Tiedotteet ja uutiset
-
THL:n selvityksen mukaan sijaishuollossa asuvat nuoret kokevat rajoitustoimenpiteet usein rangaistuksiksi, ja niiden rinnalle tarvitaan vuorovaikutukseen perustuvaa huolenpitoa. Mahdollisissa säädösmuutoksissa on tärkeää säilyttää rikosseuraamusten sekä sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännöt erillään.
-
THL ja STM käyttävät apinarokosta vastedes ruotsinkielisessä viestinnässään nimitystä mpox. Kerroimme aiemmin (23.8.2024) tiedotteessamme, että taudin ruotsinkielinen nimitys Suomessa olisi m-koppor. Tästä termistä kuitenkin luovutaan.
-
Maahanmuuttaneiden todennäköisyys saada Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa on Suomessa syntyneeseen väestöön verrattuna merkittävästi pienempi. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteritutkimuksesta, jossa on seurattu kaikkia Suomessa vuoden 2010 lopussa asuneita aikuisia maahanmuuttaneita. Kyseessä on ensimmäinen valtakunnallinen tutkimus Suomessa asuvien maahanmuuttaneiden psykoterapian käytöstä.
-
Tuoreen tutkimuksen mukaan suoliston mikrobien monimuotoisuus ja terve koostumus ovat yhteydessä pienempään luunmurtumariskiin.
-
Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön tunnistamiseen löydettiin uusi lupaava seulontamenetelmä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Veripalvelun tuoreessa tutkimuksessa. Sen mukaan viisi prosenttia raskaana olevista oli käyttänyt alkoholia raskauden aikana.
-
Koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuoltopalveluissa työskentelevät käyttävät merkittävän osan työajastaan oppilaiden ja opiskelijoiden mielenterveysongelmiin.
-
Rasisminvastaiseen kampanjaan osallistumisen lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tukee työyhteisöjä uudenlaisten, antirasististen työtapojen oppimisessa.
-
Tuoreen kyselyn mukaan hyvinvointialueet ovat tunnistaneet työllistymistä ja työkykyä tukevien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisen tarpeen. Yhteistyötä palvelujen ja niiden johtamisen kehittämiseksi tarvitaan edelleen.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) käyttävät apinarokosta vastedes nimitystä m-rokko, suomenruotsiksi m-koppor. M-kirjain viittaa sanaan mpox, joka on taudin englanninkielinen nimitys.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjaa hyvinvointialueita tarjoamaan hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskaana oleville. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia.
-
Kansallisen TOIMIA-verkoston julkaiseman suosituksen tavoitteena on varmistaa yhtenäisten ja luotettavien toimintakyvyn arviointimenetelmien käyttö iäkkäiden hoitotyön palveluissa, palveluntuottajasta riippumatta. Suositus edistää myös hoitotyön valtakunnallista kehittämistä ja sen vaikuttavuuden ja kustannusvaikutusten seurantaa.
-
Nuorten liiallinen netinkäyttö lisääntyi vuosina 2017–2023. Erityisen selvää kasvu oli tytöillä kaikilla kouluasteilla. Liiallinen netinkäyttö on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin, vähäiseen liikuntaan ja nukkumiseen sekä opiskelun ja oppimisen vaikeuksiin.
-
Lähes kaikki nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistuneista hyvinvointialueista jatkavat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kokeilun jälkeenkin. Kokeilun aikana nuorten ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani ja tavoitettiin myös aiemmin palvelujen ulkopuolelle jääneitä nuoria.
-
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n mukaan apinarokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa, mutta se on pieni. Erityisesti riskiryhmillä sekä todettujen tai epäiltyjen tapausten lähikontakteilla tartunnan riski on kuitenkin kohtalainen tai korkea. ECDC julkaisi riskiarvionsa apinarokosta tänään (16.8.2024). THL:n mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia.
-
Hallituksen esitys uudeksi rahapelilaiksi muuttaisi Suomen rahapelipolitiikkaa enemmän rahapeleistä saatavia tuottoja korostavaksi, arvioi THL lausunnossaan. Tähän saakka Suomessa on korostettu pelihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä. Lausunnon mukaan lakiluonnoksessa ei huomioida riittävästi nuorten aikuisten suojaamista velkaantumiselta, sote-palveluiden kuormituksen lisääntymistä sekä markkinoinnin rajoituksia.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen julkisen talouden tiedot vuodelta 2023. Tietoja voidaan hyödyntää suunnittelussa ja vertailla niiden avulla oman hyvinvointialueen tilannetta muihin alueisiin.
-
Syksyn koronarokotukset alkavat hyvinvointialueiden omien aikataulujen mukaisesti. Suomeen on saatu Comirnaty-rokotteita, jotka on päivitetty Euroopan lääkevirasto EMA:n antaman suosituksen mukaisesti koronaviruksen JN.1-varianttia vastaan.
-
Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella nuorten raitistuminen jatkuu. Nuorista 35 prosenttia ei ole koskaan käyttänyt alkoholia ja yhä harvempi tupakoi. Poikkeus pitkään jatkuneessa päihteiden käytön myönteisessä kehityksessä on sähkösavukkeiden eli vapen käytön lisääntyminen. Lisäksi nikotiinipussien käyttöä esiintyy jo yleisesti vuonna 2023 tapahtuneen nikotiinipussien myyntirajoitusten poistumisen jälkeen, sillä vuonna 2024 neljännes nuorista ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan lintuinfluenssarokotusta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Suomeen saatu rokote-erä vanhenee syyskuun lopussa, joten tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokoteannos elokuun aikana.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut henkilö on matkustanut Viking Line Gabriella -laivalla perjantaina 26. heinäkuuta klo 14.00–16.50 Tallinnasta Helsinkiin. Matkan aikana henkilö on voinut tartuttaa tuhkarokkoa.
Näytetään 1 - 20 / 155
- Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
- Elintavat ja ravitsemus
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
- Ikääntyminen
- Infektiotaudit ja rokotukset
- Kansantaudit
- Lapset, nuoret ja perheet
- Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
- Mielenterveys
- Sote-palvelujen johtaminen
- Sukupuolten tasa-arvo
- Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
- Väkivalta
- Toimintakyky
- Ympäristöterveys
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16 ja heinäkuussa arkisin klo 9–15.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi