Usein kysyttyä zikaviruksesta
Missä zikavirusta tällä hetkellä esiintyy?
Onko Suomessa todettu zikavirusinfektioita?
Voiko zikavirus levitä Suomeen?
Voiko zikavirus levitä Eurooppaan?
Miten Suomessa on ohjeistettu suojautumaan zikavirustartunnalta?
Miten terveydenhuoltoa on ohjeistettu Suomessa?
Onko zikavirus vaarallinen raskaana olevalle?
Onko zikavirus vaarallinen muille kuin raskaana oleville?
Tulisiko raskaana olevalta, joka on matkustanut epidemia-alueella ottaa verinäyte zikaviruksen tutkimiseksi?
Tulisiko raskaana olevalta, joka on matkustanut epidemia-alueella, ottaa verinäyte zikaviruksen tutkimiseksi, jos paluusta on kulunut useita viikkoja tai kuukausia?
Onko turvallista hankkiutua raskaaksi, jos on matkustanut zikaviruksen esiintymisalueella?
Onko turvallista hankkiutua raskaaksi, jos kumppani on äskettäin matkustanut zikaviruksen esiintymisalueella?
Kuinka kauan zikavirusta on siemennesteessä?
Kuinka kauan zikavirusta on veressä?
Voiko zikavirus tarttua verensiirrossa?
Voiko zikavirus tarttua syljen välityksellä?
Onko pienten lasten tai perusterveiden syytä välttää zikan epidemia-alueelle matkustamista?
Missä zikavirusta tällä hetkellä esiintyy?
Maat ja alueet, joissa zikavirus leviää muuttuvat jatkuvasti ja tästä johtuen tarkempia alueita on vaikea määrittää.
Alueet, missä zikavirusta esiintyy tai on aiemmin esiintynyt (WHO, pdf 1210 kt)
Onko Suomessa todettu zikavirusinfektioita?
Ensimmäinen suomalaisen matkailijan zikavirusinfektio todettiin kesäkuussa 2015 Malediiveiltä palanneella miehellä. Infektio oli lieväoireinen ja aluksi hänellä epäiltiinkin denguekuumetta, jonka aiheuttaa zikavirusta yleisempi, samaan virusten sukuun kuuluva taudinaiheuttaja.
Vuoden 2015 jälkeen zikavirusinfektioita on diagnosoitu Suomessa vuosittain noin 1–6 kappaletta.
Ajankohtaiset tiedot zikavirusinfektioiden esiintyvyydestä löytyvät THL:n tartuntatautirekisteristä.
Voiko zikavirus levitä Suomeen?
Zikavirusta levittävät hyttyslajit eivät selviä Suomen olosuhteissa eli zikavirus ei voi aiheuttaa Suomessa epidemiaa.
Matkailijoilla voi esiintyä yksittäisiä zikavirusinfektioita, jotka on saatu tartuntana ulkomailta.
Voiko zikavirus levitä Eurooppaan?
Välimeren alueella esiintyy tiikerihyttystä (Aedes albopictus), joka voi levittää zikavirusta. Euroopassa tehtyjen tutkimusten mukaan laji ei kuitenkaan ole yhtä tehokas zikaviruksen levittäjä kuin keltakuumehyttynen (Aedes aegypti). Muun muassa tästä johtuen Euroopan tautikeskus on arvioinut zikaviruksen leviämisen riskin Välimeren alueella pieneksi tai korkeintaan kohtalaiseksi.
Tiikerihyttynen voi saada zikaviruksen pistettyään epidemia-alueelta palannutta matkailijaa, jolla on zikavirusinfektio. Hyttynen voi tartuttaa viruksen eteenpäin pistämällä toista ihmistä. Yksittäisiä hyttysen välittämiä tartuntoja voi ilmetä, mutta laajamittaisen epidemian riski Euroopassa on erittäin epätodennäköinen.
Euroopan tautikeskus on ohjeistanut maita tehostamaan zikavirusseurantaa. Tämän avulla halutaan löytää jo varhain Euroopan alueella sellaiset tartunnan saaneet henkilöt, jotka eivät ole matkustaneet Etelä-Amerikan epidemia-alueella eikä heillä ole ollut seksikontakteja siellä tartunnan saaneisiin. Lisäksi tämän avulla pystytään tehokkaammin pysäyttämään mahdolliset tartuntaketjut. Torjuntakeinoihin kuuluu myös hyttyspopulaation vähentäminen.
EU-maista ainoastaan Portugalin Madeiralla esiintyy keltakuumehyttystä, joka on zikavirusta pääasiallisesti levittävää hyttyslaji. Madeiralla zikavirusta ei ole todettu, mutta viruksen leviäminen saarelle on mahdollista. Muissa EU-maissa tätä hyttyslajia ei ole tavattu.
Hyttysten ja punkkien esiintyminen Euroopassa (ECDC)
Miten Suomessa on ohjeistettu suojautumaan zikavirustartunnalta?
