diagnostiikkaa (zikavirus-PCR-tutkimus sekä IgM vasta-ainetutkimus) Suomessa tekee HUSLAB. Zikavirusinfektion epäilyssä HUSLAB edellyttää hoitavan lääkärin yhteydenottoa toimintaohjeiden saamiseksi.

HUSLAB tutkimusohjekirja