Kuumekouristus rokotuksen jälkeen

Lapsista 2–5 prosentilla ilmenee kuumekouristuksia seitsemään ikävuoteen mennessä.

Taipumus niihin on periytyvää. Yksinkertainen kuumekouristus on yleensä lyhytkestoinen (1–2 min) tai korkeintaan 15 min kestävä. Kohtauksen aikana jalat tai kädet tai molemmat nykivät tai jäykistelevät symmetrisesti molemmilla puolilla. Osa lapsista menee vain veltoksi eikä kouristele. 

Kuumekouristukset ovat harvinaisia rokotusten jälkeen

Yhdistelmärokotteiden jälkeen pikkulasten kuumekouristukset ovat harvinaisia. Niitä on raportoitu lähinnä MPR-rokotusten yhteydessä. Kuumekouristusten todennäköisyys esimerkiksi tuhkarokkoon sairastuneilla on huomattavasti suurempi kuin MPR-rokotteen saaneilla.

Älä sekoita kuumekouristusta epileptiseen kohtaukseen. Kuumetta ei välttämättä ole havaittu ennen kouristelua, vaan kouristelu voi olla kuumeen ensimmäinen merkki. 

Kouristustyyppisiä nykiviä liikkeitä voi esiintyä rokotetulla pyörtymisen yhteydessä. Ne ovat vaarattomia ja häviävät yleensä nopeasti, eikä niitä pidä sekoittaa kuumekouristukseen tai muihin kouristuksiin.

Kuumekouristuksen hoito

Rokottamisen jälkeinen kouristuskohtaus hoidetaan kuten mikä tahansa kouristus.

  • Jos lapsi saa ensimmäisen kerran kuumekouristuksen,  ota yhteys lääkäriin tai päivystykseen.
  • Hoida korkeaa kuumetta tehokkaasti. Anna riittävä annos kuumelääkettä ja vähennä rokotetun vaatetusta.
  • Estä lasta vahingoittamasta itseään kouristuksen aikana. Varmista, että lapsi hengittää esteettömästi.
  • Jos kotona on lapsen aiemman kuumekouristuksen lääkettä, anna sitä lapselle.
  • Jos kouristelu jatkuu yli 5 minuuttia kouristuslääkityksen antamisen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin tai päivystykseen. 
  • Jos lapsi on kohtauksen jälkeen sekava, oksenteleva, kivulias tai muuten poikkeava, ota yhteyttä lääkäriin tai päivystykseen. 
  • Lähetä lapsi sairaalaseurantaan, jos kouristelut eivät laukea ensiapulääkityksellä, jos ne ovat epäsymmetrisiä tai jos lapselle tulee toistuvia kouristeluja saman kuumeen aikana.

Jatkorokottaminen kuumekouristuksen jälkeen

Voit antaa jatkorokotukset normaalisti, jos rokotettu on neurologisesti oireeton. 

Jatkotutkimuksia ei tarvita, jos lapsella (6 kk–6 v) esiintyy vain kuumeen aikana yksinkertaisia tajuttomuus-kouristuskohtauksia, joista lapsi toipuu normaalisti. 

Rokotuksen jälkeen kuumekouristuksen saaneille ei ole tullut toistuvia kouristuskohtauksia tai muita seuraamuksia. Kuumekouristuksesta ei ole haittaa lapsen myöhemmälle kehitykselle eikä se ole merkki epilepsiasta. 

Kuumeettomat kouristukset rokotusten jälkeen ovat hyvin harvinaisia. 

Selvittelyvaiheessa olevat neurologiset tilat ja sairaudet (Mitä vasta-aiheita ja varotoimia rokottamiselle on)

Lisätietoa kuumekouristuksista:
Kuumekouristus (Duodecim Terveyskirjasto)

Katso myös