Kaikkia hyttysten levittämiä tauteja kuten myös zikavirusta voi ehkäistä suojautumalla hyttysten pistoilta peittävällä vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla.
Hyttysten pistoilta suojautuminen (Matkailijan terveysopas)
Ajankohtaiset matkustussuositukset raskaana oleville:
- Alueet missä zikavirusta esiintyy tai on aiemmin esiintynyt (WHO:n kartta taudin levinneisyydestä, pdf 1210 kt)
- Raskaana olevien on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa matkustamisen riskeistä ja heitä suositellaan siirtämään ei-välttämätöntä matkaa
Miten terveydenhuoltoa on ohjeistettu Suomessa?
Äitiysneuvoloiden ja synnytyssairaaloiden tulee ottaa huomioon äidin matkustushistoria ja zikavirusinfektion mahdollisuus kehityshäiriöiden syitä tutkittaessa. Lisää ohjeita terveydenhuollolle löytyy alla olevalta sivustolta.
Ohjeita terveydenhuollolle zikavirustapauksiin
Zikavirus-diagnostiikkaa Suomessa tekee muun muassa HUSLAB.
Onko zikavirus vaarallinen raskaana olevalle?
Zikavirusinfektio voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille, etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana.
Vuoden 2015 aikana epidemia-alueilla (Brasiliassa ja Ranskan Polynesiassa) todettiin tavallista enemmän synnynnäisiä keskushermoston kehityshäiriöitä, kuten mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä. Kehityshäiriötapauksia on raportoitu myös muista Latinalaisen Amerikan maista, joissa on ollut zikavirusepidemioita.
Virusta on osoitettu lapsivedestä äideillä, joilla on raskauden aikana ollut zikavirusinfektion kaltaisia oireita, sekä vastasyntyneen veri- ja kudosnäytteistä. Yhteys zikavirusinfektioon on varmistunut, mutta ongelman yleisyydestä ja riskin suuruudesta raskauden aikana on erilaisia arvioita (1–10 %).
Onko zikavirus vaarallinen muille kuin raskaana oleville?
Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa. Siihen voi liittyä kuumetta, silmätulehdusta, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on 3–12 päivää ja oireet kestävän noin 2–7 päivää.
Zikaviruksen epäillään aiheuttavan myös Guillain-Barré-oireyhtymää, joiden määrä on lisääntynyt zikavirusepidemian aikana useissa epidemia-alueen maissa. Guillain-Barré-oireyhtymä eli hermojuuritulehdus on komplikaationa harvinainen, ja zikaviruksen lisäksi sitä aiheuttavat myös monet muut mikrobit. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisenä ruokamyrkytysten aiheuttajana tunnettu kampylobakteeri, hengitystietulehduksia aiheuttavat virukset sekä vesirokkovirus.
Tulisiko raskaana olevalta, joka on matkustanut zikaviruksen esiintymisalueella ottaa verinäyte zikaviruksen tutkimiseksi?
Raskaana olevia naisia, jotka ovat matkustaneet zikaviruksen esiintymisalueella ja saavat oireita (kuumetta, ihottumaa, nivelkipuja, silmien punotusta) 3 viikon sisällä matkan jälkeen kehotetaan ottamaan yhteyttä äitiysneuvolan terveydenhoitajaan tai lääkäriin ja kertomaan matkustamisesta.
Terveydenhoitaja ja lääkäri voivat virka-aikana konsultoida sairaanhoitopiirin infektiolääkäriä ja päivystysaikana HUS:n infektiopäivystäjää.
Tulisiko raskaana olevalta, joka on matkustanut zikaviruksen esiintymisalueella, ottaa verinäyte zikaviruksen tutkimiseksi, jos paluusta on kulunut useita viikkoja tai kuukausia?
Tällä hetkellä ei suositella rutiininomaista zikaviruksen testaamista raskaana oleville, jotka ovat matkustaneet zikaviruksen esiintymisalueella useita viikkoja tai kuukausia aiemmin.
Vasta-ainetutkimukset saattavat olla vaikeasti tulkittavia, sillä vasta-aineet voivat myös nousta sukulaisvirusten aiheuttamissa infektioissa kuten esimerkiksi denguekuumeessa. Tällöin, jos äidiltä löytyy vasta-aineita, sen merkitystä sikiölle ei tiedetä. Ei myöskään tiedetä tarkemmin sitä, vaihteleeko zikaviruksen aiheuttama riski sikiölle sen mukaan, onko äiti sairastanut oireisen vai oireettoman zikavirusinfektion.
Onko turvallista hankkiutua raskaaksi, jos on matkustanut zikaviruksen esiintymisalueella?
Oireiden alkamisen jälkeen zikavirusta on verenkierrossa keskimäärin viikon ajan. Virus häviää elimistöstä ajan mittaan eikä se voi aiheuttaa tulevissa raskauksissa sikiölle vaurioita. Raskauden yrittämistä tulisi siirtää 8 viikolla zikavirusinfektiosta toipumisen tai viruksen esiintymisalueella matkustamisen jälkeen.
