Vanliga frågor om vaccin mot kikhosta för gravida
Lönar det sig att att ta dtap-vaccinet ännu graviditetsvecka 38–41?
Ja, det lönar sig. Vaccinet ger ett snabbt antikroppssvar, om den gravida tidigare i livet har fått ett vaccin mot kikhosta eller om hon har kommit i kontakt med kikhostebakterien. Antikroppar överförs genom moderkakan till det ofödda barnet och utsöndras även i bröstmjölken. Barnet får alltså skydd även efter födseln om mamman ammar.
Den gravida har under pågående graviditet fått dT-vaccin, ges dtap-vaccinet ändå?
Ja. Att skydda det nyfödda barnet mot kikhosta är så viktigt att det rekommenderade minimiintervallet för stelkrampsvaccin inte behöver följas i detta fall. Det är dock bra att informera den gravida om att det kan uppstå rodnad, värme, svullnad och smärta vid injektionsstället på grund av det täta vaccinationsintervallet. Detta är inte farligt, och symptomen kan behandlas hemma med symtomlindring, till exempel med svala omslag.
Kan gravida kvinnor få anti-D-skydd och dtap-vaccination vid samma mödrarådgivningsbesök?
Ja det kan de. dtap-vaccinet innehåller inga levande patogener, så det kan ges samtidigt med anti-D-skyddet.
Den gravida kvinnan har haft kikhosta under den pågående graviditeten, ges dtap-vaccinet ändå?
Vaccinet behövs inte. Om hon har haft kikhosta under den pågående graviditeten behöver hon inte en dtap booster. En naturlig infektion producerar antikroppar åt modern, som sedan förs vidare till det ofödda barnet.
Maken till den gravida kvinnan vill ha dtap-vaccinet. Kan han ta det?
Ja det kan han. Om det är minst 2 år sedan senaste dt- eller dtap-vaccination. Vaccinationen måste dock bekostas själv om maken inte tillhör åldersgruppen 25 år. Om han inte har fått dtap-vaccinet vid 25 års ålder och han är född år 1993 eller senare, kan han få dtap-vaccinet gratis.
Kan en ammande mamma ta dtap-vaccinet och har barnet någon nytta av vaccinet?
Ja det kan hon. Vaccinet skyddar mamman mot kikhosta och skyddar därmed också barnet. Om mamman vaccineras under graviditeten får barnet antikroppar via bröstmjölken. Mängden antikroppar är här mindre än den mängd barnet skulle ha fått då vaccinet skulle ha tagits under graviditeten.
Under amningstiden måste dtap-vaccinationen bekostas själv, såvida inte mamman tillhör åldersgruppen 25 år. Om hon inte har fått dtap-vaccinet vid 25 års ålder och är född 1993 eller senare kan hon få dtap-vaccinet gratis.