Avohilmo-kirjaukset

Kaikista perusterveydenhuollon avohoidon käynneistä kirjataan tietoja THL:n valtakunnalliseen perusterveydenhuollon avohoidon rekisteriin (Avohilmo). Tiedot kirjataan myös kouluterveydenhuollon terveystarkastuksista ja muista käynneistä.

Tietoja käytetään valtakunnallisesti palvelujärjestelmän kehittämiseen, säädösten seurantaan ja tutkimukseen. Tietoja tarvitaan myös paikallisesti toiminnan seurantaan ja palvelujen kehittämiseen.

Tiedon laatu varmistuu systemaattisella ja yhdenmukaisella keräämisellä. Siksi on välttämätöntä, että paikallistasolla käydään läpi kouluterveydenhuollossa käytettävät koodit. Kouluterveydenhuollon toimijoilla tulee olla yhteinen näkemys siitä, mitä kirjauskoodia eri tilanteissa käytetään.  

  • Kouluterveydenhuollossa PALVELUMUOTONA on aina T26 = Kouluterveydenhuolto
  • Terveystarkastuksissa KÄYNNIN LUONNE on TH = terveydenhoito. Samoin esimerkiksi pituuden, painon, ryhdin tms. vuoksi sovituilla seurantakäynneillä tai erityisen tuen tarpeen mukaisilla lisäkäynneillä.
  • Oppilaiden itse hakeutuessa vastaanotolle, tapaturmissa tai sairauden vuoksi tehtävillä seurantakäynneillä käynnin luonne voi olla myös SH = sairaanhoito
  • YHTEYSTAPA on tavallisimmin R10 = Asiakkaan käynti vastaanotolla. Myös R52 = Reaaliaikainen etäasiointi (esim. puhelu), R56 = Etäasiointi ilman reaaliaikaista kontaktia (esim. kirje tai sähköinen asiointijärjestelmä) ja R72 = Asiakkaan asian hoito ilman kontaktia ovat tavallisia yhteystapoja.
  • KÄVIJÄRYHMÄ on tavallisesti 1 = Yksilökäynti. Näin on myös laajassa terveystarkastuksessa vanhempien ollessa mukana. Myös silloin kun kouluterveydenhoitaja ja lääkäri tekevät laajan terveystarkastuksen yhteistarkastuksena, käyttää kumpikin tarkastusta kirjatessaan kävijäryhmää yksilökäynti.
    • Kävijäryhmää 2 = Ryhmävastaanotto käytetään yhden oppilaan ja vähintään kahden ammattihenkilön välisestä palvelusta esimerkiksi terveydenhoitajan ja koulupsykologin yhteisestä tapaamisesta oppilaan kanssa. 
    • Kävijäryhmää 3 = Ryhmäkäynti käytetään silloin, kun usealle nimetylle oppilaalle järjestetään eri teemoihin liittyviä kohdennettuja ryhmätapaamisia, esim. laihdutus- tai stressiryhmä. 
  • Osallistuttaessa yksittäisen oppilaan asian vuoksi järjestettävään moniammatilliseen kokoontumiseen, jossa myös oppilas on mukana esim. monialaisen asiantuntijaryhmän tapaamiseen, käytetään kävijäryhmää 2 = Ryhmävastaanotto ja yhteystapana R10 = Asiakkaan käynti vastaanotolla. 
  • Kouluterveydenhuollon tarkastuksissa tilastoidaan KÄYNTISYY terveyskeskuksessa käytössä olevan luokituksen mukaisesti.
    • ICD-10: Z00.1, Z00.2 tai Z00.3
    • ICPC2: Terveyden ylläpito/sairauksien ennaltaehkäisy A98

Tarkastuskäynnillä voidaan hoitaa myös sairauksia. Tällöin käyntisyitä voi olla useampia ja tarkastuksen lisäksi kirjataan diagnoosinumeroita.

Perusterveydenhuollon palvelutapahtumaa ja sen aikana syntyneitä jatkohoidon suunnitelmia kuvataan perusterveydenhuollon avohoidon toimintoluokituksella (SPAT).

Käynnin sisältöjä kuvataan THL-Toimenpideluokituksella. SPAT luokitus oli aikaisemmin käytössä myös sisältöjen kuvauksessa ja vanhat SPAT-koodit voivat vielä olla käytössä osalla kirjaajista.

Luokitus on yksityiskohtaisesti kuvattu julkaisussa:
Hilmo – Sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoilmoitus 2020 : Määrittelyt ja ohjeistus: Voimassa 1.1.2020 alkaen. 

Katso myös:

Lisätietoa

Hietanen-Peltola M & Hakulinen T (2021) THL Kirjaamisopas Lastenneuvola ja kouluterveydenhuolto 11/2022

Mielenterveystyön kirjaaminen neuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa (2021) (Tiedä ja toimi -kortti) Terveyden ja hyvinvoinnin laitos