Onko turvallista hankkiutua raskaaksi, jos kumppani on äskettäin matkustanut zikaviruksen esiintymisalueella?
Virus voi tarttua suoraan henkilöstä toiseen seksin välityksellä. Tartunta suoraan henkilöstä toiseen on harvinaista, mutta tapahtuneita tartuntoja on raportoitu.
Seksin välityksellä saadut tartunnat ovat valtaosin tapahtuneet miehestä naiseen, mutta myös yksittäinen tartunta naisesta mieheen on dokumentoitu. Tapauksia raportoidaan todennäköisesti lisää, sillä tartuntatapoja tutkitaan nyt aiempaa tarkemmin.
Raskaaksi tulemista tulisi siirtää:
- 3 kuukauden ajan miehen oireiden päättymisen jälkeen, jos hänellä on todettu laboratoriotestillä varmistettu zikavirusinfektio tai hänellä on ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita
- 3 kuukauden ajan miehen matkalta paluun jälkeen, jos hänellä ei ole ollut zikavirusinfektioon sopivia oireita. Varoajan suhteen voidaan soveltaa tapauskohtaista arviointia riippuen matkan kohteesta ja altistuksen todennäköisyydestä matkan aikana ja varoaika voi olla lyhyempi.
Suositukset koskevat matkoja kaikille zikaviruksen esiintymisalueille.
Kyseessä on varotoimi ja ohjeistusta muutetaan, kun lisää tietoa viruksen säilymisestä siemennesteessä on saatavilla.
Siemennesteen testaamista infektiivisyyden määrittämistä varten ei rutiininomaisesti suositella, sillä tulosten tulkista ei ole yksiselitteistä.
Kuinka kauan zikavirusta on siemennesteessä?
Oireiden alkamisen jälkeen zikavirusta on verenkierrossa noin viikon, mutta siemennesteessä huomattavasti pitempään. Nykytiedon mukaan zikavirus ei pääsääntöisesti säily siemennesteessä taudinaiheuttamiskykyisenä yli 40 päivää oireiden alusta. Kondomi suojaa zikavirukselta samoin kuin sukupuolitaudeilta ja hiv-infektiolta.
Kuinka kauan zikavirusta on veressä?
Oireiden alkamisen jälkeen zikavirusta on verenkierrossa keskimäärin viikon ajan. Ajan mittaan elimistön tuottamat vasta-aineet hävittävät viruksen.
Voiko zikavirus tarttua verensiirrossa?
Verivalmisteiden turvallisuuden takaa Euroopan ulkopuolella matkustaneita koskeva tavanomainen 28 vuorokauden verenluovutuseste.
Voitko sinä luovuttaa? (Veripalvelu)
Voiko zikavirus tarttua syljen tai muun ruumiinnesteen välityksellä?
Zikavirusta on osoitettu syljestä PCR-tutkimuksella taudin akuutissa vaiheessa. Tällä hetkellä ei ole tarkempaa tietoa kuinka kauan virus säilyy syljessä, kuinka paljon sitä on syljessä ja voiko zikavirus tarttua syljen välityksellä. On huomioitava, että monia muitakin viruksia kuten denguevirusta on osoitettu syljestä herkillä PCR-tutkimuksilla. Siitä huolimatta ei ole näyttöä, että denguevirus tarttuisi syljen välityksellä.
Yhdysvalloissa Utahin osavaltiossa on tutkittu harvinaista potilastapausta, jossa 73-vuotiaalla kroonisia tauteja sairastaneella henkilöllä oli erittäin runsaasti zikavirusta veressään. Häntä hoitanut ja läheisessä kontaktissa ollut henkilö sai tartunnan, mutta viruksen tartuntareitti on vielä epäselvä. On mahdollista, että henkilö sai tartunnan hoidossaan olleelta vanhukselta jonkin ruumiinnesteen välityksellä. Tapauksen on arvioitu olevan poikkeuksellinen yksittäistapaus eikä muuta epidemiologista riskinarviota.
Onko pienten lasten tai perusterveiden syytä välttää zikan epidemia-alueelle matkustamista?
Zikavirusinfektio on valtaosalle ihmisistä lievä infektio, ja osa ei saa oireita lainkaan. Tähän mennessä ei ole näyttöä siitä, että zikavirusinfektio olisi vakavampi vauvoilla tai pikkulapsilla. Lapsuudessa sairastetun infektion ei tiedetä aiheuttavan terveysongelmia myöhemmin.
Tämänhetkiset matkustussuositukset koskevat raskaana olevia tai raskautta suunnittelevia henkilöitä, sillä zikavirusinfektio voi olla sikiölle vaarallinen.
Zikaviruksen esiintyvyysalueilla tavataan myös muita hyttysten levittämiä tauteja kuten denguekuumetta ja malariaa. Kaikkien matkailijoiden onkin syytä muistaa suojautua hyttysen pistoilta.