Dagverksamhet

OBS! Detta är ett utkast på service enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023)!

Innan lagen träder i kraft publicerar Handbok om funktionshinderservice utkast till texter enligt den nya funktionshinderservicelagen (675/2023). Innehållet i utkasten har granskats, men redaktionella ändringar görs fortfarande i texten. Dessutom fungerar inte alla länkar ännu. Innan den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft överförs texterna till avsnittet Stöd och service i Handbok om funktionshinderservice. 

Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025. Läs mer på sidan Den nya funktionshinderservicelagen.

Sidans innehåll

Dagverksamhet omfattas av välfärdsområdenas särskilda skyldighet att ordna service. Detta innebär att en person med funktionsnedsättning har subjektiv rätt att få dagverksamhet om förutsättningarna för att få service enligt lagen om funktionshinderservice uppfylls. Välfärdsområdet måste då ordna med service oberoende av anslagen. 

Rätt till dagverksamhet

Observera tillämpningsområdet!

Lagen om funktionshinderservice tillämpas på en person med funktionsnedsättning enligt definitionen i 2 §. Detta innebär att rätten till service enligt lagen om funktionshinderservice omfattar en person som uppfyller alla de förutsättningar som nämns i definitionen på personer med funktionsnedsättning. I lagen om funktionshinderservice föreskrivs för varje typ av service dessutom servicespecifika förutsättningar för beviljande av service och personen med funktionsnedsättning ska uppfylla dessa för att ha rätt till servicen i fråga.

Mer information om definitionen av person med funktionsnedsättning: Tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice

Vem har rätt till dagverksamhet?

En person med funktionsnedsättning har rätt att delta i dagverksamhet, om han eller hon är yngre än åldern för ålderspension och behöver dagligt stöd för delaktigheten. En ytterligare förutsättning är att personen inte kan delta i arbetsverksamhet eller i verksamhet i sysselsättningssyfte som ordnas med stöd av den gamla socialvårdslagen (710/1982) eller om sådana verksamheter inte motsvarar personens individuella behov. 

En person med funktionsnedsättning som förvärvsarbetar eller deltar i arbetsverksamhet eller i verksamhet i sysselsättningssyfte kan delvis också delta i dagverksamhet, om det främjar hans eller hennes delaktighet eller möjligheter till sysselsättning.
Folkpensionslagen (568/2007) 10 § 1 mom. (FInlex)
Lagen om funktionshinderservice 25 § (Finlex)
Socialvårdslagen (710/1982) (Finlex)

Dagverksamhet jämställs med förvärvsarbete, heltidsstudier, verksamhet i sysselsättningssyfte och arbetsverksamhet och erbjuder dem som deltar i verksamheten motsvarande regelbunden daglig verksamhet som främjar delaktigheten. 
Verksamhet som stöder den sociala delaktigheten för en person med funktionsnedsättning som uppnått åldern för ålderspension kan ordnas antingen som en del av annan service, med stöd av socialvårdslagen eller som annan service enligt 30 § i lagen om funktionshinderservice. 

Dagverksamhetens syfte och mål

Syftet med dagverksamhet är att stödja den sociala interaktionen och delaktigheten samt funktionsförmågan och de egna starka sidorna hos personen med funktionsnedsättning.

Målen för dagverksamheten ska styra dagverksamhetens innehåll. Varje deltagare har dessutom individuella mål för dagverksamheten som anknyter till stödjandet av funktionsförmågan och delaktigheten. Dessa mål avtalas tillsammans med personen med funktionsnedsättning och de anställda inom dagverksamheten.

Dagverksamhetens innehåll

Dagverksamheten ska motsvara de individuella behov som antecknats i klientplanen för personen med funktionsnedsättning Verksamheten ska vara aktiv och mångsidig och erbjuda tillräckligt med kognitiva och aktivitetsbaserade mål och möjligheter till samvaro. Det är viktigt att stödja social interaktion på olika sätt i dagverksamheten.

Dagverksamhet kan omfatta motion, utflykter och skapande verksamhet. I den mån det är möjligt kan man använda sig av välfärdsområdets och kommunens allmänna lokaler, tjänster och funktioner, såsom kultur- och idrottstjänster och olika evenemang. Målet är att finna lösningar för utmaningarna när det gäller deltagande för personer med funktionsnedsättning och sänka tröskeln för att delta i allmän service och allmänna evenemang.

Tjänstens innehåll, mängd och det sätt på vilket den tillhandahålls ska antecknas i beslutet.

Lagen om funktionshinderservice 26 § (Finlex)

Dagverksamhetens omfattning och tillhandahållande

Dagverksamhet ska ordnas enligt personens behov och resurser så att verksamheten gör det möjligt att utforma en regelbunden dags- eller veckorytm och att personen får tillräcklig vila. Personer med funktionsnedsättning ska tryggas möjlighet att delta i verksamheten fem dagar i veckan, om inte ett mindre antal är tillräckligt för att svara mot personens behov. Dagverksamhet kan ordnas mer sällan till exempel när personens hälsotillstånd och ork begränsar deltagandet.

På önskemål av personen med funktionsnedsättning ska det också vara möjligt att ordna verksamheten mer oregelbundet, till exempel beroende på hur olika verksamhetsmöjligheter erbjuds i kommunen.

Tjänstens innehåll, mängd och det sätt på vilket den tillhandahålls ska antecknas i beslutet.

Kommunikationsmetoder och tillgänglighet ska beaktas i dagverksamheten

För att vars och ens delaktighet ska förverkligas i dagverksamheten ska uppmärksamhet fästas vid möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att bli hörda på det språk de använder eller genom den kommunikationsmetod de använder. Detta gäller också personer som kommunicerar med kroppsspråk, såsom miner, gester, agerande eller beröring. För att interaktionen ska lyckas förutsätts då att arbetstagarna har särskild kompetens och att de känner personen.

Dagverksamhetens lokaler ska lämpa sig för deltagarnas behov. De som deltar i dagverksamhet kan till exempel ha en hörsel- eller synnedsättning, varvid utrymmena ska möjliggöra användning av hjälpmedel för hörande och av tolkningstjänst och ha sådana belysningsförhållanden som synnedsättningen förutsätter.

Ordnande av dagverksamhet i grupp

Dagverksamhet kan ordnas i grupp när det är motiverat med tanke på deltagarnas behov och verksamhetens mål. Eftersom funktionsförmågan och orken för dem som deltar i dagverksamhet kan variera från dag till dag, ska tjänsten ordnas flexibelt med beaktande av detta. Individuella behov ska också beaktas vid service i grupp.

Dagverksamhet som personlig service

Servicen ska ordnas som personlig service till exempel när det annars inte finns lämpliga verksamhetsformer tillgängliga eller när personens eller andras säkerhet kräver det. 

Av målen för dagverksamheten följer att den i första hand ska ordnas någon annanstans än hemma hos personen eller i utrymmen i anslutning till gruppboende.

Resor till och från dagverksamhet

En person med funktionsnedsättning har rätt till avgiftsfria resor till dagverksamheten, om han eller hon har särskilda svårigheter att röra sig. En ytterligare förutsättning är att personen med funktionsnedsättning inte utan oskäligt stora svårigheter självständigt kan använda den offentliga kollektivtrafiken.

Lagen om funktionshinderservice 25 § (Finlex)

Källor

Lag om funktionshinderservice 675/2023 (Finlex)

Regeringens proposition RP 191/2022 rd  Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om funktionshinderservice och till vissa lagar som har samband med den (Riksdagen)

Social- och hälsovårdsutskottets betänkande ShUB 52/2022 rd (Riksdagen)